Abdullah Gül; 'Türk’tür’ diye bir şey yok'

Abdullah Gül; 'Türk’tür’ diye bir şey yok'

Cumhurbaşkanından anayasa açıklaması

VATANDAŞLIK TANIMI ŞART DEĞİL

Cumhurbaşkanı Gül, yeni anayasa ve terör sorunu konusunda çözüm için 'Türklük' kavramının kaldırılabileceğini açıkladı
 
Cumhurbaşkanı Gül’ün gündeminde çözüm süreci ve yeni anayasa vardı. Gül, vatandaşlık tanımı sorulunca, Osmanlı ve Selçuklu örneği verdi. Ayrıca Gül, Hasan Cemal’in Milliyet gazetesinde yazılarının son verilmesiyle ilgili yapılanın ‘büyük ayıp olduğunu’ söyledi ve Milliyet’i eleştirdi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
Mutlak tamamlanması gerektiğini söylediği sürece, başta ana muhalefet olmak üzere siyasi partilerin dahil edilmesi gerektiğini belirten Gül, yeni anayasadaki vatandaşlık tanımıyla ilgili Osmanlı örneği verdi:
 
“Osmanlı İmparatorluğu da, Selçuklu İmparatorluğu da tarihte Türk devletleri olarak bilinir. Ama ‘Bu Osmanlı’nın vatandaşlarının hepsi Türk’tür’ diye bir şey yok..”
 
Gül, alışılmışın aksine, kendisine Letonya yolunda eşlik eden köşe yazarları ve bazı gazetecilere uçakta değil, Riga’da kaldığı otelde konuştu.
 
“YENİDEN BAŞLAR”
 
Muhabirlerin alınmadığı sohbet toplantısının ayrıntıları bugün gazetelere taşındı. Gül toplantıda, Türkiye’nin Kürt sorununu ilk kez bu kadar açıklıkla ele aldığını söyleyerek, “Dağdaki insanlar silahı bırakıp normal hayata geçmezse, bu işler 3-5 sene sonra yeniden başlar. Biz devlet olarak yıkılmayız, onlar açısından da çok acı olur” dedi.
 
“ANA MUHALEFET DAHİL EDİLMELİ”
 
Kürt sorunun çözümü konusunda iyi bir hava olduğunu, sürecin tamamlanması gerektiğini söyleyen Gül, hükümetin cesaretinin takdir edilmesi gerektiğini belirterek, “Başta ana muhalefet partisi olmak üzere diğer siyasi partilerin de sürece dahil olması gerekir ” şeklinde konuştu.
 
“VATANDAŞLIK TANIMI ŞART DEĞİL”
 
Yeni anayasa çalışmalarına değinen Gül’den, Uzlaşma Komisyonu’na verilen ek sürenin uzatılabileceği sinyali geldi: Süre önemli değil, bir ay sonra olmuş, bir ay önce bu fırsatı kaçırmamak lazım. Gül’ün bu noktada dikkat çeken açıklaması, yeni anayasadaki vatandaşlık tanımıyla ilgiliydi.
 
‘Anayasada sorun vatandaşlık tanımı üzerinde mi yoğunlaşıyor?’ sorusu üzerine Gül, “Ben bunun aşılabileceği kanaatindeyim. Elimde bir çalışma var. Bu çalışmada 49 gelişmiş demokratik ülkenin anayasalarına bakılmış. Bunların büyük bir kısmında vatandaşlık tarifi yok. Vatandaşlık anayasanın ‘olmazsa olmaz’ şartı değil. Bazılarında kanuna bırakmışlar, bazılarında farklı şekilde tarif edilmiş. Nihayetinde bir anayasa halkın çoğunluğu tarafından da kabul edileceği için, bütün bunları da hep dikkate almak gerekir.
 
Osmanlı İmparatorluğu da, Selçuklu İmparatorluğu da tarihte Türk devletleri olarak bilinir. Ama “Bu Osmanlı’nın vatandaşlarının hepsi Türk’tür” diye bir şey yok. Ama tarihte bunların hepsi Türklerin önderlik ettiği devletlerdir.
 
Biz bugün imparatorluk değiliz. Üniter bir devletiz. Ama biz imparatorluk refleksi ve özgüveniyle hareket edebiliriz buna inanıyorum. Böyle hareket edersek birçok sorunu aşarız, kendi kedimize dar elbiseler giydiriyoruz.
‘Ben Türk değil Kürt’üm, bu toprağın insanıyım’ diyen insanlara zorla ille de Türksün dedirtmişiz. Bunlar bizim yanlışlarımız. Bunu yaptığımız için güç verdik, enerji verdik. Bugün özgüven içinde bunları halletmeliyiz. Bugünkü anayasa bile, Türkiye’deki tüm kültürleri korumamızı emrediyor.
 
HASAN CEMAL SORUSUNA YANIT
 
Cumhurbaşkanı Gül Hasan Cemal olayıyla ilgili yöneltilen sorulara da yanıt verdi:
 
Ruşen Çakır – Vatan: Bu konjonktür ötesine bakan köşe yazarlarından Hasan Cemal’in, Hasan Abi’nin başına bir iş geldi, malum çok sıcak bir konu var, Hasan Cemal’in tam da yazması gereken bir dönem. Bu sürece yıllarını vermiş bir kişi… Siz de çok yakından tanıyorsunuz. Ne diyorsunuz?
Gül: Doğrusu ben açıkçası bu konularda kendi düşüncelerini, fikirlerini rahatlıkla yazan insanları her zaman takdir etmişimdir. Açıkçası Hasan Cemal’e karşı yapılan çok büyük bir ayıptır. Yani fikirlerini tutarsınız, tutmazsınız o ayrı, ama bunları samimiyetle yazıyor…
 
Sedat Ergin – Hürriyet: Kendisiyle konuştunuz mu hiç bu olaydan sonra?
 
Gül: Ahmet Bey (Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever) vasıtasıyla konuştuk…
 
Yusuf Ziya Cömert – Star: Hasan Cemal’e yapılan ayıp, deyince, o zaman o ayıbın sahibi… Herkes bir tarafa çekebilir…
 
Gül: Ben gazetesini söylüyorum açıkçası… Yani eğer gazetesine varsa bir empoze, gazetesi de orada direnecek kardeşim… İşte Başbakan da söyledi, diğerleri de söyledi, “Böyle bir şey bizden yok” diye.
 
- Yalçın Bey de söyledi..
 
AB Bakanı Egemen Bağış: Başbakan Hollanda’da aynı böyle bir sohbette “Benim hiçbir zaman böyle bir telkinim olmamıştır” dedi…
 
Gül: Yani dediğim gibi, bir yazarın her şeyini aynen siz de tasvip edeceksiniz, onaylayacaksınız diye bir şey yok. Benim de var, benim de Hasan Cemal’in aşırı bulduğum fikirleri, şeyleri de var, o ayrı bir mevzu ama samimiyetle düşüncelerini yazan, şey eden, hele bu konuda en çok emek harcayan insanlardan birisi… Başka insanlar da var tabii, ama şu an onu sorduğunuz için diyorum