Abdullah Gül olayının perde arkası

"Erdoğan böyle kazanacak " başlıklı yazım biraz yanlış anlaşıldı. Tekrar tekrar okuyunca benim hatam olduğunu anladım. Aslında o yazı bir yansıtma yazısıydı bemim fikrim değildi. Ancak fazla ironi kullanmışım anlaşılamadım. Burada yeniden ele alıyorum.

Alınan "Erken Seçim " kararı sonrası CHP'nin 15 milletvekili desteği ile seçime girme hakkı kazanan İYİ Parti hamlesi, "Hayır Blokunda" büyük moral kaynağı oldu. Anketlere göre  HDP Dahil % 60'ları geçen Hayır Bloku tabanı 24 Haziran günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a karşı başarılı olabilecek ortak bir aday fikrine büyük önem veriyor. Adı geçen adaylardan CHP'den Muharrem İnce, İlhan Keskin ve İYİ Partiden Meral  Akşener var. İçlerinde sadece Akşener'in adaylığı netleşti. Diğerleri beklemede. Ama ittifak konusunda ilke anlaşmasına varan muhalif partiler arasında kimin aday olacağı kesin değil. Anketlerde Erdoğan'ın karşısında en çok şansı olan adayın Meral Akşener olduğu çok net ama çatı adayı olarak düşünülmüyor.

NEDEN ABDULLAH GÜL ADAYLIĞI ÖNEMLİ

Ancak bu konuda öteden beri adı geçen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül birden bire ortak aday olarak benimsenmiş görünüyor. Sızan haberlere göre CHP'nin Ekmelettin İhsanoğlu deneyimi yüzünden ihtiyatla yaklaştığı Gül fikrine ise, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener net olarak karşı çıkıyor.

3 ÖNEMLİ NEDEN ÖNE SÜRÜLÜYOR

Abdullah Gül'ün adaylığından beklenen ise matematik olarak şu. 

1-Ülkenin büyük bir çoğunluğu artık Erdoğan'dan kurtulmak istiyor. Bu çoğunluğa AKP'li ve merkez sağ seçmeninin büyük bir çoğunluğu dahil.Son referandum seçimleri gösterdi ki Erdoğan'ı az bir farkla yenmek son seçimlerdeki gibi büyük bir hüsrana dönüşebilir. 
Bu nedenle Hayır Bloku bu seçimleri ezici bir farkla kazanmak zorunda. Bu nedenle AKP ve Merkez sağdaki rahatsız oyları da alabilecek ortak bir aday olmalı.

2- Ortaya çıkan ya da adı geçen tüm adaylardan sadece Meral Akşener bu vasıfları taşıyan bir isim ancak kamuoyu bütünün de henüz tanınmadı. 60 gün içerisinde tanıtılması ise imkansız,

bu nedenle 2. tura kalacak seçimlerde Erdoğan'ı ezici bir fark ile geçemeyebilir.

3- Seçimlerin 2. tura kalması bütünüyle Erdoğan'ın lehine. Çünkü 2. turda karşısında Abdullah Gül'ün olması bile Erdoğan'ın seçimi almasına engel olamayacaktır. Üstelik Hayır Bloku seçmeninin büyük kısmı Abdullah Gül'e hala Çankaya Noteri gözü ile bakıyor ve güvensiz.

4- Bu nedenle "Hayır Bloku", işi ilk turda bitirebilmek ve ezici bir oy farkını yakalayarak seçim sonucunu tartışmasız elde etmek istiyor.

İşte Abdullah Gül ismi bu nedenle öne çıkıyor. 

ERDOĞAN CEPHESİ

Erdoğan cephesinin en korktuğu konu ise muhalefetin Abdullah Gül ismi üzerinde uzalaşarak karşısına onu çıkarması ve kendinden rahatsız olan AKP'li muhaliflerin oylarını Abdullah Gül'e kaptırması.

İşte bu yüzden Erdoğan AKP'de muhalif olduğu bilinen isimler ile toplantı üzerine toplantılar gerçekleştiriyor. Saray tüm gücünü AKP'li vekiller üzerinde kullanarak son dakikada Saadet partisine geçmeleri ya da istifa etmelerini engelemmeye çalışıyor. 

ERDOĞAN GÜL'E YAKIN İSİMLERİ ABLUKA ALTINA ALDI

Erdoğan'ın bu çabaları kapsamında görüşme yaptığı muhalif isimlerden birisi de Bülent Arınç oldu. Arınç görüşme sonrası Erdoğan'ın tenbih etmesi sonucu açıklamada bulunamayacağını söyledi. Bu arada herhangi bir mevkii için aday olmayacağı sinyalinide verdi.

TAM TERSİ OLABİLİR Mİ?

Öte yandan Abdullah Gül'ün aday olmasının Erdoğan'ın şansını artıracağını düşünenlerde var bunların içerisinde en dikkat çekeni ise Erdoğan'ın eski dava arkadaşı şimdi en inatçı muhaliflerden biri olan Abdülaltif Şener. 

Sonuç olarak tüm bu kaosun sonuçlanması için sadece 62 gün var. Türkiye büyük bir yol ayrımında. Ya Erdoğan ile artık ezberlere giren bir gelecek ya da özlenen demokrasi ve barışın yeniden kurulabileceği, toplumun tüm kesimlerinin temsil ve desteğini almış, parlementer düzen geleceği, seçenekleri bizi bekliyor.

GÜL SEÇİLİRSE NE DEĞİŞİR ?

Tabi unutulmaması gereken çok önemli bir soru var. Abdullah Gül'ün Erdoğan'dan ne kadar farklı olduğu gerçeği. Erdoğan'dan kurtulacağız ama yerine gelecek Gül'de ne bulacağız ?

İşte bu soru yüzünden "Hayır Blokunu" temsil eden yöneticilerin Abdullah Gül'ü çatı adayı olarak çıkarmalarının en büyük riski budur.

Sonuçta Erdoğan'ı bu günlere getiren yolun Deniz Baykal'ı olmakta var.

ABDÜLALTİF ŞENER'İN İLGİNÇ ABDULLAH GÜL ANALİZİ

Önceki ve Sonraki Yazılar