Basın Özgürlüğü'nde Yine Nal Topluyoruz

Basın Özgürlüğü'nde Yine Nal Topluyoruz

Freedom House'un Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nda Türkiye; Fiji, Liberya, Makedonya gibi ülkelerle birlikte 117. sırada yer alıyor

 
Merkezi Washington'da bulunan Freedom House, 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nu yayınladı. Rapora göre Türkiye'deki basın haklarında gerileme var.
 
Türkiye daha önceki 2011 ve 2012 yıllarında da geri planlarda olan Türkiye'deki basın özgürlüğü, 
117 puanla 2011 ve 2012 yıllarında 117. sırada olan Türkiye Konga, Fiji, Liberya, Makedonya, Seyseller gibi ülkelerle birlikte 55 punanda görünüyor.
 
Raporda Türkiye, bulunduğu bölgede sıradışı olarak nitelendirildi ve daha önceki yıllarda olduğu gibi kısmi özgür bir ülke sınıflandırılması kapsamında değerlendirildi.
 
Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili yasal garantilerin kısmen dikkate alındığı kaydedilen raporda, özgürlüklerin ceza hukuku ve terörizm yakalarındaki bazı maddeler ile kısıtlandığı belirtildi.
 
Raporda, "İddia edilen Ergenekon darbe planları ve Kürt militan olduğu sanılan kişilere yönelik baskınlarda gözaltına almalar nedeniyle Türkiye, dünyada en çok gazeteciyi hapseden ülke olmaya devam ediyor," cümlesi yer aldı.
 
70 yıl önce ABD'de kurulan insan hakları ve özgürleri izleme örgütü Freedom House'un bu yılki raporunun dünya geneli değerendirmesi kötümser bir tablo ortaya koyuyor.
 
Rapora gire, "2012 yılında dünya özgür medya ortamından yararlanan insan yüzdesi son on yılın en düşük düzeyinde.

Haberartıtürk