AVRUPA ZİRVESİNDE TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

AVRUPA ZİRVESİNDE TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Avrupa ile Türkiye arasında yapılan sığınmacı anlaşmasına ilişkin karar toplantısı liderleri Brüksel'de buluşturdu ancak her kafadan ayrı bir ses çıkıyor

GONCA YAĞCI/LONDRA

İngiltere basını sığınmacı krizine çözüm bulmak için yeniden Brüksel'de bir araya gelen AB liderlerinin Türkiye'nin krizin çözümü için dile getirdiği talepleri şantaj olarak değerlendirdiğini yazdı. Türkiye ile AB arasında göçmen krizinin ele alındığı zirve bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı.Tüm liderlerin farklı bakış açısı olduğu sığınmacı anlaşmasına tepkiler giderek yükseliyor. İşte ayrıntılar.

EKSTRA 3 MİLYAR EURO İSTENDİ

Telegraph gazetesi, geçtiğimiz haftaki AB-Türkiye zirvesinde Türkiye'ye verilecek 3 milyar Euro'nun dışında Türkiye'nin talep ettiği ekstra 3 milyar Euro'nun zirvede tansiyonu yükselttiği yorumunu yaptı.
Türkiye'nin söz konusu anlaşma uyarınca AB'den haziran ayına kadar Türk vatandaşlarına Avrupa'ya seyahatlerde vizelerin kaldırılması ile AB'ye giriş müzakereleri kapsamında beş faslın daha açılması talebi bazı üye ülkelerin tepkisiyle karşılaştı. Kıbrıs Rum kesimi lideri Nicos Anatasiades, zirvenin başlamasından önce, AB üyesi her ülkenin kendi zorunluluklarını yerine getirmesi gerektiği gerekçesiyle bunun mümkün olmaması gerektiğini açıklaması yaptı.

HİÇ ANLAŞMA YAPMAMAK KÖTÜ ANLAŞMADAN İYİDİR

Belçika Başbakanı Charles Michel ise sığınmacı krizini çözmek için Türkiye ile birlikte çalışmak zorunda olduklarını ancak bunu Türkiye'nin AB liderlerine “şantaj gibi kullandığını” öne sürdü.

Michel, Telegraph gazetesine, 'hiçbir anlaşma yapmamak, kötü bir anlaşmadan daha iyidir. Türkiye'nin çok fazla talebi var. Bazı zamanlarda şantaj gibi görünen bu talepleri kabul etmeyeceğim' diye konuştu.

YUNANLILAR ILIMLI YAKLAŞTI

İtalyan lider Matteo Renzi, Türkiye ile yeni bir anlaşma yapmayı kaldıramayacaklarını ancak AB'nin temel değerlerine saygı duyan bir anlaşma olmak zorunda olduğunu söylerken Yunan Başbakan Alexis Tsipras, Türkiye'nin AB üyeliğinde güvenilir bir mekanizma yaratmaya çalıştıklarını ifade etti.

FASILLAR AÇILMAYACAK

İngiliz Financial Times gazetesi ise Türkiye ile varılan taslak anlaşmanın yeni fasılların kesinlikle açılacağı sözünden çok müzakerelerin yeniden başlamasına karar verme hazırlığı olduğunu yazdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirveye, cuma düzenlenecek kahvaltılı toplantıya katılacak.

AB ÜYELİĞİ GÜNDEMDE DEĞİL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çarşamba günü Alman Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sığınmacı krizini çözmesi ve göçmenlerin Avrupa'ya geçişini durdurması gerektiğini söyleyerek, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin zirvenin gündeminde olmayacağını belirtmişti.
7 Mart'ta Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye zirvesinde, Avrupa Birliği Yunanistan'a varan Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesi bunun karşılığında da AB ülkelerinin Türkiye'ye gönderilen her bir sığınmacı karşılığında bir Suriyeli mülteci kabul edeceğini taslak olarak kabul etmişti.

ULUSLARARASI GÖÇMENLİK ANLAŞMASINA AYKIRI

Diğer yandan, AB zirvesinde alınan bu karar, insan hakları ile ilgili hayır kurumları ve göçmenlik organizasyonları tarafından uluslararası sığınmacı anlaşmasına aykırı olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor.
Birleşmiş Milletler, bu kararın Avrupa ve Uluslararası hukukta uygun olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Birleşmiş Milletler Avrupa Bölgesel Direktörü Vincent Cochetel, yabancıların toplu olarak ihraç edilmesinin Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olduğunu kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı