Akiller Rapor Yazıyor

Akiller Rapor Yazıyor

Akil insanlar nihayet ortaya somut verilerle çıkıyorlar.

AKİL RAPOR HAFTAYA

Akil insanlar nihayet ortaya somut verilerle çıkıyorlar. Akil insanların ön raporlarının önümüzdeki hafta hazır olacağı bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Akil insanlar guruplarının başkanlarıyla önümüzdeki haftabir araya gelerek çalışmalarına ilişkin ön raporu alıp, önerilerini dinleyeceği belirtildi.

Akil insanların ön raporlarını Beşir Atalay’a sunmalarının ardından, Başbakan Erdoğan’ın “akil insanlarla” Dolmabahçe sarayında bir araya geleceği açıklandı. AKP’nin dün akşamki MYK toplantısında değerlendirilen heyetlerin çalışmasına ilişkin, çalışmaların beklentilerin de üzerinde olumlu gittiği bilgisi yayıldı. Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak da Erdoğan’ın “B,C ve D planları için düğmeye basacağı öne sürüldü.

STK AKİL BULUŞMASI


Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu,İstanbul'da bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
 
 
 Grup Sekreteri Levent Korkut ile üyeler Yücel Sayman ve Mustafa Armağan,"Türkiye Küçük Millet Meclisleri" girişiminin Beyoğlu Cezayir Lokantası'nda düzenlediği "Çözüm sürecinin neresindeyiz? toplantısına katıldı. 
 
Büyük bir kesimin barışa ve çözüme evet dediğini "Sayın Öcalan serbest bırakılacak mı?" ya da "Öcalan'ın serbest bırakıldığı bir barışta yokuz" diyenlerin olduğunu söyleyen Prof. Levent Korkut," Toplumun önemli bir kısmı evet diyor; fakat'lar ve 'ama'lar var. 'Özerklik olmazsa olur' diyenlerden tutun da anadilde eğitime itirazı olanlara kadar kafa karışıklığı söz konusu" dedi. 
 
Çözüm Sürecinin çatışmaları sona erdirmek için başlatıldığını belirten Korkut, bu tür süreçlerde ilk adımın silahın susması, ikinci aşamanın silahlı birliklerin çekilmesi, üçüncü aşamanın da yaraların sarılması olduğunu söyledi. Çevre illeri gezerken özellikle belli siyasi eğilimde olanların sorularıyla karşılaştıklarının altını çizen Korkut şöyle devam etti: "Özellikle şu soruluyor 'Bu bir anlaşmadır ne alındı ne verildi?' Bu bir terör sorunudur, Kürt sorunu yok gibi bir yaklaşım da var. Bir başka yaklaşım ise 'Tükiye taviz veriyor' şeklinde. Yine bir grup insan bunun güvenlik ve askeri yoldan çözüleceğini savunuyor. Ya dışarıda protesto ederek ya da içeride gergin bir şekilde düşüncelerini ifade ettiler."
 
"ÖN KOŞULSUZ BARIŞ GELMELİ"
Liberal Avrupa Derneği'nden Hüsnü Adalı, farklı görüş sergileyenleri barış karşıtı olarak yaftalamanın doğru olmadığını ifade ederek, Hükümetin 'barış sürecine son veriyorum' dediği zaman fikirlerin de 24 saat içinde değişeceğini söyledi. Mililiyetçilik ve şovenizmden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Adalı, ön koşulsuz bir şekilde barışın gelmesi gerektiğini, evrensel demokrasi ve insan hakları için de yeni bir dil oluşturulması gerektiğini dile getirdi. 
 
"BARIŞ GELECEK BU TOPRAKLARA"
Bir problem olursa sürecin sekteye uğrayabileceğini belirten Barış Meclisi'nden Tatyos Bebek sürecin olumlu yansımaları olduğunu belirterek, "Evlere cenaze gelmiyor, sonraki aşamalar için de bir sorun olmadığını düşünüyorum. Barış gelecek bu topraklara" dedi. 
 
"AMA'LI FAKAT'LI TARTIŞMALAR"
AK Parti Hükümetinin bütün olumsuzluklara rağmen böyle cesaretli bir adımı attığı için takdir etmek gerektiğini söyleyen Demokratik ve Özgürlük Hareketi Sözcüsü Mahmut Sürmeli, kendine güvenenin bu sürece de güvenmesi gerektiğini aktardı. Sürmeli, "Bu sürecin önünde engel teşkil edenlerin yoldan çekilmesi gerekiyor. Ama'sız ', fakat' sız, hepimizin yapacağı katkı sunacağı şeyler var. Bu anlamda 'ama'lı ve 'fakat'lı tartışmaların samimi ve ahlaki olduğunu da düşünmüyorum" dedi. İHD İstanbul Şubesi Başkanı Ümit Efe ise süreci inançla izlediklerini ve desteklediklerini söyledi. 
 
"HERKESİN KAFASINDA BİR BARIŞ VAR"
Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, herkesin kafasında bir barışı olduğunu, barışa koşulsuz destek vermeyecek kimsenin olmadığını ifade ederek, "Koşulsuz destek vermeyeceklerin Meclis'te olduğunu düşünüyorum. Barış isteyen herkesin kapsamlı bir mücadele vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 
 
"GAZETECİLER YAZACAKTIR"
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi Engin Başçı ise yaptığı konuşmada tutuklu gazetecilerin varlığına dikkat çekerek, "Gazeteciler halkı doğru bilgilendirmek adına yazacaktır. Şu anda herkes ne olacak diye büyük bir merak içinde ve sessiz" dedi.