Antalya'nın Kara Günü

Antalya'nın Kara Günü

Felaketler peş peşe geldi.

ANTALYA'NIN KARA GÜNÜ


Antalya hafta sonunu felaketlerle geride bıraktı. Cumartesi sabah saatlerinde servis minibüsünün dereye uçması sonucu 8 kişi hayatını kaybetti. Servis faciasından sadece saatler sonra Antalya ve çevresi 6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Halkı sokağa döken sarsıntının ardından son facia da yine bir kaza oldu. İşçi servisinin su kanalına uçması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti.


FELAKETLER PEŞ PEŞE GELDİ
AKDENİZ Bölgesi bu akşam merkez üssü Antalya Körfezi olan Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremle sallandı.


Antalya’da çok şiddetli hissedilen depremin merkez üssünün denizde olması, can kaybı ve yıkımı önlerken, Alanya bölgesinde bazı otellerle binaların duvarlarında çatlaklar oluştu.


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Antalya Körfezi'nin doğusu olarak saptadığı deprem saat 17.21'de meydana geldi. Deniz tabanının 11 kilometre derinliğinde ve sahile 100 kilometre açıkta meydana gelen deprem, Muğla'nın Fethiye İlçesi'nden Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'ne kadar olan 800 kilometrelik kıyı şeridinde, iç kesimlerde de Konya ve Isparta illerinde hissedildi. Antalya kent merkezi ile doğudaki ilçeleri Alanya ve Manavgat'ı şiddetle sarsan depremle birlikte halk sokaklara döküldü. Depremin hemen ardından internetler kesildi. Telefon hatlarındaki yoğunluk nedeniyle bir süre haberleşme aksadı.


Halk, depremin merkez üssü ile ölen ve yıkım olup olmadığını öğrenmeye çalışırken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğünde, merkez üssünün Antalya Körfezi'nin doğusu ve 100 kilometre açıkta olduğunu açıkladı. Amerikan Deprem Araştırma Merkezi (USGS) ise depremin büyüklüğünü 5.8 olarak duyurdu. USGS'nin internet sitesinde depremin Alanya'nın 86 kilometre güneybatısında ve 51 kilometre derinlikte olduğunu belirtildi.


VALİ: CAN KAYBI VE HASAR YOK


Depremde can kaybı ve yıkım olmadığı ortaya çıkınca herkes rahat bir nefes aldı. Alanya bölgesinde bazı oteller ile binaların duvarlarında çatlaklar olduğu bilgisi geldi.


Antalya Valisi Sabahattin Öztürk, tüm yerleşim birimleriyle irtibat kurulduğunu belirterek, "Herhangi bir hasar bilgisi bize ulaşmadı. Can kaybımız yok" dedi. Depremin en şiddetli hissedildiği Alanya'da, Kaymakam Erhan Özdemir de bir açıklama yaparak depremde can kaybı ve yaralı olmadığını, bunun sevindirici olduğunu söyledi.


AFAD'TAN AÇIKLAMA 


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, meydana gelen depremle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "28 Aralık 2013 Cumartesi Saat 17.21'de merkez üssü Akdeniz Doğu Baseni, büyüklüğü 6.0MI olan bir deprem meydana gelmiştir. Derinliği 42.95 km olan deprem Antalya, Adana, Mersin, Hatay ve Karaman'da hissedilmiştir.Deprem sonrası yukarıda adı geçen illerin Valilikleri, İl AFAD Müdürlükleri, İl Emniyet ve Jandarma Müdürlükleri ile yapılan görüşmelerde herhangi bir olumsuz ihbar ile can ve mal kaybı olmadığı bilgisi alınmıştır. Bölgedeki deprem aktivitesi Başbakanlık AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir" denildi

HER YERDE PANİK VARDI


Antalya'daki deprem kent merkezinde paniğe neden olurken, halk evlerinden ve işyerlerinden sokaklara fırladı. 


Türkiye'nin en dayanıklı binalarından biri olan ve Japonlar tarafından yapılan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde de hastalarla refakatçileri de deprem korkuttu. Deprem sırasında hasta refakatçisi olarak dördüncü katta bulunduğunu söyleyen 24 yaşındaki Fatih Özgür, “Yatağımda uzanıyordum. Bir anda televizyon sallanmaya başladı. Düşmek üzereyken televizyonu tuttum. Büyük panik yaşayarak merdivenlerden aşağıya indim" dedi. Özgür, yan odalarda bulunanların dua okumaya başladığını söyledi.

VALİ: MAKAM ODAMDA HİSSETTİM


Antalya Valisi Sabahattin Öztürk de depremi şiddetli hissettiğini söyledi. Vali Öztürk, "Makam odamda çalışıyordum, çok hissettim. İkinci katta bu kadar hissettiysem yüksek apartmanlarda daha çok hissedilmiştir. Uzun sürdü, süre veremiyorum ama uzun sürdü. Antalya ikinci derecede deprem bölgesi olarak belirlendi. Ancak eskiye dair binalarımızın gözden geçirilmesi lazım. Herkesin tedbirler alması gerekiyor" dedi.


Antalya Valiliği'nden saat 18.30'da yapılan yazılı açıklamada, "Valiliğimize ulaşan herhangi bir can ve mal kaybı, depreme bağlı bir hasar bulunmamaktadır" denildi.


4 ARTÇI ŞOK


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı'nın internet sitesinde, 17.21'de Akdeniz Doğu Baseni'nde meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, aynı yerde saat 17.31'de 2.7, saat 17.38'de 2.5, saat 17.52'de 2.6 ve saat 17.54'te de 3.0 büyüklüğünde 4 artçı deprem daha olduğu belirtildi.


SERİK'TEKİ DEPREM


25 Aralık günü de saat 20.11'de Serik İlçesi'nde Kuşlar Köyü'nün 1.3 kilometre doğusunda ve yerin 120.4 kilometre derinliğindeki Richter ölçeğine göre 4.3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Bu deprem de can kaybı ve hasara yol açmamıştı.


DEPREM ANINDAKİ PANİK, AVM'NİN GÜVENLİK KAMERASINDA


Antalya'da bugün saat 17.21'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki deprem anı Alanya'daki bir alışveriş merkezinin güvenlik kamerasına yansıdı. Merkez üssü Antalya Körfezi olan depremin ardından, Alanya'nın en işlek alışveriş merkezi 'Alanyum'da panik çıktı. Cikcilli Beldesi'ndeki 3 katlı alışveriş merkezindeki yüzlerce kişi sarsıntıyla birlikte yürüyen merdivenlere koştu. İçerdeki restoranlarda yemek yiyenler ve mağazalarda alışveriş yapanlar, bir anda çıkış kapısına koşarak alışveriş merkezini terk etti. Panik anı, alışveriş merkezinin güvenlik kameralarına da yansıdı.


İNTERNET KAFEDE DEPREME YAKALANANLAR KORKU DOLU ANLAR YAŞADI 


Manavgat'ta bir internet kafede depreme yakalananlar, oturdukları yerlerden korkuyla kalkarak kaçmaya çalıştı. Kafedeki korku dolu anlar, güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı. Bir kuyumcuda depremi yaşayan Hüseyin Öz ise korkuyla dışarı çıktıklarını söyledi.


12 ARTÇI ŞOK 


Antalya'da saat 17.21'de Akdeniz Doğu Baseni'nde meydana gelen Richter ölçeğine göre 6 büyüklüğündeki depremin ardından, aynı yerde saat 17.31'de 2.7, saat 17.38'de 2.5, saat 17.52'de 2.6, saat 17.54'te de 3.0, saat 18.07'de 2.8, saat 18.10'da 2.8, saat 18.13'de 2.9, saat 18.45'de 2.7, saat 19.09'da 2.7, saat 19.48'de 3.0, saat 19.58'de 3.4 ve saat 20.55'de 4.2 büyüklüğünde 12 artçı deprem daha meydana geldi. 


SERVİS ARACI KANALA UÇTU: 6 ÖLÜ!


Antalya'nın Döşemealtı ilçesi Yeniköy Köprüsü'nden su kanalına uçan servis midibüsünde bulunan 3 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.


Kaza, saat 21.00 sıralarında Burdur-Antalya Karayolu'nun 12’nci kilometresinde meydana geldi. Faruk Akoğlu'nun kullandığı 07 DDZ 39 plakalı servis midibüsü, iddiaya göre bir otomobil tarafından sıkıştırılınca Yeniköy Köprüsü'nden su kanalına uçtu. Kazada Bülbül Akü çalışanlarından Mustafa Öztürk, Enver Eren, Ender Şahin olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazada sürücü Faruk Akoğlu'nun yanı sıra, Şükrü Öncü, Hasan Hüseyin Çetmez, Mustafa Ak, Erman Erkan, Abdullah Eraslan, Ozan Şahin, Nuri Kabaağaç, Şükrü Çelik, Yalçın İpek, Gökhan Taşan, Yasin Kocatürk ve Ali Yahşi ise yaralandı. 
Midibüs içinde sıkışan yaralılar, itfaiye ekipleri tarafından güçlükle çıkartıldı. Aşırı yağmur altında kurtarma çalışmalarını güçlükle sürdüren itfaiye ekipleri, yaralıları halat yardımıyla kanaldan çıkarttı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla çevre hastanelere götürülerek tedaviye alındı. Ölenlerin cenazeleri, adli tıp kurumu morguna götürüldü. 


KAZADA ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ


ANTALYA'da dün gece servis midibüsünün su kanalına düşmesi sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitirenlerin sayısı 6'ya yükseldi.


Faruk Akoğlu yönetimindeki 07 DDZ 39 plakalı servis midibüsü, dün saat 21.00 sıralarında Burdur- Antalya Karayolu'nun 12'nci kilometresinde, iddiaya göre bir otomobilin sıkıştırması sonucu Yeniköy Köprüsü'nden su kanalına devrildi. İlk belirlemelere göre 3 kişinin öldüğü kaza sonrası sabah saatlerinde deniz polisinin kanalda yaptığı aramada, Şaban Özkaya ile Ahmet Bayraklı'nın da cesedi bulundu. Ağır yaralı olarak hastaneye götürülenlerden Ahmet İpek de yaşamını yitirince kazda ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi. 


Kaza yerinde de Mustafa Öztürk, Enver Eren ve Önder Şahin'in cesetleri bulunmuştu.


Kazada yaralanan 18 kişinin tedavileri ise sürüyor.


SERVİS MİNİBÜSÜ KANALA UÇTU: 8 KİŞİ BOĞULARAK ÖLDÜ!


Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı, kazada 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 işçinin de yaralandığını açıkladı. 


ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde, baraj inşaatında çalışan işçileri taşıyan Bayram Özkan'ın yönetimindeki servis minibüsü, buzlanma nedeniyle sürücünün kontrolünden çıkarak gölete uçtu. Kazada 8 kişi boğularak öldü, 5 kişi yaralandı.


Demirtaş Beldesi Karapınar Köyü Çayarası mevkiindeki kaza, saat 07.15 sıralarında meydana geldi. Alanya'dan aldığı işçileri baraj inşaatına götüren Bayram Özkan yönetimindeki 07 UP 587 minibüs, şantiye sahasına geldiği sırada yoldaki buzlanan yolda kayarak sürücünün kontrolünden çıktı. Minibüs, yaklaşık 25 metre yükseklikten 10 metre derinliğindeki regülatör göletine uçtu. Sulara gömülen minibüsteki işçilerden 


Mehmet Metin, Ömer Dinç, Faruk Orcan, Aykut Aydın, Şevket Şimşek, Bünyamin Erdoğan, Osman Tut ve Furkan Bakır boğularak öldü, Minibüste bulunanlardan, sürücü Bayram Özkan ile işçiler Vedat Bayrakara, Bünyamin Şahin, Yaşar Doku ve Halil İbrahim Mutlu ise yaralı kurtuldu.


KURTARMA EKİPLERİ SEVK EDİLDİ


Kaza sonrasında şantiyede çalışanların haber vermesi üzerine olay yerine jandarma, jandarma sualtı arama kurtarma ekipleri, Antalya Emniyet Müdürlüğü dalgıç ekibi, ambulans helikopter, sağlık ekipleri ve İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü arama kurtarma ekibi sevk edildi.


Yaralılardan durumu ağır olan Bayram Özkan ambulans helikopterle bölgeden alınarak Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Diğer yaralılar ise ambulanslarla Alanya'daki hastanelere sevk edildi. Göletin yaklaşık 10 metre olan derinliği, kapakların açılmasının ardından 1,5 metreye düşürüldü. Ekipler, suyun boşaltılmasından sonra 8 işçinin cesetlerine ulaştı. Kurtarma ekipleri tarafından göletten çıkarılan işçilerin cenazeleri şantiye sahasına taşındı. İncelemelerin ardından cenazeler morga gönderilecek.


CENAZELER MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLECEK


Alanya İlçesi Demirtaş Beldesi Karapınar Köyü Çayarası mevkiindeki trafik kazasında yaşamını yitiren 8 baraj inşaatı işçisinin cenazesi, jandarma ve cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Karaman ve Alanya'daki morglara gönderildi. Regülatör göletine yuvarlanan minibüste boğulan işçilerin cenazeleri, otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderilecek. İşçilerden Sevket Şimşek- Adıyaman, Fevzi Olgun ve Osman Dut- Kahramanmaraş, Ömer Dinç, Furkan Bakır ve Aykut Aydın- Elazığ, Mehmet Metkin- Özbekistan ve Bünyamin Erdoğan ise Karaman'da toprağa verilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı