Astsubaylar Ayağa Kalktı

Astsubaylar Ayağa Kalktı

.

ASSUBAYLARIN BAYRAK HASSASİYETİ !

Dede Ersel AKSU

11 Kasım 2013 tarihinde Kıbrıs, Lefkoşe, Tugay Karargahındaki  çalışma odasında tabancası ile intihar eden, Assubay Vedat TANRIVERDİ'nin  cenazesinin, bugün Nalbantıoğlu Devlet Hastanesi morgundan  alınarak,  Ercan Havaalanına sevki esnasında ve İzmir Adnan Menderes Hava Alanında  tabutun Türk Bayrağı ile  örtülmemesi, assubaylar tarafından sert şekilde protesto edildi. Öyleki  protestolar sanal medyaya kadar yansıdı. 


İHMALLER ZİNCİRİ KIBRIS'TA BAŞLADI
 
Skandal önce Kıbrıs'ta patladı, Morgdan cenazesi alınan  Assubay  Vedat TANRIVERDİ'nin Tabutunun Türk Bayrağı ile kaplı olmadığını  gören mesai arkadaşları, oradan buldukları yeşil bir bez ile tabutun üzerini örttü.Lefkoşe Nalbantoğlu Devlet Hastanesinden bu şekilde çıkarılan cenaze, Ercan Havaalaında da üzeri yeşil bez ile örtülü olarak saat:12.30 sıralarında  yolcu uçağının kargo bölümüne yüklendi. 
 



İHMAL İZMİR'DE DE DEVAM ETTİ 
 
Saat 16.30'da İzmir Adnan Menderes Menderes Havaalnına inen uçaktaki tabutu bayraksız gören  ve cenazeyi karşılamak üzere havaalanına gelen bir grup emekli assubay  büyük şok yaşadı.  Garnizon Komutanlığınca  geldiği şekilde teslim alınan cenaze, bayraksız bir şekilde ve vatandaşların meraklı gözleri önünde mehmetçiğin omuzlarında askeri cenaze aracına taşındı. Cenaze daha sonra aynı şekilde askeri cenaze aracı ile İzmir'deki Askeri Hastane morguna götürüldü.
 

ASSUBAYLARDAN SERT TEPKİ 
 
Kıbrıs'ta cenaze nakledilirken durumu gören  meselktaşları duruma tepki gösterdi. Haberin sitemizde yayınlanmasından sonra fotoğrafları gören assubaylar, tabutun bayrak ile kapatılmamasına sosyal medyada sert tepki verdi.  Bu konudaki haberimizi okumak için TIKLAYINIZ ..
 
MEVZUAT NE DİYOR ?
 
Türk Bayrağı Kanunu bu konuda çok açık. Yasal mevzuat gereği görevi başında  vefat eden tüm personelin cenazseinin bulunduğu tabut, bayrak ile kaplanır ve defnedilinceye kadar, bayrak tabuttan çıkartılmaz, defin işleminin bitmesine müteakip tabutun sarılı olduğu bayrak,  katlanarak toplanır ve cenaze sahiplerine teslim edilir. emekli iken vefat eden  TSK personelinde ise, ailesi isterse tören düzenlenir ve defin işlemi  aynı şekilde yapılarak, bayrak ailesine teslim edilir. 

TÜRK BAYRAĞI KANUNUN MADDE 6: 


Bayrağın Örtülebileceği Yerler
 
Madde 6 – Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir. Ayrıca milli orf ve adetler göz önünde tutularak Bayrağın diğer kullanılma şekil ve yeri tüzükte gösterilir.