ABD'de Fethullah Gülen'in Okulları da Protesto Edildi

ABD'de Fethullah Gülen'in Okulları da Protesto Edildi

ABD’de Gülen okullarına karşı protestolar

Oakland ve Pensilvanya’da Fethullah Gülen okulları önünde protestolar düzenlendi. Gülen’in bu okullar aracılığıyla yılda 400 milyon doları yasa dışı yollardan gizli örgütlenmelerine aktardığı belirtiliyor...

Eğitimde özelleştirme adımlarına karşı eylemler Gülen’in ABD’de en önde gelen özel okullarına karşı gösterilerle birleşiyor.

Kaliforniya eyaletindeki Oakland’daki Gülen Okulu BayTech önünde 13 Temmuz’da yapılan gösteride eğitimde özelleştirme politikaları protesto edildi. Özelleştirmeden yola çıkarak araştırma yapanların ister istemez Fethullah Gülen’in perde arkası girişimleriyle açılan Gülen okullarıyla karşı karşıya geldiği anlatıldı.



























Maaşın yüzde 40’ı cemaate

Protestocular bu okullarda yolsuzluk ve tehditlerin hüküm sürdüğünü, Türkiye’den getirilen “öğretmenlerin” tamamen kanuna aykırı olarak maaşlarının ortalama yüzde 40′ını cemaate ya da “hizmet” adli örgüte nakit olarak geri vermek zorunda bırakıldıklarını anlattı. Bu, ABD kanunlarına aykırı ve açıkça suç kapsamında bir davranış.

Sendikalaşmaya izin yok

Gülen’in okulları sendikalaşmaya izin vermiyor. Göstermelik bir iki Amerikalı öğretmen tutup okullara meşru eğitim kurumu görüntüsü vermeye çalışıyorlar. Bu okullarda çalışmış bir Amerikalı öğretmenin bildirdiğine göre bu ABD’li öğretmenlerin yönetici olması neredeyse imkansız çünkü okulun parasını, işleyişini, kimin gelip kimin gittiğini perde arkasında gizli bir örgüt kontrol ediyor.

ABD okulları Fethullah Gülen için eşi bulunmaz bir para kaynağı. Bu okulların giderleri tümüyle ABD halkının parasıyla karşılanıyor. Tabii bu da özelleştirmenin arkasındaki mantık.  Giderler halktan, karlar ise patrona.

Gülen okulları ABD’den 1 yılda 400 milyon dolar aktarmış

Protestocuların iddialarına göre geçen yıl Fethullah Gülen hareketi ABD halkından 400 milyon dolar parayı bu yolla sızdırmış. Bu konuda konuşan avukatlar, öğretmenler ve sendikacılar Eylül ayında okulların açılmasıyla konuyu daha da derinleştireceklerini belirtiyor. Bu yolsuzluklar Fethullah Gülen hareketinin para kaynağı olan okullardaki öğrencilerin velilerine aktarılacak.

Bu hareket şimdiden büyük ilgi topladı ve pek çok veli konuyu bilmediklerini ama öğrenmek için bilgi ve dokuman istediklerini bildirdi.

Oakland ve Pensilvanya’da aynı günde protestolar

Protestocular, Fethullah Gülen’in sadece ABD’deki yolsuzluklarını değil, Türkiye’de polis teşkilatı üzerinden yaptıklarını, eğitim yolsuzluklarını, sigorta şirketlerindeki tehditleri, para toplamak için yapılan yolsuzlukları, bankacılık ve “faiz lobiciliğindeki” etkinliklerini de anlattılar.

Oakland’daki eylem, Pensilvanya eyaletinde gözlerden uzak, gizli bir mekanda ikamet eden Fethullah Gülen’e karşı Türkiyeli ve Amerikalıların ortaklaşa yaptığı eylemle aynı güne rastladı.

Eylemcilere kameralı taciz

Bu eylemler örgütlenmesini gizli, saklı, “radar altından” yapmaya özen gösteren Gülencileri tedirgin etmiş olmalı ki, 700 km uzaktaki Los Angeles’tan ne olduğu belli olmayan bir “şirket”, Gülen’in okulunun önünde Cumartesi yapılacak eylem için herhangi bir tabelası ya da logosu olmayan bir minibüsü, içinde 3 kişiyle gönderip olayı videoya aldırdı.

Çekim yapan şahsa tepki gösteren Amerikalılara ve Türkiye yurttaşlarına sahte bir kimlik gösterip saklayan kameraman, Los Angeles’taki patronu tarafından olayı izlemek için gönderildiğini söyledi.

Minibüsün plakasını ve gönderilenlerin fotoğrafını alan halk ise bu izlemeyi örnek göstererek, “İşte anlıyorsunuz Fethullah Gülen’in nasıl çalıştığını. İşte bu adam bir de okul çalıştırma iddiasında” dediler.

Okullar açılınca protestolar büyüyecek

Konuyu bilmeyen Amerikalılar, yaşananlara büyük ilgi gösteriyor. Geçen hafta Global Exchange ve Occupy SF ilerici hareketleri konuyla ilgili bir panelden bilgi aldılar. Panel sonucu en fazla sorulan Fethullah Gülen’in kimliği, operasyonları ve “cemaat” ve “Hizmet” gizli örgütleri oldu. Fethullah Gülen’in okullarının adreslerini isteyen sorular başta geldi.

Fethullah Gülen’in yolsuzluklarına karşı yeni açığa çıkan hareket okulların açılmasıyla velilerin de katıldığı büyük bir eyleme dönüşecek.