BAKANDAN ASKERİ OKUL VE TESİSLER AÇIKLAMASI

BAKANDAN ASKERİ OKUL VE TESİSLER AÇIKLAMASI

Darbe kalkışması ardından en çok tartılışan konuların başında gelen Kuleli Askeri Lisesi'nin kapatılmasına ve geleceğine ilişkin açıklama yapıldı.

Başarısız darbe kalkışması ardından alınan OHAL kararları ile kapatılan askeri okulların geleceği kamuoyunda  yoğun tartışmalara neden olmuştu. Cumhuriyet öncesi döneminde içerisinde önemli bir yeri olan Kuleli Askeri lisesi ise tartışılan konuların en başında yer alıyor.

KAPATILAN OKULLARIN DURUMU

AKP Hükumetinin bu denli önemli bir geçmişe sahip okulları bir çırpıda kapama kararı ve gelecekte nasıl olacak sorularının yanıtlarıda yavaş yavaş gelmeye başladı.Maliye Bakanı Naci Ağbal Hürriyet Gazetesi’nden ,Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ve Neşe Karanfil’in sorularını yanıtladı.

VERGİ

Geçen ay açıklanan vergi rekortmenleri listesinde ismini gizleyenlerin sayısının artmasına yönelik olarak Ağbal, mevzuata göre isminin açıklanmasını istemeyen mükellefe bu hakkın verildiğini, açıklamak istemeyenin de kendince haklı nedeni olabileceğini kaydetti. Bazen “Bu listede yer alırsam farklı talepler olur” diyenlerin de çıkabildiğini ifade eden Ağbal, “O liste bir onur listesi. O listenin içinde olmak bir insanın isteyebileceği en güzel şeylerden bir tanesi. ‘Ben bu ülke için bu kadarlık bir vergi verdim kazandığımı da bu milletle paylaştım' diyor.

"Listede olan her mükellef bu millet açısından takdire şayan. Kazanıyorlar, kazandıklarını da milletle paylaşıyorlar ama listede ismini açıklamayanlara da şahsen saygı duyuyorum” açıklamasını yaptı.

KIŞLALAR MİNUMUM MALİYETLE TAŞINACAK

ASKERİ kışlaların şehir içinden şehir dışına çıkarılması yönelik Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalıştığını anlatan Bakan Ağbal, çalışmaların başında olduklarını bu yıla bir mali yük gelmeyeceğini söyledi. Kamuya maliyetinin minimum kalacağı alternatifler üretmenin mümkün olduğunu vurgulayan Ağbal, “Farklı yöntemlerle kamuya maliyeti hem zamana yayıp hem de minimum kılabiliriz. Öyle bir paket yaparsınız ki net maliyeti düşük olur yine yapıları yaparsınız imkanları oluşturursunuz, farklı bir yerde bir şey yaparsınız ekonomik kazanımlar getirir.

ASKERİ BİRLİKLERİN TAŞINMA MALİYETLERİ

Bu kazanımlarla birlikte paketlerseniz inşaat maliyetlerini karşılarsınız” dedi. Önceliğin MSB tarafından belirleneceğini ifade eden Ağbal, tankçı birliğinin ihtiyacı olan taşınmaz ile piyade birliğinin ihtiyacı taşınmazın aynı olmadığını, konseptin ortaya konulmasının ardından taşınmazların bulunması, kamulaştırma aşamasında Maliye ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın devreye gireceğini kaydetti.

Kuleli Askeri Lisesi'nin binasının ne olacağının sorulması üzerine ise Ağbal, “Temel konsepti Milli Savunma Bakanlığı'ndan bekliyoruz. Askeri liseler kapatıldı ama MSB üniversitesi kuruldu. Üniversitenin kampüsü, binası, yerleşkeleri olacak. Mevcut binalar zaten var. Şahsi kanaatim, buralardan daha güzel kullanılabilecek nereler var?” dedi.

KONUTTA VERGİ İNDİRİMİ YOK

KONUT kredi faizlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalarda bir vergi indiriminin gündemde olup olmadığı sorusuna Ağbal, “Konut sektöründe piyasayı canladıracak şekilde diğer kurumların aldığı tedbirleri önemsiyoruz ama vergiyi karıştırmayalım diye düşünüyorum” dedi.

3. çeyrek büyümesine ilişkin temmuz ayında darbe girişiminin olduğunu, ağustos ve eylül ayında büyüme hedeflerine yönelik tedbir alınması gerektiğini anlatan Ağbal, cari açık ve mali disipline dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ağbal, ekonomiyle ilgili bankacılık ve bütçenin iki sağlam gösterge olduğunu, bu iki göstergeyi bozabilecek durumdan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı