AKP'nin Katrilyonluk Seçim Bütçesi Ortaya Çıktı

AKP'nin Katrilyonluk Seçim Bütçesi Ortaya Çıktı

AKP’nin yerel seçimlerde, seçim yatırımı ve oy avcılığı iiçin 2014 bütçesine tam 15 milyar lira ödenek koyduğu bildirildi. Çalışma Bakanı Çelik ise böyle bir ödeneğin olmadığını iddia etti

DEVLET KESESİNDEN SEÇİM YATIRIMI 

AKP’nin yerel seçimlerde, seçim yatırımı ve oy avcılığı iiçin 2014 bütçesine tam 15 milyar lira ödenek koyduğu bildirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise böyle bir ödeneğin olmadığını iddia etti.


AKP’nin önümüzdeki yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde yol, asfalt, park gibi göz boyama yatırımlarını hızlandırarak oy toplama çalışacağını gösteren ödeneği dün yapılan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 25. Genel Kurulu’na katılarak bir konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme getirdi. 

Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 2014 bütçesinde, Maliye Bakanlığı’na, belediyelere verilmek üzere 15 milyar 802 milyon 919 bin TL ödenek konulduğunu belirtti. Bunun anayasaya aykırı olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

AHLAKİ DEĞİL

“2014 bütçesine 15 milyar lirayı, eski parayla 15 katrilyon lirayı belediyelere vermek üzere niye koyuyorsunuz? Yerel seçimler var. Benim vergimle, benim ödediğim vergimle, benim aleyhime olacak bir seçim sonucu elde etmek için para koyuyorsunuz oraya. İnsanda biraz vicdan olur. Hadi ahlakı bir tarafa bıraktık. Böyle bir şey olabilir mi? Öyle bir yere de koymuşlar ki E cetveline, kimse fark etmesin diye. Bunlar doğru değil, ahlaki değil.”

Kılıçdaroğlu konuşmasında, TBMM’de bütçe görüşmelerinin yapıldığını ancak Sayıştay raporlarının gelmediğine de dikkat çekti. Sayıştay raporları gelmediği için Meclis’in denetim görevini yapamadığını, hükümetin halktan topladığı vergileri harcadığının, harcamaları yasalara uygun yapp yapmadığının bilinmediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, hükümetin sadece Meclis denetimini değil, kendi afişlerini de engellediğini söyledi. 

CHP’nin “Vatandaş vergisini veriyorsa hükümet hesabını verecek” sloganlarının yer aldığı afişlerinin asılmasının engellendiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Afişler yasaklandı. Hangi çağdaş ülkeden, hangi demokrasiden söz ediyoruz. Bir kişi ülkedeki demokrasinin güvencesi olamaz. Bir kişi ülkedeki yaşam tarzlarının güvencesi olamaz. Güvence hukuktur. Hukukun üstünlüğüdür”dedi.

Sivil bir anayasa yapılmasının herkesi mutlu edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, 1982 Anayasası’nda “Basın hürdür, sansür edilemez” ibaresi yer almasına rağmen bugün medyanın hür olmadığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Bugün yeni bir anayasa yazılsa da bu madde aynı şekilde yer alacak. Demek ki bu, anayasanın ötesinde bir olay. Olay bir kültür olayıdır, önce bunu kabul etmemiz lazım. Halk adına konuşan, soru soran bir medyaya özgürlük vermezseniz, o toplumu özgür kılamazsınız” dedi.

BAŞKANLIK İÇİN ANAYASA ÇALIŞMALARINI KİLİTLEDİ


AKP’nin başkanlık sistemini dayatması nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının kilitlendiğine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başkanlık rejimi getireceğim, derseniz, daha fazla uzlaşma olmaz. Bizim 150 yıllık parlamento geleneğimiz vardır. ‘Kamuoyunda tartışılmayan, ne olduğu belli olmayan bir başkanlık sistemi getireceğiz.’ Bu ne demektir? Anayasa değişikliklerini sabote etmek demektir” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan sonra söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kılıçdaroğlu’nun belediyelere 15 milyar TL pay aktarıldı sözlerinin dikkat çektiğini söyledi. Böyle bir şeyin olmaması gerektiğini düşündüğünü belirten Çelik, bunun üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i aradığını bildirdi. Çelik, Şimşek’ten aldığı bilgiye göre, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, belediyelerle ilgili bugüne kadar varolan aynı sistemin ve ödeneklerin bütçede yerini aldığını ileri sürdü.

Kaynak:Haber Kaynağı