AKP'DEN KÜRDİSTAN'A TAM DESTEK

AKP'DEN KÜRDİSTAN'A TAM DESTEK

Irak parçalanmanın eşiğine gelmişken Hüseyin Çelik'ten şok açıklamalar geldi.

Irak'ın resmen parçalanmanın eşiğine gelmesi üzerine Kuzey Irak’taki Kürt devletinin bağımsızlık ilan etmesi beklentisi güçlenirken, AKP Genel Başkan Yardımcısı da “Burada yaşayan milletlerin kendi kaderlerini tayin hakkı vardır” diyerek hem parçalanmayı onayladıklarını,  hem de bağımsız Kürt devleti planladıklarını ortaya koydu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Kuzey Irak'ta Erbil'den yayın yapan, bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani’nin partisi KDP’ye yakın Kürt haber sitesi Rudaw'a verdiği mülakatta çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre; Çelik, Kuzey Irak'ın gelişen ekonomisiyle istikrarlı bir bölge olduğunu ve Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip olduğunu belirtti. Hüseyin Çelik, “Kuzey Irak'ın yani Kürdistan'ın dostları, kardeşleri olarak buradaki sürekli ilerlemeden memnunuz. Irak ile ticaretimizin yüzde 70'i Irak Kürdistanı üzerinden yapılıyor. Irak hükümetinin bundan rahatsızlık duyduğu açık ve bunu engellemeye çalışıyor. Ama biz ilişkimizi geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

“SÜNNİ FEDERAL BÖLGE DE OLUŞABİLİR”

Yakın gelecekte Türkiye ve Irak Kürdistanı arasında beş sınır kapısının daha açılacağını ve Irak merkezi hükümetinin bundan da hoşlanmadığına inandığını belirten Çelik, “Irak Kürdistanı federal bir bölge ve bir Sünni federal bölge daha oluşabilir. Ancak Irak'ın toprak bütünlüğünü koruyabilecek bir hükümet Irak-Türkiye ilişkileri açısından önemli” dedi.

“KÜRTLER KENDİ KADERİNİ TAYİN EDER”

Çelik, Türkiye'nin müdahale olasılığı ile ilgili soruyu ise Türkiye'nin yayılmacı ve emperyalist hırsları bulunmadığı, komşu Irak'ın sınırlarına saygılı olduğu ve bu sınırların korunmasını destekleyeceği şeklinde yanıtladı. Çelik, Irak Kürdistanı'nın mevcut koşullar altında bağımsızlık ilan etmesi durumunda Türkiye'nin tepkisinin ne olacağına dair soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Iraklı Kürtler nerede yaşayacaklarına ve ne sıfat altında yaşamak istediklerine kendileri karar verebilirler. Türkler onlar adına karar vermez. Irak Kürdistanı halkı dostlarımızdır ve onlara her yönden yardımcı olduk. Yardımcı olmaya da devam edeceğiz ve asla rakipleri olmayacağız. Irak iç sorunlarını çözemez ve Irak'ın pratikteki bölünmesi resmi bir ayrılığa dönüşürse burada yaşayan insanların da diğer milletler gibi kendi kaderlerini tayin hakkı vardır. Tabii ki Irak ile ilgili umudumuz, bütünlüğün sürmesidir. Ama aynı zamanda tüm tarafların insan haklarına, demokratik isteklere ve federal birimlerin kazanımlarına saygı duymasını umuyoruz. Türkiye Irak Kürdistanı'nı her zaman destekleyecektir.”

Çelik’in Rudaw’a yaptığı bu açıklamayla birlikte, AKP, Suudi Arabistan ve Mesut Barzani’nin Irak’ı parçalamaya karar verdiğini, Irak’ta üç bölerek bir Sünni devleti kurmanın yanı sıra, Kuzey Irak’ın bağımsızlık ilan etmesi konusunda anlaştığını gösteren bir ipucu daha ortaya çıkmış oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı