Başbakan’ın Harcamaları Rekor Seviyede

Başbakan’ın Harcamaları Rekor Seviyede

Başbakanın maaşı yıllık olarak yaklaşık 150 bin lira.
Ancak maaşı dışında bir de sorgusuz sualsiz harcayabildiği para var. Onun adına da “örtülü ödenek” deniliyor.
2013 yılında, örtülü ödenekten harcanabilecek tutar 2 milyar TL. Bu paranın nereye ve nasıl harcandığı gizli. Çünkü bütçede “gizli hizmet gideri” olarak sınıflandırılıyor.

10 AYDA 1 MİLYARI GEÇTİ

Örtülü ödenekle ilgili harcamalar, tırmanmaya devam ediyor.
Örtülü ödenekten, “2012 yılının tamamında yapılan harcama 1 milyar 175 milyon lira idi..”
2013 yılının ekim ayı sonu itibariyle, örtülü ödenekten harcanan para “1 milyar 42 milyon liraya” ulaştı. Bu tutar şu ana kadar yapılan en yüksek harcama. Örneğin 2007 yılında örtülü ödenekten yapılan harcamaların tamamı 262 milyon liraydı.

HESAP VERMEK GEREKMİYOR

Örtülü ödenekten yapılan harcamalar nedeniyle, Başbakan’ın kimseye “hesap verme mecburiyeti yok”.
Başka bir anlatımla, ülke yararı için yapıldığı gerekçesiyle, örneğin 100 milyon liralık bir ödeme, nereye ödendiği dahi bir yerlere yazılmadan, ileride belge ibrazı da gerekmeden yapılabiliyor

REKORA DOĞRU

Örtülü ödenekten yapılan harcamalar, 2013’te “rekora doğru” gidiyor.
Her yıl “bütçe giderlerinin binde 5’i” oranında ayrılan örtülü ödenek, 2013 yılı için 404 milyar TL bütçe giderinin binde 5’i kadar yani yaklaşık 2 milyar TL olarak belirlendi. Böyle giderse yıl sonunda örtülü ödenekten yapılan toplam harcama 1.5 milyar lirayı bulabilir.
Bir dönem eski başbakanlardan Tansu Çiller’in örtülü ödenek harcamaları tartışma konusu olmuştu. Ancak, “Erdoğan’ın harcamaları Çiller’i bile mumla aratıyor”.
Mumla aratıyor demişken, Hz. Ömer’in devlet malına yönelik aşağıdaki yer alan hassasiyetini de hatırlatalım.

***

Hazreti Ömer Halifeye,  bir gece makamında ashabtan biri ziyaretine gelir. Selam verir ama selamı alınmamıştır. Oturur, bekler. Ömer işiyle meşgul olmaktadır.  Ömer çalışmaya devam eder. Misafir üzgündür, selam alınmamış ve yüzüne bile bakılmamıştır.
 
İş biter, Ömer mumu söndürür ve bir başka mumu yakar. O anda selamını alır ve konuşmaya başlar.
 
Sahabe sorar:
 
- Ya Ömer, niçin hemen selamımı almadın ve niçin bir mumu söndürüp diğer mumu yaktın ve ondan sonra benle konuşmaya başladın?
 
Hazreti Ömer:
 
- Evvelki mum devletin hazinesinden alınmışdı.O yanarken özel işlerimle meşgul olsaydım Allah indinde mes'ul olurdum. Seninle devlet işi konuşmayacağımız için kendi cebimden almış olduğum mumu yaktım, ondan sonra seninle meşgul olmaya başladım. Sahabenin gözleri yaşarır, ellerini kaldırarak şöyle dua eder:
 
-Ya Rabbi! Hattab oğlu Ömer'i bizim başımızdan eksik etme!