"BAŞBAKAN DÜN SAVCISIYDI BUGÜN AVUKATI"

"BAŞBAKAN DÜN SAVCISIYDI BUGÜN AVUKATI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ergenekon davasında tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, cezaevinden tahliye edilen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’u ziyaret etti. Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Oran, Ergenekon ve Balyoz davasına işaret ederek, “Dün Başbakan bu davaların savcısı olduğunu söylüyordu. Bugün adeta avukatı gibi hareket ediyor. Başbakan’ın bildikleri varsa çıkıp kamuoyu ile paylaşsın.” dedi.

Fenerbahçe Orduevi’nde İlker Başbuğ’u ziyaret eden Umut Oran, ziyarette Başbuğ’a geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Başbuğ’un tahliyesinden dolayı duyduğunu memnuniyeti ifade eden Oran, “Özel yetkili mahkemeler tarafından alınan, içerde tutuklu olan birçok masum insan var. Onlar için de aynı kararların çıkmasını bekliyoruz. Balyoz’dan tutuklu olan birçok askerimiz var.

Hala farklı davalardan Ergenekon’dan tutuklu olanlar var.” şeklinde konuştu.“Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar emsal karardır.” diyen Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: “5 yılı aşan sürede hala tutuklu olanlar var. Özel yetkili mahkemelerin kararlarının bir anlamda dikkate alınmamış olması gerekiyor.

Özel yetkili mahkemelerin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiğini biliyoruz ve kaldırıldı zaten. Bir şey çok önemli, altını özellikle çizmek isterim. Başbakan Erdoğan’ın dün yapmış olduğu açıklamalar çok çok önemli. Dün Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamalarda özellikle, ‘ben bu davaların savcısıyım’ diyordu. Bu davaların da doğru olduğunu ifade ediyordu. ‘Ben bunun savcısı olmaya devam edeceğim’ diyordu. Dün şöyle bir açıklamada bulundu: ‘Bu davalarda katakulli oldu.’Balyoz davasında hızlandırılmış bir süreç yaşandığını itiraf etti.

Ergenekon’da da hala gerekçeli kararın yazılmamış olduğunu söyledi. Bunları söyleyen bir başbakan. Aynı Başbakan devam etti: ‘Her iki davada da katakulli olduğu çok açık, ve her iki davada da haksızlığa uğrayan insanlar var. Paralel yapı görevini icra etti’ dedi.”

ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Başbakan Erdoğan’a çağrıda bulunan Oran, “Böyle bir bilgiye sahipse, dün ‘bu davaların savcısıyım’ diyordu bugün avukatlığını yapıyor neredeyse. Bildiklerini çıkıp açıklamak zorunda. Ne biliyorsa çıkıp açıklamak zorunda çünkü icraatın başında olan bir kişi kendisi. Bunlar üstü kapatılamayacak itiraflar. Daha önce danışmanı ‘TSK’ya kumpas yapıldı’ dedi ve birçok şey aralandı. Başbakan’ın dünkü ifadeleri de bence son derece önemli. Başbakan, varsa bildiklerini açıklamalı.

Bazıları için ithamda bulunuyor o zaman da onlar için suç duyurusundu bulunmalı. Bizim CHP olarak Erdoğan’dan beklentilerimiz bunlar. Burada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın görevini yapması lazım. Bu davalarda katakulli varsa ben Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı göreve davet ediyorum. Artık mağduriyetleri gidermeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

CHP’nin 26 Mart’ta Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmaya hazırlandığının sorulması üzerine Oran, şunları söyledi: “Bu konuda grup başkan vekillerimiz çalışıyor. Ben çok detaylı bir bilgiye sahip değilim. Onların yapmış olduğu çalışmalar var. Anadolu, Türkiye bizden şunu istiyor; bu fezlekelerin bir an önce ortaya çıkması okunması bunların değerlendirilmesini istiyor. Milletin iradesi diyor ki; bu ülkede yolsuzluk iddiaları varsa seçimden önce bunların ortaya çıkması lazım. TBMM Genel Kurulu’nun bunları gündemine alması kamuoyunun bilgilendirilmesi çok önemli.”

Kaynak:Haber Kaynağı