BAYKAL ERDOĞAN'IN YANINDAN ÇOK SEVİNÇLİ ÇIKTI AMA

BAYKAL ERDOĞAN'IN YANINDAN ÇOK SEVİNÇLİ ÇIKTI AMA

Merakla Beklenen Erdoğan Baykal görüşmesi sona erdi, Erdoğan ilk olarak kendisine 13 yıl önce Başbakanlık yolunu açan Baykal'a görüşmeyi tercih etti. Baykal'ın görüşme sonrası tavırlarından çok memnun olduğu gözlerden kaçmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim yenilgisini lehine çevirmek için çalışıyor. Erdoğan, TBMM Başkanlığı için MHP’nin de sıcak baktığı ve kendisine 13 yıl önce Başbakanlık yolunu açan eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştü. Görüşmenin ardından Türkiye'nin AKP'yi istemeyen % 60'ına olum gelebilecek mesajların daha sonra hiç çözüme yönelik olmadığı, Davutoğlu'nun TRT'ye yaptığı açıklamada ortaya çıktı.

BAYKAL NE AÇIKLADI ?

"Görüşme sayın Cumhurbaşkanı'nın talebi üzerine oldu. Seçimlerin tamamlanmasından sonra yeni TBMM'nin açılışından önce sayın Cumhurbaşkanı'nın bu Meclis'te geçiçi başkan olarak görev yapacak başkan olarak Meclis çalışmaları ile ilgili bir değerlendirme yapma ihtiyacı çercevesinde bu görüşme gerçekleşmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı ile ayrıntılı kapsamlı önümüzdeki TBMM'nin gündemi, çalışma konuları, Türkiye'nin önündeki sorunlar kapsamlı bir şekilde konuşuldu."

KOALİSYON KONUSU

Koalisyon görüşmesi yapma konumum yok olamaz. Partiler var. Partilerin genel başkanları var. Onlar bir çalışma yapıyordur umarım, tahmin ederim.  Türkiye'de ne yapmak lazım nasıl yapmak lazım sayın cumhurbaşkanı ile karşılıklı değerlendirmeler yaptık.

Burdan şimdi Sayın Kılıçdaroğlu'nun yanına gidiyorum. Her türlü çözüm, her türlü koalisyon olasılığına açık olduğunu gördüm sayın Cumhurbaşkanı'nın. Partiler uzlaşırsa Cumhurbaşkanlığı'nda engellenmez.

Erken seçim gündemde olmamalıdır. Millet bir irade ortaya koymuştur. Çözüm, bu irade çerçevesinde olmalıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim yenilgisini lehine çevirmek için çalışıyor. Erdoğan, TBMM Başkanlığı için MHP’nin de sıcak baktığı eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmeye başladı.

BAYKAL'A DAVET TELEFONU GECE YARISI GELDİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal arasında saat 12.30'da, Dışişleri Konutu'nda gerçekleşecek görüşme için Baykal dün gece yarısı 24.00'de Cumhurbaşkanlığı'ndan telefonla arandı. Antalya'da bulunan Baykal bu sabah görüşme için uçakla Ankara'ya gitti.Ve görüşme saat 12.30'da başladı.

SARAY'A GİTMEDİ

Antalya'da bulunan Deniz Baykal'a davetin, en yaşlı milletvekili sıfatıyla açılışta TBMM Başkanlığı'nı üstlenecek olması nedeniyle yapıldığı belirtildi. Görüşme talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Baykal'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştükten sonra Erdoğan'ın teklifine olumlu yanıt verdiği öğrenildi. Tek şartı Saray'da görüşmem oldu. Bunun üzerine görüşme, Çankaya'daki Dışişleri Bakanlığı konutuna alındı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bakanlar Kurulu’nun istifasını sunmuştu. Erdoğan, kurulun istifasını kabul etmişti.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Antalya Milletvekili seçilen Deniz Baykal'ı bugün saat 12.30'da Dışişleri Konutu'nda kabul edecek.

 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, genel seçimin ardından önümüzdeki günlerde TBMM'nin açılışı ve çalışmaları hakkında Baykal ile değerlendirmelerde bulunacak. Baykal'ın, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM'nin açılışında başkanlık görevini yapması gerekecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüşecek.

CNN Türk’te konuşan Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin’in açıkladığına göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile saat 12:30’da görüşecek. Hürriyet Daily News'e konuşan resmi kaynaklar, görüşme talebinin "parlamento çalışmaları" hakkında konuşmak isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldiğini söyledi.

MURAT YETKİN: BU İLK DEFA OLAN BİR ŞEY

CNN Türk canlı yayınında konuşan Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin görüşmeyle ilgili şunları söyledi:

"Bu görüşmede tabi meclisin açılışına dair konular değil, onun daha ötesine geçmesi de beklenebilir.
Bu talebin dün Davutoğlu’nun istifasını verdiği AKP'nin meclis çoğunluğunu kaybetmesi doğrultusunda, sonraki saatlerde yapılmış olması da önemli.

Yani siyaset ayrı mecralarda ısınmaya başlıyor.

Sayın Davutoğlu, henüz hükümeti kurma görüşmelerine başlamış değil. Kendi önceliğinin dışardan destekli azınlık hükümeti olduğu biliniyor. Bu desteği kimin vereceği belli değil.

İkinci tercih tabi koalisyon görüşmeleri olabilir. Bir başka parti ile koalisyon olabilir. Burada AKP Genel Merkezi'ndeki ağırlıktaki havanın MHP ile koalisyona girmek olduğu anlaşılıyor.

Fakta burada da MHP'nin Kürt meselesinde çok kesin bir tutumu var. Bahçeli tarafından bu kırmızı çizgi olarak adlandırılıyor.

Hem Erdoğan hem Davutoğlu, seçim kampanyalarında çözüm sürecinin devam edeceğini söylemişlerdi. Bu sözü vermişlerdi.

2002-2003 görüşmeleri vardı, o siyasetin seyrini değiştirmişti. O zaman meclis dışındaydı Erdoğan, Meclis'e girebilmiş ve başbakan olabilmişti.

Bu görüşme de siyasetteki düğümü çözebilecek bir görüşme olacak mı olmayacak mı ileriki saatlerde anlaşılacak.

Seçimlerden sonra yaptığı ilk siyasi hamle diyebiliriz buna. Yeni Melis’in en kıdemli üyesi sayın Baykal ile görüşmeyi tercih etmiş.

İlginç bir görüşme olacak. Siyasetin akış yönünü değiştirecek bir görüşme olabilir Erdoğan-Baykal görüşmesi.

Bu ilk defa olan bir şey. Çünkü şu ana kadar cumhurbaşkanlarının koalisyon süreçlerine müdahil olduğu görülmüş bir şey değildir.

Erdoğan, söz verdiği üzere 'ben farklı bir cumhurbaşkanı olacağım' sözünü dayanak alarak hep aktif pozisyon alıyor.

Burada sayın Davutoğlu'nun görüşmeye başlamasından önce, Baykal da CHP'nin genel başkanı değil. O da Kılıçdaroğlu'ndan onay alarak bu görüşmeyi kabul etmiş ama, ne Erdoğan ne Baykal ne AKP'yi ne CHP'yi resmi olarak temsil niteliğinde değil.

Eğer Sayın Baykal, meclis başkanı seçilirse, aday olup olmayacağını da bu görüşmeden sonra anlayacağız. Bu kıdemli üye sıfatıyla Meclis'i açması tabi meclis başkanı seçilene kadar olan bir süreç.
Meclis başkanı seçilişi zaten bir nevi koalisyon görüşmelerinin modellemesi, sınavı olarak adlandırılmıştı.
Bu daha önce örneği görülmemiş önemli bir gelişmedir, siyasetin akışını değiştirebilir."

Kaynak:Haber Kaynağı