ABD'li Generalden kritik Menbiç Açıklaması

ABD'li Generalden kritik Menbiç Açıklaması

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın " Menbiç'ten askerlerinizi çekin" mesajına ABD'li General Paul E. Funk 'tan kritik bir yanıt geldi.

PKK'nın Suriye'de ki uzantısı YPG'ye İŞİD ile savaşma bahanesi ile silah desteği sağlayan ABD ile Türkiye arasındaki gerginlik giderek tırmanıyor. Türkiye'nin sınırlarında bağımsız bir Kürt özerk bölgesi oluşmasını engellemek amacı ile başlattığı Afrin operasyonu sürerkeni Erdoğan sıranın Menbiç'e geldiğini açıklamıştı. ABD'ye "Menbiç'ten askerlerinizi çekin" diyen Erdoğan'a yanıt İŞİD'e karşı savaşan koalisyon güçlerinin komutanı Paul E. Funk'tan geldi.

BENİM İŞİM SAVAŞMAK

Menbiç’ten çekilmeyeceklerini söyleyen ABD’li general, gazetecilerin Türkiye’nin açıklamalarının kendisini endişelendirip endişelendirmediğine dair sorusuna manidar bir yanıt verdi. "Benim işim endişelenmek değil, savaşmak" 

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, IŞİD'le mücadele koalisyonunun en üst düzey ABD'li komutanı Paul E. Funk, ABD'li birliklerin Menbiç'te kalacağını söyledi. Funk, Menbiç'in IŞİD'den temizlendiğini ve bunun "kalıcı olmasını sağlamak için bölgede olduklarını" belirtti.

KÜRT ORTAKLARIMIZI DESTEKLEYECEĞİZ

Associated Press'in haberine göre, ABD'li askeri heyetin Menbiç'i ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan General Funk, Amerikan güçlerinin Kürt müttefiklerini desteklemek ve Türkiye'nin harekâtı sonrasında tansiyonu düşürmek üzere Menbiç'te olduğunu söyledi.

Funk, Türkiye'den yapılan açıklamaların kendisini endişelendirip endişelendirmediğine dair soruya ise, "Hayır, benim iş tanımım endişelenmek değil. Benim işim savaşmak" diye yanıt verdi.

ONLAR RAKKAYI GERİ ALDI

YPG'nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne "çok güvendiğini" belirten Funk, "Kimse yapamazken, onlar Rakka'yı geri aldı... Bunun, masada bir sandalye kazanmalarını sağladığını düşünüyorum" dedi.

Koalisyon sözcüsü Albay Ryan Dillon da Funk'ın Menbiç'e ziyaretini Twitter'dan duyurdu.

2016'DAN BERİ MENBİÇ'TELER

ABD, IŞİD'in 2016'da Menbiç'ten çıkarılmasından bu yana bölgede askeri varlığını devam ettiriyor.

Türkiye'nin 20 Ocak'ta Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı, IŞİD ile mücadelede ABD'nin müttefiki olan ve Amerikan silahlarıyla donatılan YPG'yi hedef aldığı için Ankara ile Washington arasında gerginliğin tırmanmasına neden oluyor ve iki NATO müttefikinin Suriye'de karşı karşıya gelmesi riskini doğuruyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zeytin Dalı Harekâtı'nın Menbiç'e uzanabileceğini söylemiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Amerikan askerlerinin Menbiç'ten derhal çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

Ancak Amerikan Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Menbiç bölgesinden çekilmeyeceklerini açıklamıştı.

İlgili Haberler