ALTIN, DOLAR, BORSA YATIRIMCILARI OKUSUN

ALTIN, DOLAR, BORSA YATIRIMCILARI OKUSUN

Global piyasalara FED açıklaması damgayı vurdu. Peki içeride seçimin hemen ardımdan yatırımcıları ne bekliyor?

ABD tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verileri beklentilerin altında geldi. Bu durum piyasalarda tahminsel yatırımların seyrini etkiledi. İlk kaybı ise altın yatırımcıları yaşadı.

SON 3 HAFTANIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Altın, yatırımcıların ABD’deki ekonomik durumu değerlendirmeleri ve FED‘in faiz artışına Aralık ayında gideceğine dair beklentilerin oluşması üzerine kayıp vermeye başladı ve son üç haftanın en düşük seviyesini gördü. Faiz artışı beklentisi ile ilgili Bloomberg tarafından açıklanan verilerde ise Aralık ayındaki artış beklentisinin %34’ten %48’e çıktığı açıklandı.

BU GÜN YATAY SEYRETTİ

Artan faizler yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltarak, güvenli liman olmaktan uzaklaştırıyor. Perşembe günü ons başına 1,144.80 dolara kadar inen spot altın, bugün fazla bir değişiklik yapmadı ve ons başına 1,146.91 dolardan işlem gördü. Diğer metaller de ABD ekonomisi ve FED kararı sonrasında iki haftadır süren artışı sonlandırdı ve düşüşe yöneldi.

KAPALI ÇARŞIDA SON DURUM

Kapalıçarşı‘da bugün itibariyle altının gram fiyatı 108,39 lira, çeyrek altın 173,51 lira, yarım altın 347,03 lira ve Cumhuriyet altını ise 722,82 liradan satıldı.

DAHA DA DÜŞEBİLİR

Öte yandan bu yıl bitmeden faiz artışına gitme ihtimalleri ile güçlenen dolar da altın üzerinde baskı yarattı. Uzmanlar faiz getirisi olmayan altının daha da düşeceğini öngörüyor.

AMERİKA VERİLERİ

ABD’de gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) üçüncü çeyrekte %1.5 büyüdü, bir önceki çeyrekte bu rakam %3.9 olarak belirlenmişti. ABD’de Perşembe günü açıklanan verilerde yer verilen diğer bir bilgi ise işsizlik konusu üzerine oldu. İşsizlik başvurularının son 40 yılın en düşük seviyesine yaklaştığı bildirildi.

Huatai Great Wall Futures Co. ABD ekonomisi ile ilgili yayınladığı bilgilendirme notunda; “ABD’de reel ekonomi zayıf değil, bu da değerli metaller üzerinde baskı oluşturuyor. Veriler, FED’in ekonominin ılımlı hızda büyüdüğü şeklindeki görüşünü destekliyor,” şeklinde değerlendirmede bulundu.

TÜRKİYE'YE ETKİSİ

Global piyasalarda gelişmeler Türkiye'ye nasıl yansır? En çok merak edilen konu ise 1 Kasım sonuçları piyasaları nasıl etkiler. Türk ekonomisinin neredeyse tüm verileri ilk 9 ayın en kötüsü olarak gerçekleşti. En önemli ayrıntı ise İhracaktta ki düşme, TL'nin büyük ölçüde değer kaybetmesine karşın ihracak rakamları son 9 ayın en düşük seviyesinde olarak açıklandı. Uzmanlar bu durumun yabancı paralar karşısında TL'nin dahada aşınması anlamına gelebileceğini ileri süüyorlar.

SEÇİM SONUÇLARI

1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin uzman görüşleri ise şöyle; Yayınlanan tüm anket sonuçları 1 kasım'dan sonra siyasi tabloda büyük bir değişiklik yaşanmayacağını söylesede ekonomik gözlemciler 1 kasım sonuçlarının büyük sürprizlere gebe olabileceğini düşünüyorlar. Bu nedenle piyasa tepkilerinin 2 Kasım pazartesi sabahı çok güçlü olacağında hem fikirler. Dolar'ın değer olarak kendisini koruyacağını düşünen uzmanlar en çok tercih edilecek yatırım aracının dolar olacağında hem fikirler.

BORSA

Uzmanlar tatil ve seçim süresinin uzunluğu yüzünden piyasaların içerde tepkisinin ölçülemediğini ama FED'in açıklamasının 2 Kasım sabahının dolar lehine açılacağını öngörüyorlar. Öte yandan eğer seçim sonuçlarında kısa sürede hükümet oluşmayacak bir tablo çıkarsa borsanın bundan ciddi bir biçimde etkilenerek kan kaybedeceğini düşünüyorlar. Bu nedenle ABD dolarının önümüzdeki hafta en çok tercih edilen yatırım aracı olacağını tahmin etmek zor değil.

Kaynak:Haber Kaynağı