AKP Hava iş Sendikasına Başkan Adayı Atadı

AKP Hava iş Sendikasına Başkan Adayı Atadı

SENDİKA BAŞKAN ADAYINI AKP ATADI
 
Hava-İş Genel başkanlığı için AKP’nin adayı, greve çıkan THY işçilerini tehdit eden Binali Yıldırım’ın yeğeni Ömer Önder Haberdar. Haberdar, 3. Havaalanı yakınında TOKİ’den ev vaat ediyor
 
Hava-İş Olağan Genel Kurulu’nun tarihi belli olduktan sonra genel başkanlık için adaylıklar da yavaş yavaş belli olmaya başladı.
 
26. Olağan Genel Kurul’da Atilay Ayçin’in karşısına kendi adayıyla çıkan pilot Bahadır Altan’ın başını çekti Gökkuşağı Hareketi’nden sonra, bu gruptan ayrılan Emek Meclisi’nden Ali Gülçiçek, Hava-İş Genel Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. Son aday ise THY Reform Hareketi adıyla ortaya çıkan Ömer Önder Haberdar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yeğeni olan Haberdar, Başbakan Erdoğan’ın ve AKP’nin önde gelenlerinin kurucularından olduğu Birlik Vakfı gençlik örgütlenmesi Genç Birlik’in uzun süredir Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor.
 
İŞ KANUNUNU BİLE DEĞİŞTİRDİLER
 
Birgün’ün haberine göre Reform Hareketi’nin çıkış deklarasyonunda yer alan vaatler de hareketin hükümetin mantığına yakınlığını gözler önüne seriyor. Deklarasyonlarında sendika yönetiminden grevi sonlandırmasını isteyen Reform Hareketinin vaatleri arasında şu da yer alıyor: “Yeni havaalanının yapılacağı bölgede oluşacak konut ihtiyacının uygun bir maliyetle temini için TOKİ veya KİPTAŞ işbirliği ile yaptırılması. Böylece maliyetine konut sahibi yaparak 5 yıl sonrası için en büyük problemlerden birinin çözümünü sağlamayı düşünüyoruz.”
 
Haberdar’ın adaylığı AKP’nin tepeden inmeci bir yaklaşımla yapamadığı ya da yandaş sendika kuramadığı alana yönelik yeni bir müdahalesi. Haberdar ve ekibi öncelikle şube kongrelerini ve delege seçimlerini hedefliyor.
 
AKP, THY’ye kendi yandaşlarını atayıp eski idari kadroyu tamamen değiştirdi. Atamalarla istediği sonuca ulaşamayan AKP, İş Kanunu’nu değiştirerek sivil havacılık işkolunda grevi yasaklamaya çalıştı. Buna bir günlük iş bırakma eylemiyle yanıt veren Hava-İş üyesi 305 işçiyi işten çıkardı. İşçiler direnişe geçince bu sefer THY bünyesindeki bazı işyerlerini yandaş sendikası Çelik-İş’in örgütlü olduğu metal işkolunda gösterdi. Bunun üstüne Sendikalar Kanunu’nu değiştirdi ve sivil havacılık işkolunu taşıma işkolu ile birleştirdi. AKP’nin tüm bu girişimleri Hava-İş’in direnci nedeniyle boşa düşmüştü.