AKP'DE ERDOĞAN'A KARŞI SESLER YÜKSELİYOR

AKP'DE ERDOĞAN'A KARŞI SESLER YÜKSELİYOR

Erdoğan'ın yürüttüğü dış politikaya artık sadece muhalifler değil kendi partisinin kurucuları da karşı çıkmaya başladı


AKP İktidarının 2005 yılından sonra izlediği dış politikası, sadece muhalif siyasetçiler tarafından eleştirilmiyor. AKP'nin kurucu kadrosu içerisinde yer alan bir çok eski bakan, milletvekili hatta , genel başkan yardımcılıkları görevlerinde bulunmuş siyasetçilerde AKP'ye ve Erdoğan'a yönelik eleştirilerinin dozunu artırmaya başladı.Gazete manşetlerinde eleştirileri ile en son yer alan ise AKP'nin ilk dışişleri bakanı olan, özellikle Arap ülkelerinin çok önemsediği bir diplomat sayılan Yaşar Yaskış'tan geldi. Suidi Arabistan Kralından Kraliyet Nişanı ile ödüllendirilmiş olan Yaşar Yakış, Erdoğan'ın başını Mısır Politikasını eleştirdi.

ARAPLARIN LİDERİ MISIR'DIR REKABET EDEMEYİZ

Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Mısır’ın Arap aleminin lideri olduğunu, Türkiye’nin Mısır’la boy ölçüşemeyeceğini söyledi. Yakış, “Mısır ile iş birliği yaptığımız takdirde Ortadoğu’daki hedeflerimize çok daha kolay ulaşırız” dedi.

ARAP ALEMİNDE OLAN BİTENİN PATRONU MISIR'DIR

2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi olarak politikaya atılan Yaşar Yakış, Karabük Üniversitesi’nde ’Ortadoğu Barış Sürecinde Filistin’ konulu konferansta konuştu. Yakış, El Fetih ile Hamas arasındaki kopukluğu gidermek için Arap ülkelerinin çok faal olduğunu söyledi. En faal ülkenin Mısır olduğuna işaret eden Yakış, Türkiye’nin de elinden geleni yaptığını belirtti.

erdogan-kabul-misir.jpg

ARAPLAR TÜRKİYE'YE FARKLI BAKARLAR

Arap ülkelerinin Türkiye’ye bakışlarının farklı olduğunu savunan Yakış, şöyle konuştu:
“Arap aleminde olan bitenin patronu Mısır’dır. Türkiye Mısır’la boy ölçüşemez. Hatırlarsanız 2011’de Hamas ile El Fetih bir araya getirilmek istendi. Hamas ile o kadar yakın ilişkilerimiz vardı ki toplantıyı İstanbul’da yapmak istiyorduk. Kahire’de Tahrir Meydanı’nda kan gövdeyi götürürken, o toplantı Mısır’da yapıldı. Mısır’da devlet otoritesi yokken, sokaklar kan gölü halindeyken dahi Türkiye o kadar yakın ilişkiler içerisinde olduğu Hamas’ı Türkiye’ye getiremedi. Bunu göz ardı etmememiz lazım. Mısır’ın gücünü göz ardı ederek bir yere gidemeyiz.”

MISIR'A KARŞI ÇIKARAK BİR YERE GİDEMEYİZ

Mısır’ın, Arap aleminin lideri olduğunu, 3 bin yıl öncesine giden büyük bir devlet tecrübesi olduğunu vurgulayan Yakış, “Kültür açısından Arap alemine hükmeder. Batı ülkeleri Mısır’a çok itibar gösterirler. Onun için biz Mısır’la iş birliği yaptığımız takdirde Ortadoğu’daki hedeflerimize çok daha kolay ulaşırız. Mısır’la iş birliği yapmazsak ulaşamayız. Mısır karşı çıkarsa hiç ulaşmak mümkün değildir” dedi.

YAŞAR YAKIŞ KİMDİR

Türk diplomat ve siyasetçi.

1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olmuş ve aynı yıl Dışişleri Bakanlığı'ndaki görevine başlamıştır.

İlk yurtdışı görevinde Anvers Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğuna atanan Yakış, Lagos, Roma, ve Şam Büyükelçilikleri ile Brüksel’deki NATO Daimi Temsilciliğinde de çeşitli görevler üstlenmiştir.

Yakış, 1985 yılında, Türkiye Cumhurbaşkanına, İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komite Başkanlığı görevinde sekreterya hizmeti sunmak üzere kurulan İSEDAK Koordinasyon Kurulu’nu kurarak başkanlığını da üstlenmiştir.

1988 yılında T.C. Riyad Büyükelçiliği görevine atanan Yakış, daha sonra sırasıyla T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi ve Viyana’daki Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde T.C. Daimi Temsilcisi görevlerinde bulunmuştur. 1992-1995 yıllarında Büyükelçi Yakış, Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini ifa etmiştir.

Büyükelçi Yakış, 2001 yılında Dışişleri Bakanlığı’ndan emekli olmuş ve Adalet ve Kalkınma Partisi kurucu üyesi olarak siyasete atılmıştır. Partinin Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de halen yürütmekte olan Yakış, 3 Kasım 2002’de düzenlenen genel seçimlerde Düzce’den milletvekili seçilmiş, 18 Kasım 2002 tarihinde de T.C. Dışişleri Bakanı olarak atanmıştır. Daha sonraki hükümet değişikliğinde, görevini Abdullah Gül'e bırakmıştır.

Fransızca, İngilizce ve Arapça bilen Yakış’ın Ortadoğu’ya ilişkin, çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri vardır ve Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan “Türkiye, Suriye ve Irak Arasında Su Sorunları” adlı bir kitabı da kaleme almıştır.

Yakış, Türk-Suudi ilişkilerinin gelişmesine katkısı nedeniyle, Suudi Hükümeti tarafından Kral Abdülaziz Nişanı (birinci derece) ile taltif edilmiştir.

Milletvekilliği görevini bıraktıktan sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı