AKP'DEN BAŞKANLIK TARİHİ AÇIKLAMASI

AKP'DEN BAŞKANLIK TARİHİ AÇIKLAMASI

AKP'nin tek gündem maddesi "Başkanlık" sistemi konusunda artık tarihler konuşuluyor. MHP'den 14 eksik kapatılırsa Erdoğan'ın en geç 2017 başlarında başkan olacağı artık açık açık konuşuluyor.

Erdoğan ve AKP'nin neredeyse tek gündem maddesi haline gelen "Başkanlık" hedefinde artık tarihler telafuz edilmeye başlandı. Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li vekil Mustafa Şentop, ‘başkanlık sistemi’ni içeren yeni anayasa teklifinin ekim ayında Meclis’e sunulabileceğini, metnin görüşülme hızına bağlı olarak yıl sonunda ya da gelecek yılın başında referanduma gidilebileceğini iddia etti.

SADECE 14 EKSİK VAR 

Teklifin referanduma götürülmesi için en az 330 milletvekilinin desteğini almak gerekirken, oy kullanma imkanı olmayan Meclis Başkanı çıkarıldığında AKP’nin bu sınıra ulaşabilmesi için dışarıdan 14 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.

SİYASİ KULİSLERDE MHP KONUŞULUYOR

Siyasi Kulislerde AKP'nin bu palnı için eksiği olan 14 Milletvekilinin MHP'den tatmlanması için yoğun çalışma yapıldığı, bu konuda bazı sonuçlar alındığı ileri sürülüyor. Saraydan planlanan bu operasyonun Tuğrul Türkeş tarafından koordine edildiği ve hafta sonu gerçekleştirilen MHP olağanüstü kongresinin sonuçlarının beklendiği ileri sürülüyor.

MHP KURULTAYINA DİZAYN

Konuşulanlar arasında hafta sonu Genel başkanlık seçimi için tüzük engelini aşan MHP'li muhaliflerin gerçekleştirdiği kurultayın eksiklerini bularak geçersiz sayılması için yoğun çaba harcanacağı da var.

 MUHALEFET DESTEK VERMEYECEK AMA
 

Reuters’a konuşan Şentop, istenirse teklifin birkaç gün içinde hazırlanabileceğini belirterek, “Yasama döneminin bitmesine az kaldı. Gündemde önemli kanunlar var. Tartışmaya başlasak yarım kalacak. Yeni anayasa teklifinin sunulması Ekim ayına kalacak gibi gözüküyor” dedi.
 

SONBAHARA REFERANDUM OLABİLİR

Şentop şöyle devam etti: “Teklifin hazırlanması için çalışma Ağustos’un sonu Eylül gibi olur. Türkiye gündeminde tartışmalar Eylül’de başlar. Görüşme hızına bağlı olarak teklif için Kasım veya Aralık’ta referandum olabilir. Bahara da kalabilir.”

Kaynak:Haber Kaynağı