Alevilere tehdit davasında beraat kararı!

Alevilere tehdit davasında beraat kararı!

''Siz Hz. Muhammed’i ret mi ediyorsunuz, inkar ve reddedenin başını kesmek Kur’an da cihattır'' sözleriyle tehdit edilmişlerdi.

PENDİK’teki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi’ne gelerek tehditlerde bulunuduğu iddia edilen 2 sanık hakkında beraat kararı verildi. Kararı açıklayan hakimin sözleri, salondaki izleyiciler tarafından tepki gördü.


Pendik’te bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi’ne gelerek dernek üyelerini tehdit ettikleri iddiasıyla haklarında ’Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ ve ’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlamasıyla dava açılan Özgür Yolcu ve Muharrem Kırımlı’nın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

SANIK AVUKATI: ALEVİLER BARIŞ SEVEN İNSANLAR

Anadolu Adalet Sarayı 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar polis memuru Muharrem Kırımlı, avukatı Aşur Tek, Nazmiye Güzel ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Pir Sultan Abdal Derneği vekili Hasan Cem Yılmaz, Alevilerin son zamanlarda kapılarının işaretlenmek suretiyle de tehdit edildiklerini belirterek, sanıkların cezalandırılmasını talep etti. Tutuksuz sanık Özgür Yolcu’nun avukatı Hüseyin Özpek ise müvekkilinin merak sebebiyle derneğe gittiğini söyledi.

Özpek, "Alevilere ibadet yeri tahsis edilmiyorsa, onları da bu durumda anlayışla karşılamak lazım. Aleviler barış seven insanlar" şeklinde konuştu. Bu sırada mahkeme hakimi Mahmut Erdemli , "Ben de konuyu anlıyorum" diye konuştu.

HAKİM: GÜVENLİK RİSKİNİ GÖZARDI EDEMEM

Duruşma sırasında sanıkların olduğu bölüm ile izleyicilerin bulunduğu kısım arasında 20 kişiden fazla silahlı polis memurunun etten duvar örmesi üzerine Sultan Abdal Derneği vekili Hasan Cem Yılmaz, "Burada silahlı memurların bulunmaması lazım. Polislerin şu an üzerinde silah bulunmaması gerekir" dedi. Hakim de duruşmanın yarısına gelindiği ve polis memurlarının mutad olarak silah taşıdıkları ve duruşmanın güvenliğini sağladıklarını belirterek, "Küçük de olsa güvenlik riskini göz ardı edemem" şeklinde konuştu.

SANIK: TEHDİT SÖZLERİ KULLANMADIM

Davaya ilişkin son sözü sorulan sanık Muharrem Kırımlı beraatini talep ederek,"Tehdit sözleri kullanmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. Bu sırada "Davaya ilgi var" diyen Hakim Erdemli, sanık ile izleyiciler arasında bulunan polis memurlarını salonun kenarına doğru çekti.

HAKİME TEPKİ

Verdiği kararı açıklamadan önce çeşitli açıklamalarda bulunan Hakim Erdemli, "Eleştiri yapılmasını sağlamazsak dini eleştirme özgürlüğünü kaldırmış oluruz. Yani bu davada dini değerleri aşağılama yoktur. Tehdit var mı konusunu ben de çok düşündüm. Aleviler protesto yapmakta, haklarını aramakta da haklılar. Tehdit korkutma amaçlı mı yapılmış? Ceza vereceğimiz zaman her şeyin net olması lazım. Tehdit kastıyla yapılıp yapılmadığı konusunda emin olamadım, Yargıtay emin olabilir. O yüzden tehdit suçlamasından da beraat verdim" dedi.

Bunun üzerine salonda bulunan çok sayıda izleyici "Bu tehdit değil mi?" şeklinde bağırarak kararı protesto etmek amaçlı alkışlamaya başladı. İzleyicilerin uzun süre salondan çıkmaması üzerine Hakim Mahmut Erdemli, duruşma salonundan ayrıldı.

ATILI SUÇLAMALARLA İLGİLİ BERAAT

Mahkeme hakimi, sanıklar hakkında, dini değerleri aşağılama ve halkta korku yaratacak şekilde tehdit suçlarından dava açılmış ise de, sanıkların baştan beri suçlamaları reddettiği, savunmasının aksine, soyut iddia ötesinde, atılı suçu işlediğine ilişkin mahkumiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatlerine karar verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Öte yandan duruşma sonrası Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi’ne bağlı yaklaşık 30 kişi, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Aleviyiz haklıyız, kazanacağız" şeklinde slogan attı. "Eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz" yazılı pankart açan grup adına basın açıklamasını dernek başkanı Kemal Bülbül, polis ve hakimin yaptığının suç ortaklığı olduğunu nitelendirdi. Alevilerin hedefe konulduğunu belirten Bülbül, "Böyle hukuki karar olmaz. Bu kararı tanımıyoruz" dedi. Grup olaysız bir şekilde dağıldı.

İDDİANAMEDEN

Geçtiğimiz Eylül ayında Pendik’te Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi’ne gece saatlerinde gelen kuaför Özgür Yolcu, polis memuru Muharrem Kırımlı dernekte bulunan yetkililere "Siz Hz. Muhammed’i ret mi ediyorsunuz, inkar ve reddedenin başını kesmek Kur’an da cihattır" sözlerini sarf ettiği iddiasıyla haklarında ’Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ ve ’Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama’ suçlamasıyla TCK 213/1 ve 216/3 maddeleri gereğince Pendik Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2,5 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açılmıştı.