AMERİKA'YA BÖYLE YEDİRECEĞİZ

AMERİKA'YA BÖYLE YEDİRECEĞİZ

Türk şirketleri, New York’taki ”Fancy Food Show”da ürünlerini tanıttı.

Türkiye’den gelen Türk gıda firmaları ve sektörel tanıtım grupları ile ABD’de Türk gıda ürünü satan Türk şirketleri, New York’taki ”Fancy Food Show”da ürünlerini tanıttı.

Manhattan’daki Jacob Javits Center’da düzenlenen, Kuzey Amerika’nın ve dünyanın en büyük gıda etkinliklerinden biri olarak kabul edilen fuara, Türkiye ve ABD’den 50 civarında Türk gıda firması ve tanıtım grubu katıldı. Fuarda çok sayıda Türk firması da, Türkiye pavyonu dışında kendi stantlarında ürünlerini sergiledi.

Bin 500′ü ABD’den olmak üzere, 80 ülkeden 2 bin 730 firmanın yaklaşık 180 bin ürününün sergilendiği fuarda,  Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) öncülüğünde organize edilen Türkiye pavyonu dışında, aralarında Almanya, Fransa, Fas, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kıbrıs Rum Kesimi, Meksika, Peru, Şili ve Yunanistan’ın da olduğu toplam 49 ülke yer aldı.

Bu yıl 60′ıncısı düzenlenen fuar süresince gıda sektörüyle ilgili özel konferanslar ve seminerler gibi bir çok paralel etkinlik de düzenleniyor.

Bugün sona erecek fuarı bu yıl da 10 binlerce ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.

1952 yılında kurulan ”Speciality Food Association” tarafından Yaz ve Kış dönemlerinde ”Fancy Food Shows” adıyla her yıl gerçekleştirilen fuara Türkiye, 1998’den beri ülke düzeyinde katılıyor.

Türk gıda firmalarının amacı ABD’deki pazar payını artırmak

Fuardaki Türkiye pavyonunda, Türk gıda firmaları dışında EİB, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Türk Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) da özel standıyla yer alıyor.

ZZTK,  Türk zeytin ve zeytinyağının ABD pazarındaki payını arttırmayı hedeflerken, MBTG de özellikle makarnada Türkiye için zor bir pazar durumundaki ABD’deki varlığını artırmayı amaçlıyor.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”ülkemizde yetişen ve üretilen, ihraç edilmesi gereken ürünlerin tanıtımını, tattırmak, ürünlerimize pazar açmak amacındayız” diyen MBTG Başkanı Mehmet Surur Aydın, ”ABD’nin bulgur için iyi bir pazar olduğunu düşünüyoruz. Amacımız 300 milyon dolarlık ABD bulgur pazarında daha fazla pay almak” diye konuştu.

Fuara, 18 metrekarelik stant ile katılan ZZTK, sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırırken,  MBTG de ziyaretçilere pişirilmiş bulgur ve makarna ikram etti.

Türkiye’de yetişen balıkların ABD’deki pazar payını artırmayı amaçlayan STG de, fuardaki standında, balık pişirip ikram ederek tanıtım yaptı.

”Gümrük duvarı ve FDA mekanizması”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Vekilli Nurettin Tarakçıoğlu yaptığı açıklamada, hem fiyat, hem de kalite açısından rekabetçi olan ABD pazarının, Türk firmaları için zor bir pazar olduğunu ifade etti.

Türk ihracatçılarının dünya pazarlarının aradığı tüm kalite standartlarına sahip olduğunu kaydeden Tarakçıoğlu, kalitenin öne çıktığı Japon pazarına bile ürün satan Türk firmalarının ABD’de zorlanmalarının gerekçelerini, ”ABD’de gümrük duvarları var. Bir de ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) denen bir mekanizma çalışıyor. Çok sıkı bir mekanizma, ihracat yapacak firmaların çok büyük bilgi sahibi olması gerekiyor” sözleriyle özetledi.

Kaynak:Haber Kaynağı