ARICILIKTA "ŞEKER" YERİNE DEVRİM GİBİ BULUŞ

ARICILIKTA "ŞEKER" YERİNE DEVRİM GİBİ BULUŞ

"Türkiye, coğrafi ve iklimsel avantajıyla elde ettiği doğal baldan daha fazla kazanç sağlayabilir ama, bunun için katma değerli üretiminin kovandan başlaması gerekiyor.

ADANA'da bal üretim ve ambalajlaması yapan Anavarza Bal firması, Türkiye'nin ilk toz balını üretti.

KAHVE VE ÇAY İÇİN ŞEKER YERİNE

Toz balın çay ve kahvede şeker yerine kullanılabileceğini belirten Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, insan sağlığına yararı saymakla bitmeyen balda katma değeri yükseltmek için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. 

BALIN KATMA DEĞERİNİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI

Adana'nın Kozan İlçesi'nde faaliyet gösteren Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen, balla ilgili uzun süredir yaptıkları Ar-Ge çalışması sonucu, ilk kez de toz bol üretimine geçtiklerini açıkladı. Sezen, "Aroma çeşitliliği ve rekoltede dünya lideri olan Türkiye, balın katma değerinin artırılması konusunda yeterli düzeyde değil.

O yüzden üretimin çilesi bize, kazancın sefası yabancıya kalıyor" dedi. Bu durumu tersine çevirmeye yönelik ürün geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Sezen, dünyada en fazla bal üreten ülke olan Çin'e krem bal ihracatı gerçekleştirme başarısı yakaladıklarını vurguladı. 

KAHVE VE ÇAYDA ŞEKER YERİNE TOZ BAL

Balın insan sağlığına yararının saymakla bitmeyeceğini anlatan Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen şunları söyledi:

"Türkiye, coğrafi ve iklimsel avantajıyla elde ettiği doğal baldan daha fazla kazanç sağlayabilir ama, bunun için katma değerli üretiminin kovandan başlaması gerekiyor. Arıcılar polen, propolis, arı sütü ve arı zehri üretimi yapacak, bizler de bu ürünlerden katma değeri yüksek, inovatif ürünler geliştireceğiz.

2 MİLYON TL'YE MAL OLDU

Anavarza bu çerçevede görevini yerine getiriyor. 2 milyon TL yatırımla toz bal ürettik. Gıda endüstrisinin ilgi gösterdiği ürünleri, tüketicinin şeker yerine kahve ve çayında kullanabilmesi yönünde çalışma yapıyoruz. Ar-Ge birimimiz durmuyor. Ballı yara bezi, pastil, krem gibi ürünler üzerindeki ürün geliştirme çalışmalarımız devam ediyor." 

ARI ZEHİRİNİN GRAMI 2 BİN DOLAR

Tesisi ziyaret eden Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) Başkanı Esra Özden, Ar-Ge çalışmalarının şirketlerin ürününü geliştirip karını arttırdığını kaydetti. Özden şöyle konuştu:

"Türkiye'de her marka Anavarza'nın yolundan gitse, iki yılda ihracat kilogram bedelimiz iki katına çıkar.

FRANSA 70 FARKLI ÜRÜN YAPIYOR

Fransa'da bir şirket baldan ilaçtan kozmetiğe 70 farklı ürün çıkarıyor. Bunu biz de yapacağız. Bir kilogram bal 20 dolar, bir gram arı zehiri 2 bin dolar.

ARI ZEHRİ SERVET DEĞERİNDE

Arı zehrinden elde edilen ilacın gramı 20 bin dolar. Türk girişimcisini kimse 20 dolara mahkum edemez. GED, katma değeri yüksek üretim hedefleyen, inovatif iş fikri olan girişimcileri geliştirmek için kuruldu."

Kaynak:Haber Kaynağı