Bakan Yazıcı; Vali Alkole Yasak Uygulayamaz !

Bakan Yazıcı; Vali Alkole Yasak Uygulayamaz !

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın, alkol yasağını gündeme getirdi. Yılmaz, Yazıcı’ya şu soruyu yöneltti:

BAKAN YAZICI " VALİ ALKOL YASAĞI UYGULAYAMAZ "

Alkol söz konusu olunca, bakanlar veya AKP sözcüleri bir avuç dincinin kırmızı çizgilerine toslamamak için ağzını bile açmazken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, alkol yasağı haberleri konusunda, "Şayet bu şekilde bir yasaklama varsa bu hukuk dışıdır" dedi. Yazıcı, hiç kimsenin yasak koymaya hakkının olmadığını da söyledi.
 
“Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında söz alan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'ın, alkol yasağını gündeme getirdi. Yılmaz, Yazıcı’ya şu soruyu yöneltti:
 
“Afyon’da ve daha sonra 7-8 ilde birlikte alkol yasağı, içki içme yasağı valiler tarafından konuldu. En son Afyon’daki bu içki yasağının mahkeme tarafından kaldırıldığını basından öğrendik. Ama ne yazık ki, bu konuda, valilerin uygulama konusunda çok ciddi yasaya da uymayan, mahkeme kararlarına da uymayan yaklaşımlarının olduğunu gözlemliyoruz. Bu şekilde içki yasaklarının getirilmesini siz nasıl karşılıyorsunuz? Ve bir Bakan olarak, bunlarla ilgili bir uyarıda bulunmayı düşünüyor musunuz?”
 
“YASAKLAYAMAZ”
 
Soruyu yanıtlayan Rizeli bakan Yazıcı, Afyon’da yasak kararı alındığını bilmediğini belirterek, şunları söyledi:
 
“Biliyorsunuz, bizim Anayasa’mız ailenin ve gençlerin korunmasını esas alır, yani sosyal bakışı son derece önemli, dolayısıyla, özellikle çocukları, küçükleri ve aile bireylerini bu tür alışkanlık sağlayan ürünlerin kullanılmasından devletin koruyucu önlemler alması gerekir ama hiçbir zaman bir yerde, bir bölgede küçük de olsa bu tür ürünleri kullanacak olan insanların kullanımını yasaklayamaz. Yani benim, Afyon genelinde veya diğer sözünü ettiğiniz illerde bir mülki amirin veya başka bir makamın bir ürünün kullanılmasını, tüketilmesini genel, yaygın şekilde yasakladığına ilişkin bir bilgim yok. Şayet, bu şekilde bir yasaklama varsa bu, hukuk dışıdır, zaten yargı müdahale eder, onu iptal eder.”