"Ak" Fikride Ecevit'in Çıktı

"Ak" Fikride Ecevit'in Çıktı

MARMARAY'DAN SONRA AK  PARTİ'NİN SLOGANLARI DA  ECEVİT’İN ÇIKTI

Dede Ersel AKSU
Yıl 1973, Aylardan Kasım, 12 Martın Karanlık günler devam etmektedir, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamının  üzerinden henüz 1 yıl geçmiştir.
 
O günlerin karanlık ortamından kurtulmak ve vatandaşları ulaştırmayı vaat ettiği geleceği "AK Günler" diye niteleyerek ülkeyi aydınlık günlere götürmek isteyen Bülent Ecevit, seçim bildirgesinde “AK GÜNLER” kavramını esas alarak 14 Ekim 1973 Genel Seçimlerine hazırlanmıştır.

AK GÜNLER  ECEVİT'İDE İKTİDAR YAPMIŞTI 

 
“AK GÜNLER” kavramı o kadar çok tutulur ki, Ecevit’in Partisi CHP , 1973 Genel Seçimlerinden % 33.29 oranında oy alarak birinci parti  olmuştu. AKP ve kurucu heyetin Bülent Ecevit'in o tarihlerde gerçekleştirdiği büyük başarıdan etkilenmiş olduğu anlaşılıyor. Adını AK Parti olartak tescil eden Erbakan'ın öğrencileri, Ecevit'in başarısını sağlayan sloganlarınıda kullanmakta mahsur görmediler. Daha sonra ki yıllarda tüm sloganlarında AK Günlere, Ak Gelecek gibi sloganlarını kullansalarda, kendilerine AK Parti yerine, AKP diyenleri de eleştirmekten kaçınmayan, AKP'lilerin , yeni kurdukları partilerinin probaganda startejisini oluştururken Bülent Ecevit'den yararlandıkları ortaya çıktı.


İŞTE O GÜNLERDE ECEVİT'İN SEÇİM KAMPANYASI HAZIRLATTIRDIĞI AFİŞ





MEĞER AK FİKRİNİ NERDEN ALMIŞ

2001 yılında Erdoğan başkanlığında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, partinin isminden de hareketle "AK Günler, AK Yarınlar" nitelemelerini çok kullanmaktadır. 
 
Partinin internet sitesinde girdiğinizde "Adalet ve Kalkınma"nın kısaltılmışı olan "AK" kelimesi; "AK İcraatlar, AK Kanal, AK Hedefler, AK Gençlik" şeklinde tanımlanıyor. 
 
Başbakan Erdoğan da konuşmalarında, geleceğe yönelik atıflarında "AK Gençlik, AK Günler" ifadelerine çok kullanıyor.
 
Bilindiği gibi Marmaray projesine sahip çıkan AKP'nin projeyi aslında Ecevit Hükümetinden devir aldığı ortaya çıkmıştı. Konu ile ilgili yaptığımız Marmaray haberinde, projenin finansman anlaşmalarının dahi Ecevit Hükümeti tarafından imzalandığını o tarihin belegeleri ile ortaya koymuştuk. İlgili haberi okumak için. TIKLAYINIZ.. Bu tespitlerden anlaşıldığı üzere “Marmaray Projesinden” sonra AKP’nin “AK Günleri” de Ecevit’in fikri çıkmış oldu. 

BÜLENT ECEVİT'İN 1973 SEÇİM KİTAPÇIĞI