AKP SEÇİMİ BÖYLE KAZANACAK

AKP SEÇİMİ BÖYLE KAZANACAK

Emin Çölaşan;Şimdi Tayyip ve AKP’nin kafasındaki yeni senaryo şöyle:

Geçen yerel seçimlerde " Oy çalındığı" mahkemece tescillenen sandık başkanlarının yerine son seçimlerde tek başına iktidar şansını kaybeden AKP'nin iktidarı için yeni yöntemler planlandığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

SEÇİM GÜVENLİĞİ BAHANESİ İLE AKP'YE DOĞU OYLARI DEVŞİRME PLANI

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ipucunu verdiği yeni planı için arayışlar başladı. Plan tepki çekmeye başladı.BirGün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Erdoğan’ın, olası erken seçim durumunda "seçim güvenliğinin" sağlanması için taşımalı sandık ya da seçmen sistemi konusunda Çin’den yaptığı “Yüksek Seçim Kurulu bunları değerlendirir” açıklaması Ankara’da yankısını buldu. Bir süredir Ankara kulislerinde konuşulan bu yeni sistem arayışı ile ilgili çalışmalar Erdoğan'ın açıklamasından sonra hız kazandı.

YİNE YASAL KILIF

AKP, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Yasa’nın sandık oluşumunun mahalle bazında olacağına ilişkin kesin hükmü, Anayasa’nın seçimlerle ilgili yasal düzenlemelerin bir yıldan önce uygulanamayacağına ilişkin maddesi ile YSK’nın bu yönde daha önce yapılan başvurularla ilgili aldığı içtihat niteliğindeki kararlarının aşılması için arayışlara başlandı.

AMİRLER KULLANILACAK

Yasal engelleri aşabilmenin tek yolu olarak YSK’ye “seçimlerin güven ve dürüstlük içinde yapılmasını sağlama” görevi veren yasa hükmü görülüyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki vali ve kaymakamların “seçimlerin güvenlik içinde yapılmasına olanak yok, önlem alınmalı” istemini içeren başvuruları üzerine YSK’nin harekete geçebileceği değerlendiriliyor.

AKP’nin güvenlik gerekçesiyle sandıkların birleştirilmesi ve seçmenlerin taşınması kararını 11 üyeli kuruldan kolaylıkla çıkartacağına kesin gözüyle bakılıyor. YSK’nın kararlarının maddi bir hata olmaması durumunda bağlayıcı olması nedeniyle de Erdoğan’ın istediği yeni sistemin uygulamaya konulmasında bir engel görülmüyor.

CHP YSK TEMSİLCİSİNDEN ÜRKÜTEN AÇIKLAMA

Erdoğan’ın ifade ettiği, AKP’nin koalisyon masasına taşımayı planladığı yeni sistem CHP’de tepkilere yol açıyor.

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun yeni sistem arayışlarına ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

“Seçimin güvenliği bahanesiyle sandıkları birleştirmek, seçmen taşımak yasalarda belirtilen sandık esaslı seçim sistemi esasını yok saymak, Anayasa’nın engelleyici hükmünü görmezden gelmektir. YSK, sadece kanunlarda açık bir hüküm yoksa yetkisini kullanarak kural koyabilir, bunun dışında kural koyamaz. Yasalarda da bu konularda kesin hükümler var. Yasa, ‘Zinhar sandıkları sayım bitene kadar yerinden oynatamazsın’ diyor. Yasal kesin engeller bir yana seçmenler nasıl taşınacak, ben partimin seçmenin taşındığından nasıl emin olacağım. Yasa saat 17.00’ye kadar sandık başına gitmeyi hükme bağlıyor, taşıma işlemi 16.00’da bitti, seçmenin seçme hakkını kullanmasının engellendiği anlamına gelmez mi bu.”

ŞAKA GİBİ

Sözcü Yazarı Emin Çölaşan ise konuya ilişkin şunları yazdı:

Nedir bu taşımalı oy verme sistemi?

Doğu ve Güneydoğu’da halkın ezici bir çoğunluğu HDP’ye oy verip AKP’yi iktidardan düşürdü. AKP o bölgede yaklaşık 70 milletvekilliğini yitirince olan oldu.

Şimdi Tayyip ve AKP’nin kafasındaki yeni senaryo şöyle:

“Özellikle kırsal kesimde oturanlar HDP’ye korku ve baskı nedeniyle oy vermek zorunda kaldı. Dolayısıyla iktidarı bizim elimizden aldılar. Şimdi biz özellikle kırsal kesimdeki vatandaşların oy verme yerini il ve ilçe merkezlerine alırsak, özgürce oy kullanmalarını sağlamış oluruz. Böylece oylar yeniden AKP’ye akar ve Meclis’te çoğunluğu sağlarız!..”

* * *

Bu, aslında acı bir itiraftır. Doğu ve Güneydoğu’da seçim güvenliği olmadığının açık itirafıdır. Peki bunu nasıl sağlayacaklar?

YSK onay verirse bir milyonu aşkın vatandaşın seçmen kütüğünü önce il ve ilçe merkezlerine alacaklar.

Sonra sıra gelecek seçim günü kitleleri oralara taşımaya…

Otobüsler ve minibüsler kiralanacak, belki helikopterler ayarlanacak ve kitleler en yakında bulunan büyük yerleşim birimlerine ücretsiz olarak taşınacak.

Yollarda ve sandık başına giderken ikramlar yapılacak, valiler, kaymakamlar ve devletin bütün birimleri devreye sokulacak, baskı veya ricalarla kulaklara "AKP’ye oy verin" diye fısıldanacak…

Oy verme işi bitince tekrar köylerine götürülecekler!

Taşımalı oy sistemi denilen nesne işte bu!

* * *

Tayyip bile açıkladığına göre (YSK göz yumduğu takdirde) ilk seçimde bu oyun oynanacak.

Bu sözler aslında devleti yönetenlerin çaresizliğini göstermektedir ve şimdiden kayıtlara geçmesi gerekir:

“Biz bu ülkenin belli bölgelerinde ne yazık ki seçim güvenliğini sağlamaktan aciz kaldık. Partimiz bu yüzden oy kaybetti ve Meclis’te çoğunluğunu yitirdi. Şimdi başka arayışlar içine giriyoruz. HDP’ye oy verenleri başka bölgelere taşıyarak oyları ikna yoluyla AKP’ye akıtmayı amaçlıyoruz.”

Ne biçim bir devletmiş bu, yine şaka gibi!

Türkiye bunların elinde kötü şakalar ülkesine dönüştü.

Kaynak:Haber Kaynağı