8 TÜRK'ÜN ÖLDÜĞÜ SALDIRI TİYATRO OYUNU OLDU

8 TÜRK'ÜN ÖLDÜĞÜ SALDIRI TİYATRO OYUNU OLDU

Almanya’daki saldırıları ile 8’i Türk 10 insanı öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü, tiyatro oyununa konu oldu.

 

Frankfurt ve Köln’deki tiyatrolarda sahnelenen iki oyunda, NSU’nun işlediği cinayetler sahneleniyor. Oyunlarından birinde terör saldırılarının kurbanlarda neden olduğu travmalar, diğerinde üç sanığın kafasından geçenler üzerinden değerlendiriliyor.

Saldırıyı gerçekleştiren üç insanın nasıl katile dönüştüğünün sorgulandığı ‘Beyaz Kurt’ adlı oyun Frankfurt’ta sergileniyor. Köln'de ise 'Boşluk' adlı oyun sahneleniyor. Oyunda terör saldırılarının Alman toplumunu nasıl değiştirdiği irdeleniyor.

OLAY NASIL YAŞANMIŞTI

NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) adlı ırkçı terör örgütü mensupları, 9 Haziran 2004 tarihinde Köln Keupstraße de, saat 16:00 da Özcan berber salonunun önüne daha önce yerleştirdikleri çivili bombayı patlatarak, dört kişi ağır olmak üzere, 22 insanın yaralanmasına neden olmuşlardı. Yaralı kişiler saldırıyı bir şans eseri büyük bir şok yaşayarak atlattılar. Olaydan sonra Federal Kriminal Dairesinin yaptığı araştırmalar sonucu bombadaki tahrip gücünün yüzlerce insanın hayatına mal olabileceğini tesbit etti.

Kanlı olay Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadıkları Köln'de büyük bir korku ve panik yarattı. Almanya İçişleri Bakanlığı, saldırının ırkçı Neonaziler tarafından yapılma ihtimali üzerinde durmayarak incelemeye bile almadı. Saldırı sonrası soruşturma 8'i Türkiye kökenli 10 kişinin öldürüldüğü Münih NSU cinayetlerinde görüldüğü gibi, senelerce olayın mağdurları arasında devam etti. Yıllar sonra NSU adlı ırkçı örgüt , olayın sorumlusu ilan edildi. Münih'te devam eden davada, birçok önemli belgenin savcılık ve polis tarafından "imha edilmiş" olması veya "kaybolması" Almanya'daki ırkçılığın kurumsal boyutlara ulaştığının açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı