ABD ve İngiltere Basını Türk Hükümetine Gaz Veriyor !

ABD ve İngiltere Basını Türk Hükümetine Gaz Veriyor !

Wall Street Journal gazetesi, Suriye’deki iç atışmaların komşularının istikrarını da olumsuz yönde etkilediğini ve dikkatlerin Ankara’ya odaklandığını yazdı.

Gözler Ankara'ya çevrildi!
HATAY'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda, Suriye’den giriş yapan bomba yüklü bir aracın patlaması haberini yorumlayan Wall Street Journal gazetesi, Suriye’deki iç atışmaların komşularının istikrarını da olumsuz yönde etkilediğini ve dikkatlerin Ankara’ya odaklandığını yazdı.

BAKANLAR OLAY YERİNDE

Öte yandan patlamanın olduğu Civegözü sınır kapısına Adalet bakanı sadullah Ergin ve Gümrüklerden Sorumlu devlet bakanı Hayati Yazıcı bir ziyaret gerçekleştirdi. Olay yerinde inceleme yapan bakanlar olayda 4 Türk vatandaşının öldüğünü açıkladılar. Yapılan açıklamalarda Suriye tarafından geçiş yaparak Türk Gümrük sahasına park eden aracın, nasıl hiç bir güvenlik kontrolü görmeden o alana park edebildiği konusunda her hangi bir açıklama da bulunulmadı.

Yabancı basın da yer alan değerlendirmelere göre, patlama Esad yanlıları tarafından organize edildiği tespit edilirse, Türkiye'nin önlemlerini sertleştirme yönünde adım atacağı görüşü hakim. ABD ve İngiliz gazeteleri konu ile ilgili yaptıkları değerlendirme de, Türkiye'nin kayıpları ve endişesi artıyor, yüksek olan tansiyon daha da geriliyor yorumları yaptılar.

ABD ve İNGİLİZ GAZETELERİN DE YAPILAN YORUMLAR

Gonca YAĞCI-LONDRA
12.02.2013 08:19
 
Haberi, ‘Türkiye-Suriye sınırında ölümcül patlama’ başlığı ile duyuran Amerika'da yayın yapan Wall Street Journal gazetesi,13 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla Suriye’deki çatışmanın Türkiye’ye taşınması gibi yeni bir taktik korkusunun Ankara’yı sardığı yorumunu yaptı. 
 
Gazete, patlamaya Esad yanlılarının neden olduğu sonucuna varılırsa olayı nasıl yorumlayacağı ve ne yanıt vereceği konusunda bütün dikkatin Ankara’ya odaklanacağını da belirtti. 
 
FINANCIAL TIMES: KOMŞUNUN İSTİKRARINI ETKİLEYEN SON İŞARET
İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times iseTürkiye-Suriye sınırında 13 kişinin ölümü 30’a yakın kişinin yaralanması ile sonuçlanan patlamanın Suriye’deki iç savaşın komşularının dengelerini etkileyen son işaret olduğunu yazdı. Gazete, patlamanın Suriye ile sınırını paylaştığı Türkiye’nin bazı bölümlerinde de giderek büyüyen bir istikrarsızlığı doğurduğuna dikkat çekti.
Amerika ve diğer batılı güçlerin Suriye’ye doğrudan müdahale etmeyi ağırdan aldıklarını belirten gazete,Türkiye’nin kendisinin bütün gücüyle Şam’dan kaçış yolu aradığının altını çizerek birçok uzmanın da Suriye’deki iç savaşın ülkenin sınırlarının dışına çıkma tehlikesi uyarısı yaptığını yazdı.
Financial Times, ayrıca eğer Ankara’nın patlamanın Esad’a bağlı güçler tarafından yapıldığı sonucuna varırsa zaten yüksek olan sınır ötesi tansiyonun Türkiye’deki can kayıplarından dolayı daha da yükseleceği yorumunu yaptı.
 
WASHINGTON POST: TÜRKİYE’NİN ENDİŞESİ ARTIYOR
Amerika’da yayınlanan Washington Post gazetesi de Suriye plakalı bomba yüklü aracın patladığı bölgenin Suriye’nin kuzeyini ele geçiren isyancıların ikmal yaptıkları bir hat olmaya başladığına dikkat çekti.
Patlamanın Suriye’nin bazı bölgelerindeki isyancıların kazanımlarına ilişkin gelen haberlerin ardından geldiğini belirten gazete, buna karşın patlamanın planlanmış olup olmadığının henüz bilinmediğini yazdı. 
Washington Post gazetesi ayrıca, olayın Türkiye’nin Suriye’deki şiddetin Türkiye’ye sıçraması endişelerinin artırdığı dönemde meydana gelmiş olduğuna vurgu yaptı.

PATLAMA DA ÖLENLERİN 4'Ü TÜRK
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, patlamada ölen Türk vatandaşlarının sayısını 4 olarak açıkladı. 
 
 Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı'na giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hatay Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, burada düzenlenen toplantıda patlamada ölen Türk vatandaşlarının sayısını 4 olarak açıkladı.