Ağaca takılıp kalan Başbakan ormanı göremiyor!

Ağaca takılıp kalan Başbakan ormanı göremiyor!

Yusuf YavuzTaksim Gezi Parkı'ndaki olayların ardından Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Doç. Dr. Yücel Çağlar, 2003-2011 yılları arasında maden işletmesi, turizm ve çeşitli tahsislerle toplam 140 bin hektar

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "2 MİLYAR FİDAN DİKTİK" DEMİŞTİ

Taksim'de başlayan ve tüm ülkeye yayılan tepki ve direnişin ardından bir açıklama yapan Başbakan Erdoğan, eylemcilere ağır sözlerle yüklenerek, "Mesele ağaç dikmekse her türlü imkan sağlıyoruz. Bize ağaç katliamı yapıyoruz diye hava atıyorlar. Son 10 yılda Türkiye genelinde 2 milyarı aşkın fidan diktik. Ormanın içine üniversite yaptılar hadi gidin orada da eylem yapın. Eylemcilerin dertleri başka Türkiye'nin ileri gidişini hazmedemiyorlar" ifadelerini kullanmıştı.

DOÇ. DR. ÇAĞLAR: "SORUN ANILARIN YOK EDİLMESİ"

Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının çarpık ve gerçek dışı olduğunu öne süren Orman Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Yücel Çağlar, "sorunun Taksim Gezi Parkı’nda kesilecek, yok edilecek ağaçların sayısı olduğunu sanıyor ve daha çoğunu diktiklerini söylüyor. Oysa sorun oradaki ağaçların, İstanbullular başta olmak üzere, yurttaşlarımızın anılarındaki, değerlerindeki konumunun yok edilmesidir" değerlendirmesinde bulundu.

'BU SÜREÇ DEVAM EDERSE TEPKİLER YAYGINLAŞABİLİR'

Türkiye ormancılığı konusunda uzun yıllardır önemli çalışmalarda bulunan Çağlar, Başbakan Erdoğan'ın yurttaşların başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta, kararlılıkla gösterdiği demokratik tepkiyi Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine indirgediğine işaret ederek, "oysa söz konusu tepkiler, yurttaşlarımızın son on yıldır Cumhuriyetimizin kazanılmış tüm değer ve varlıklarının yok edilmesinin, gittikçe koyulaşan baskılara karşı giderek artan kaygılarının bir ürünüdür. Çok açıktır ki, bu süreç sürdürüldükçe, çok daha ikincil nedenlerle çok daha yaygın tepkiler gündeme gelebilecektir" diye konuştu.

'ORMAN VARLIĞININ 900 BİN HEKTAR ARTTIĞI DOĞRU DEĞİL'

Orman varlığının 900 bin hektar artırıldığının öne sürülmesinin de kesinlikle doğru olmadığını dile getiren Çağlar, "son 2003-2010 döneminde 264 bin hektarı ilgili genel müdürlükler ve 79 bin hektarı da özel kişi ve kuruluşlar tarafından olmak üzere yalnızca toplam 343 bin hektar ağaçlandırılabilmiştir. Kaldı ki, bu çalışmaların hemen hemen tümü zaten 'orman' sayılan yerlerde yapılmıştır; bu çalışmalarla 'orman' sayılan yerlerin genişliği artırılamaz" dedi.

2003-2011 ARASINDA 140 BİN HEKTAR ORMAN YOK EDİLDİ

2003 ila 2011 yılları arasında 15 bin maden işletmesine 44 bin hektar; 2,5 bin kişi ve kuruluşa turistik tesis, ayrıca üniversite ve benzeri amaçlarla kullanılmak üzere 96 bin hektar orman alanının tahsis edildiğine değinen Çağlar, "dolayısıyla toplam 140 bin hektar orman yok edilmiştir. 2003-2011 döneminde toplam 72 bin hektar orman yanmış; üzerindeki ormanlar yok edilerek yaklaşık 70 bin hektar tarlaya ve 95 bin hektar da yerleşme yerine dönüştürülmüştür" bilgisini verdi.

BAŞBAKAN'IN KAMUOYUNU YANILTMA ÇABASI

Yine 2003-2012 döneminde 6831 sayılı Orman Kanunu başta olmak üzere ormanlarla doğrudan ve dolaylı olarak ilgili yasaların, 'devlet ormanı' sayılan yerlerin daraltılmasına yol açabilecek biçimde onlarca kez değiştirildiğini dile getiren Çağlar, "ilgili Bakanlık ve genel müdürlüğün resmi verileri böyleyken Sayın Başbakanın gerçek dışı ve saptırmalı bilgilerle kamuoyunu yanıltma çabalarına girmeleri ne yazık ki artık yadırganamayacak bir aşamaya gelmiştir" değerlendirmesinde bulundu.