AKP'DEN "BİZANS HÜKÜMETİ" TEZGAHI

AKP'DEN "BİZANS HÜKÜMETİ" TEZGAHI

17 Aralık yargılanmasından 4 bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kaçırmak için Cumhuriyet tarihinde görülmemiş uygulamalara imza atan AKP Hükümeti ve saraydan bir Bizans hamlesi daha geldi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirilen Ahmet Davutoğlu CHP'den 5, MHP ve HDP'den de 3'er milletvekiline mektup göndererek bakanlık teklifinde bulundu.

AKP'NİN YENİ TEZGAHI

Teklif yapılan isimler arasında Kürt kökenli vekillerin yer almaması dikkat çekti.Bu uygulama ile Mecliste gurubu bulunan siyasi partiler yok sayılarak tamamen AKP çıkarlarına hizmet edecek ve muhalefette bulunan partilerin yönetimlerine karşı muhalif isimlerin seçilmesi dikkat çekti. Teklif edilen isimlerin seçilmesindeki amaç siyasi kulislerde ilginç yorumlara neden oldu. AKP'nin sandıkta alamadığı yetkiyi, muhalif partileri bölerek elde etmeye çalıştığı ileri sürülüyor. Teklif gönderilen isimler şimdiden partiler içerisinde derin tartışmalara yol açtı.

HDP'DEN SEÇİLENLER KÜRT KÖKENLİ DEĞİL

Teklif giden HDP'li vekillerden Levent Tüzel Emek Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı oldu ve 2011 yılına kadar EMEP Genel Başkanlığı görevini yürüttü. Cumhuriyette yer alan analize göre; İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Alevi kökenli ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ise 12 Eylül mağduru Kaymakamlık yapmış bir isim.

İŞTE BAKANLIK TEKLİF EDİLEN İSİMLER

CHP

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak

Erdoğan Toprak, 1959 yılında Adana’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü’nü bitirdi. 1983 yılında ticaret hayatına başladı. 20 ve 21. dönemde İstanbul milletvekili seçildi ve 57. hükümette Türkiye Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan

Ayşe Gülsün Bilgehan Toker, 1957’de Ankara’da doğdu. Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. GazeteciliğinBilkent Üniversitesi’nde akademisyenlik yaptı. İsmet İnönü’nün torunudur.

İstanbul Milletvekili İlhan Kesici

İlhan Kesici 1948 yılında Sivas’ın Zara ilçesinde doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı olduğu seçimlerde ANAP partisinin İstanbul adayıydı.

Antalya Milletvekili Deniz Baykal

Deniz Baykal 1938 yılında Antalya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. ABD Columbia ve Berkeley üniversitelerinde iki yıl doktora sonrası çalışmalar yaptı. Şu anki meclisin en yaşlı üyesidir

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl

Tekin Bingöl 1955 yılında Bitlis’te doğdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Bitlis Köy Hizmetlerinde kurum hekimliği ve serbest hekimlik yaptı. Özel sektörde şirket yöneticiliği görevi üstlendi.

MHP

İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu

Ahmet Kenan Tanrıkulu, 1958 yılında İstanbul’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. ABD ve İngiltere’deki üniversitelerde akademik çalışmalarda bulundu. 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş

Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1954 yılında İstanbul’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğludur.

İstanbul Milletvekili Meral Akşener

Dr. Meral Akşener, 1956 yılında İzmit’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Yıldız, Kocaeli ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyesi olarak ders verdi. 54. Hükümette İçişleri Bakanı olarak kabinede görev aldı.

HDP

İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel

Abdullah Levent Tüzel, 1961’de Giresun’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1966 yılında kurulan Emek Partisi’nin Kurucu Genel Başkanı oldu ve 2011 yılına kadar EMEP Genel Başkanlığı görevini yürüttü.

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan

Müslüm Doğan, 1959 yılında Sivas’ta doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun oldu.  TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası GYK üyeliği, Divriği Derneği Başkanlığı ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca

Ali Haydar Konca, 1950 yılında Muş’un Varto ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Meslek hayatına İçişleri Bakanlığı'nda maiyet memuru olarak başladı. Kaymakamlık yapan Konca, 12 Eylül'de görevden alındı. Daha sonra göreve iade edilerek Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan Konca, istifa ederek serbest avukat olarak çalıştı.

Yarın 18.00’e kadar yazılı yanıt istendi


Davutoğlu, milletvekillerine ayrı ayrı hitaben yazdığı mektupta, şu ifadelere yer verdi:

"25.08 2015 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için şahsınıza, bakanlık teklif ediyorum.

Anayasa'nın amir hükmü gereğince, teklif edilen Bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde, yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından geçici Bakanlar Kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin teklife, 27/08/2015 tarihi saat 18.00'e kadar yazılı yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim."

Seçim hükümetinde AKP'den 11 ismin yer alması bekleniyor. AKP'de üç dönem kuralına takılan isimlerin seçim hükümetinde yer alması beklenmiyor. CHP ve MHP seçim hükümetinde yer almayacaklarını daha önce açıklamışlardı

HANGİ İSME HANGİ BAKANLIĞI ÖNERDİĞİ KONUSUNDA BİLGİ YOK

Anayasanın 114. maddesi uyarınca hükümeti kurmak 5 gün süresi bulunan Davutoğlu'nun 4 günü kaldı. Davutoğlu'nun teklifinde hangi isme hangi bakanlığı önerdiği konusunda bilgi yer almadı. AKP'nin planında CHP ve MHP'den teklif alan isimler ret cevabı verirse, bu isimler için öngörülen bakanlıkların müsteşarlarının ilgili bakanlıklara "bağımsız" isimler olarak atanmasının yer aldığı öğrenildi. CHP ve MHP, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini duyurmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı