Ankaralı Gökçek'e inanıp bu suyu içer mi?

Ankaralı Gökçek'e inanıp bu suyu içer mi?

ANKARA’NIN SUYU İÇİLSİN Mİ İÇİLMESİN Mİ?
 
Kimya Mühendisleri Odası önceki gün yaptığı açıklamada Ankara’nın içme suyunda kirlilik tespit edildiğini, sudaki alüminyum miktarının izin verilenin 4 kat üstünde olduğunu ve bu kirliliğin bir aydır sürdüğünü belirtmişti. Yayınladığı raporlarla da iddialarını destekleyen KMO, Sağlık Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni derhal önlem almaya çağırmıştı. Açıklamanın haber sitelerine yansıması üzerine Melih Gökçek iddiaları reddetmiş ve bu haberi “Kimya mühendislerinin yalanı üzerine inşa edilmiş bir haber” olarak değerlendirmişti.
 
KMO’YU SUÇLADI
 
Melih Gökçek KMO’yu yalan söylemekle suçlamasının ardından sözlerine şöyle devam etti;
"Öncelikle şunun bilinmesi lazım: Ankara İl Sağlık Müdürlüğü bu numuneleri kendisi almamıştır. Bu numuneleri götüren kişi ve kuruluşlarının adlarının silindiği, Kimya Mühendisleri Odasının basına dağıttığı raporlarda da görülmektedir. Yani numuneler bu oda tarafından gönderilmiş.

Söz konusu oda, bu tezgahı her zaman yapıyor. Nereden alındığı belli olmayan su numunelerini İl Sağlık Müdürlüğüne götürerek tahlil yaptırıyor. Nereden alındığı ve menşei belli olmayan sulara dayanarak, böyle hassas bir konuda Ankaralıları tedirgin etmek suçtur ve kendileri hakkında yasal işlem yapılacaktır."
 
KMO: GÖKÇEK’İN İTİRAZININ KIYMETİ YOK
 
Melih Gökçek’in iddiaları araştırma zahmetine katlanmadan suçladığı Kimya Mühendisleri Odası’ndan bugün konuya ilişkin yeni bir açıklama daha geldi. “Açıklamamızın arkasındayız” diyen KMO, kirliliği saptayanın Sağlık Bakanlığı Laboratuarı olduğunu ve raporların Bakanlık arşivlerinde bulunduğunu belirtti. Açıklamada Melih Gökçek’in itirazına da değinilerek; “Sudaki alüminyum kirliliği hakkındaki açıklamamıza Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan itiraz geldi. Belediye Başkanı kirliliği kabul etmiyor. Çünkü ederse siyasi, hukuki ve cezai sorumluluğu doğacaktır. Geçen yıl yaşanan kirlilik de önce Belediye Başkanı tarafından inkar edilmiş, sonra Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilmişti. Hiçkimse kendi davasının hakimi olamaz.” denildi.
 
GÖKÇEK’İN İDDİALARINA YANIT
 
Melih Gökçek’in su kirliliğine dair bulguların Kimya Mühendisleri Odası’nın bilinçli bir karalaması olduğu yönündeki iddialarına cevapsa, Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şube II. Başkanı Erkin ETİKE’den geldi. Raporlarda numuneleri alanların isimlerinin silinmiş olması konusunda sorularımızı yanıtlayan ETİKE, “Biz söz konusu numuneleri Ankara Halk Sağlığı Laboratuarından temin ettiğimiz steril kaplarla, Bakanlığın numune aldığı noktalardan ve usulüne uygun olarak aldık. Zaten Bakanlık usulüne uygun bir biçimde alınmamış numuneleri kabul etmez, kafanıza göre ben su getirdim analiz edin diyemezsiniz. Bu numunelerde de raporlarda göründüğü gibi kirlilik tespit edilmiştir.” dedi.
 
HEDEF GÖSTERMEMEK İÇİN
 
Raporlardaki isimlerin silinmesine yönelik iddialarla ilgili konuşan ETİKE “Numuneleri alan değerli teknik personelimizin hedef gösterilmemesi adına raporların altındaki imzaların silinmesi gibi isimleri de silme yoluna gittik. Güvenlik sebebiyle alınmış bir önlemdir. Bakanlık Laboratuarında raporların çok daha fazlası bulunmaktadır.” açıklamasında bulundu.
 
BU İLK DEĞİL
 
Ankara içme suyunda bulunan alüminyum miktarındaki bu sağlıksız düzey, geçen yıl da gündeme gelmişti. KMO, yaptığı açıklamada bu konuya da değinerek “5 Temmuz 2012 günü yaptığımız açıklamada Ankara suyundaki alüminyum kirliliğini gündeme getirmiştik. Geçen yıl yaşanan kirlilik Sağlık Bakanlığınca saptanmış ve kabul edilmişti. Bakanlık bu konuda Ankara Büyükşehir Belediyesini yazılı olarak bilgilendirdiğini Odamıza bildirmiştir.” dedi.
 
MELİH GÖKÇEK ŞİMDİ NE DiYECEK?
 
İçme suyu gibi hayati bir konuda daha hassas davranması beklenen Melih Gökçek’in ve Sağlık Bakanlığı’nın içme suyundaki tehlikeli bulgularla ilgili ne diyeceği ise merakla bekleniyor. Siyasi imajını korumayı tercih edip halkın sağlığıyla oynama riskini alacak mı, yoksa Kimya Mühendisleri Odası'nın sesine kulak verip sorumluluk üstlenecek mi? Hep birlikte göreceğiz.