Atatürk'ün Babama Çok Güveni Vardı

Atatürk'ün Babama Çok Güveni Vardı

Özden İnönü Toker, babası ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün arasının iyi olmadığı yönünde çıkarılan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

ÖZDEN İNÖNÜ TOKER: ATATÜRK'ÜN BABAMA ÇOK GÜVENİ VARDI
 
Yaprak KOÇER/SAMSUN

SAMSUN'a panele gelen Türkiye'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker, babası ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün arasının iyi olmadığı yönünde çıkarılan söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Toker, "Bunların nedeni anlayamıyorum ama heralde bir maksatları var. Babamla Atatürk'ün yakınlığı her zaman devam etti. Atatürk'ün babama çok güveni vardı. Birbirlerine güvendikleri ve aynı şeylere inandıkları için bu kadar sene beraber çalıştılar" dedi.
 
Türkiye'nin 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker, '90'ıncı Yılında Lozan ve Mücadele' paneline katılmak üzere Samsun'a geldi. Bugün Samsun'da çeşitli ziyaretlerde bulunan Toker, Türkiye'nin gündemini ve İsmet İnönü ile ilgili soruları yanıtladı. Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü'nün arasının iyi olmadığı, birbirlerini sevmedikleri şeklindeki iddiaları yalanlayan Özden İnönü Toker, "Bunların nedeni anlayamıyorum ama heralde bir maksatları var. Atatürk'ü ben uzun zaman ailemizin büyüğü olarak tanıdım. Babamla Atatürk'ün yakınlığı her zaman devam etti. Atatürk'ün babama çok güveni vardı. Birbirlerine güvendikleri ve aynı şeylere inandıkları için bu kadar sene beraber çalıştılar. Babam 'Atatürk'le binlerce defa tartışırdık' derdi. Ama her zaman anlaşmasını biliyorlardı ve doğru olanı yapıyorlardı. Belki de Atatürk hayatının son günlerinde babamı kendi etrafında dönen saray entrikalarından uzakta tutmak istediği için babamı Ankara'da tuttu. Aralarında son derece samimi, candan mektuplar var, konuşmalar var, haberleşmeler var. İkisi beraber olduğu zaman daha kuvvetli oluyorlar. Belki de onları ayırarak, onlarla mücadele etmeyi daha kolay buluyorlar" diye konuştu.
 
'PARAYA RESMİ ATATÜRK İSTEDİ'
 
Özden İnönü Toker, ayrıca, Ulu Önder Atatürk ölmeden önce Merkez Bankası kurulduğu zaman kendisinden sonra gelecek olan cumhurbaşkanının resminin para ve pullara konulmasını kendisinin istediğini belirtti. Toker, "Cumhuriyetin devamı olduğunu, Atatürk'ün ölümünden sonra ne olacağını göstermek için pul ve paraların üzerinde yeni cumhurbaşkanının olmasını söylemiş. Ondan sonra kim olursa olsun cumhurbaşkanının resminin basılmasını Atatürk bilhassa kendisini istiyor. Cumhuriyetin devamlılığını göstermek istiyor" dedi.
 
TÜRK TERBİYESİNE YAKIŞMALI
 
Babasıyla ilgili siyasi eleştiri ve iddiaları da değerlendiren Özden İnönü Toker, şunları kaydetti:
 
"Bu bahsedilen konuların hepsine babam sağlığında cevabını verdi. Bunları söyleyenler biraz gayret edip o günlere dönseler onların hepsinin cevabını bulurlar. Onun için o bizi hiç rahatsız etmiyor. Doğru olan şeyler yanlış da gösterilmeye çalışılsa eninde sonunda doğrular meydana çıkıyor. Zaten bu söylediklerinin yanlış olduğunu, doğruların ne olduğunu kendilerinin de bildiğine inanıyorum. Onun için rahatsız etmiyor. Politikada etik diye bir şey var. Politika bir oyun. Farz edin ki bir oyun oynuyorsunuz. Ama her oyunun bir kaidesi vardır. Kaidelerin Türk terbiyesine yakışanı, birbirine saygı göstermek ve yanlış şeyleri ortaya atmamak. Gösterişli olacak diye, ses getirecek diye yanlış şeyler söylememek lazım."
 
 
YK(MS/CK) (FOTOĞRAFLI)
 
 
DHA-Genel - Türkiye-Samsun - Yaprak KOÇER