AKP'NİN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

AKP'NİN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Miting üzerine miting yapacak.

Seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubunda yaptığı veda niteliğindeki konuşmasında 2015 seçimlerinde hedeflerinin en az 330 milletvekili olduğunu açıkladı. Bu sayı Anayasa’yı değiştirmeye veya değişikliği referanduma götürmeye yetiyor.

28 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı makamına oturacak olan Erdoğan, diğer yandan 2015 seçimlerine güçlü girmeye hazırlanıyor. Erdoğan, AK Parti grubunda yaptığı veda niteliğindeki son konuşmasında bir sonraki parti yönetimine Meclis’te anayasa değiştirmeyi mümkün kılacak çoğunluğu hedef gösterdi.

Başkanlık sistemine geçmeyi hedeflediğini daha önce de dile getiren Erdoğan, 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde anayasayı değiştirecek veya değişikliği referanduma götürebilecek milletvekili çoğunluğunu hedefliyor. Ancak bu durum, cumhurbaşkanlığının tarafsızlığı konusunda yeni tartışmalara yol açacak. Çünkü Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı’nın siyasi olarak tarafsız olması gerekiyor.

Erdoğan ve AK Parti yönetimi de 2015 seçimlerinin öneminin farkında. Çünkü bu seçimlerden sonra Türkiye 4 yıl sandığa gitmeyecek. Bu nedenle AK Parti içinde geçici değil güçlü bir yapı kurmaya çalışan Erdoğan diğer yandan mitinglerde boy gösterecek. Cumhurbaşkanlığıyla birlikte yasal olarak herhangi bir partiyle ilişkisi kalmayan Erdoğan’ın çözümü ise ‘Teşekkür Mitingi’ olacak. Erdoğan, 81 ilde mitingler düzenleyecek veya açılışlar yapacak. Erdoğan’ın yaşama geçirmek istediği yönetim modeli, ya ABD’de olduğu gibi “başkanlık” ya da Fransa’da uygulanan “yarı başkanlık” sistemine benzetiliyor. Bu değişiklik için ise Anayasa düzenlemesi yapmak mutlak şart. Meclis’te Anayasa’yı değiştirebilecek yeter oy şartı 367 iken, 330 milletvekili oyuyla düzenleme halk oylamasına sunulabiliyor.

Bunun yanında Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla miting düzenleyecek ilk isim olmayacak. Daha önce 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren de aynı sıfatla mitingler düzenlemiş ve halktan destek istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı