ADAY OLMASI ERDOĞAN'I ŞOK ETTİ

ADAY OLMASI ERDOĞAN'I ŞOK ETTİ

Cumhurbaşkanlığı yarışı beklediklerinden sert geçecek.

ADAYININ ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasını isteyen AK Parti, HDP içinde en zorlu rakip olarak Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ı görüyordu. Erdoğan'ın bu güne kadar izlediği politika ve açılım sürecinin sadece Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması strateşisi üzerine kurulmuş olması. BDP ve Kürt tarafında derin görüş ayrılıkları yarattı. Kol kırılıp yeni içinde kalsada, konu Cumnurbaşkanlığı seçimlerine geldiğinde AKP ve Kürt tarafı son kozlarını oynama gayreti içerisine girdi. Selahattin Demirtaş'ın adaylığı ise Kürt tarafı içerisinde ki çatlağın net sonucuydu. Bu adaylığın Abdullah Öcalan'ın bir stratejisi olarak düşünebilir miyiz bilmiyoruz ama hürriyet gazetesinde yapılan analizin satır aralarında bazı ipuçları net gibi görünüyor.

HATİP DİCLE'NİN CEZAEVİNDEN SALINMASI

Cumartesi günü, adı ön plana çıkan Hatip Dicle’nin cezaevinden apar topar tahliye edilmesi, “Acaba İmralı Demirtaş’ı veto mu etti” sorularını gündeme getirdi. Ancak HDP’nin tercihi Demirtaş oldu.

 HDP içinde aday belirleme sürecinde 4 isim öne çıktı. CHP milletvekili Rıza Türmen, resmi olarak dillendirilen ilk isim oldu. Ancak Türmen, etik gerekçelerle teklifi geri çevirdi.

KCK davasından uzun süre cezaevinde kalan Büşra Ersanlı bu isimlerden bir diğeriydi. Ancak Ersanlı’nın BDP’nin geleneksel tabanını dahi bir arada tutmakta zorlanacağı yorumları yapıldı.

Üçüncü isim Hatip Dicle’ydi. 2011 genel seçimlerinde YSK tarafından adaylık başvurusu alınan ve milletvekili seçilen ancak itiraz üzerine vekilliği iptal edilen Dicle, cumhurbaşkanlığı seçiminde aday yapılabilirdi. Ancak Dicle’nin önündeki en büyük engel de cezaevinde olmasıydı.

DEMİRTAŞ ERDOĞAN'A GİDECEK KÜRT OYLARINI BÖLER Mİ?

BDP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak dün açıkladığı Selahattin Demirtaş’ın ismi ise son iki haftada ön plana çıktı. Demirtaş’ın öne çıkmasının temel nedeni, CHP’nin İhsanoğlu’nu aday olarak kabul etmesiydi. İhsanoğlu’nu kabul etmedikleri için sol kesimlerin, Alevilerin Demirtaş’a oy verebileceği konuşulurken, 24 Haziran günü Ak Parti sürpriz bir Çözüm Süreci Yasa Tasarısı açıkladı.

Aynı gün HDP heyeti, İmralı’ya gitti ve Öcalan’ın tasarı ile ilgili pozitif mesajını getirdi. Bu hamlenin Kürt oylarını AK Parti adayına yönlendireceği konuşulurken, sürpriz bir gelişme de yine HDP Parti Meclisi’nin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için toplandığı 28 Haziran’da yaşandı. Ankara’da toplantı sürerken, uzun süredir birçok başvuru yapılmasına rağmen tutukluluk durumu devam eden Dicle, sürpriz bir şekilde tahliye edildi. Bu gelişme, HDP’nin Demirtaş yerine Dicle’yi aday yapacağı beklentisini de beraberinde getirdi.

HDP yönetimi, Demirtaş’ın HDP’nin yüzde 7 civarında olan oy oranını daha da artıracağı değerlendirmesini yapıyor. Buna göre HDP’nin geleneksel oylarının yanı sıra, İhsanoğlu’nu beğenmeyen sol seçmen, Alevilerin önemli bir bölümü ve Gezi olaylarına damgasını vuran genç nüfus Demirtaş’ı tercih edebilir. Ayrıca Demirtaş, İhsanoğlu’na ilgi göstermeyecekleri anlaşılan ve seçimlerde kritik öneme sahip olan yurtdışı oylarına da ortak olabilir. Demirtaş’ın oy oranının yüzde 10’un üzerine çıkması da AK Parti adayının 1’inci turda seçimi kazanma planlarını bozabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı