8.4'LÜK DEPREM SALLIYOR AMA YIKAMIYOR

8.4'LÜK DEPREM SALLIYOR AMA YIKAMIYOR

DEPREM kuşağında yer alan Türkiye'deki binaları depreme dayanıklı hale getirmek için farklı çalışmalar yürütülüyor. Bursa'daki Yapı Fuarı'nda s...

ÇATLAMA YIKILMA YOK

 DEPREM kuşağında yer alan Türkiye'deki binaları depreme dayanıklı hale getirmek için farklı çalışmalar yürütülüyor. Bursa'daki Yapı Fuarı'nda sergilenen Zenon Panel'in çalışmasında ise köpük ile kaplanan bina çelik tellerle sarılıyor. Firma yetkilileri çapraz bağlanıp, hasır düğüm uygulaması ile sarılan çelik tellerin, hem binada izolasyon sağladığını, hem de 8.4'lük depremde bile yıkılma tehlikesini önlediğini söyledi.

Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan, '26'ncı Uluslararası Yapı, Yaşam Fuarı ve Kongresi', 'Isıtma Soğutma, Havalandırma ve Doğalgaz Teknolojileri Fuarı' ile 'KENT 2014 Fuarı'nda stant açan Zenon Panel, depreme karşı panel uygulaması ile ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İstanbul merkezli olan firmanın Bursa Bölge Bayiliği'ni yapan Cemal Balabanoğlu, fuar kapsamında müteahhitlere uygulamalarını anlatıp, bunların kentsel dönüşümlerde kullanılmasını önerdi.

Uygulama hakkında bilgi veren Balabanoğlu, "Bina bittikten sonra soğuk demircilerin bağladığı tellerle bağlayarak, pratik çok işçilik gerektirmeyen, içerden dışardan kara sıvası atılıyor. Sonra izolasyona gerek kalmayan çatlama yapmayan bir çalışma gerçekleşiyor. Çatılardaki sıva kalınlığı 5 - 6 santimetre olmalı ki çatlama yapmasın. Tüketicinin ister şimdi, ister izolasyon malzemesi ile yapılabilir. Kolay bir uygulaması var" dedi.

Türkiye'de enerji tasarrufu yapılması gerektiğini ve bu konuya önem verdiklerini söyleyen Balabanoğlu, izolasyon dışında ciddi bir tasarruf sağladıklarını da dile getirdi. Maliyet açısından avantajlı bir uygulama olduğuna da dikkat çeken Balabanoğlu, "Duvarlardaki işçilik yüzde 6'lık kar oranı sağlıyor. 150 metrekarede 10 metrekare alan sağlıyor. Bu da ciddi bir alan. Ciddi bir tasarruf sağlıyor" dedi.

Uygulama için deprem araştırmaları yapıldığını da vurgulayan Balabanoğlu, "Kesinlikle depreme yönelik çalışıldı. Deprem araştırma enstitüsünde denendi. 8.4'e kadar platformlar varmış herhangi sıkıntı göstermedi. 8.4 denemesinin tuğlada çatladığını, yıkıldığını gördük. Burada asla böyle birşey yok. Çelik tellerle bağı olduğu için bina, duvarlar komple oynuyor. Çatlama yıkılma söz konusu olmuyor."

 

8.4'LÜK DEPREM SALLIYOR AMA YIKAMIYOR

8.4'LÜK DEPREM SALLIYOR AMA YIKAMIYOR

Kaynak:Haber Kaynağı