4'üncü paket de boş çıktı

4'üncü paket de boş çıktı

Aylardır tartışılan ve İmralı sürecine katkıda bulunacağı iddia edilen 4’ncü Yargı Paketi dün TBMM Başkanlığına sunuldu ancak hayal kırıklığı yarattı.

Paketin başta KCK davaları olmak üzere süren çok sanıklı davalarda ‘toplumsal barış’ adına tahliyelere yol açması beklentisi de boş çıktı. Paketten, sadece örgüt propagandası yapmak suçlamasıyla yargılanan sınırlı sayıda gazeteci ve aydınla, ‘Sayın Öcalan’ nitelemesini kullandıklarından ‘suç ve suçluyu övmek’ten cezalandırılmaları istenen çoğu milletvekili BDP’liler yararlanacak ve Meclisteki fezlekeler düşecek.

AİHM kararlarına uyum amacıyla hazırlanan tasarı ile TCK’nın örgüt üyeliği suçlamasını düzenleyen 314. maddesinde iyileştirme, terör tanımının yeniden yapılması, şiddet ve cebir unsurunun tanıma girmesi, TCK’nın 220. maddesinde yer alan eylemlere katılanlarla yardımla suçlananlar için konulan ‘örgüt üyesi olmasalar bile örgüt üyesi gibi cezalandırılırlar’ anlayışına son verilmesi bekleniyordu. 1-3 yıl hapis içeren eylemlere katılanların örgüt üyeliğinden 15 yıl hapis cezası alması anlayışının sonlandırılması umuluyordu. Ancak tasarıda umut ve beklentileri karşılamak yerine yeni kaygılara neden olacak düzenlemeler yer aldı.

SIZDIRMA SONRASI İNCELTİLDİ

Edinilen bilgiye göre tasarı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla daraltıldı. İmralı görüşmesinin notlarının sızması karşısında Erdoğan Adalet Bakanlığı’na “Paketi inceltin” talimatı verdi. KCK’lıların yarısına yakınını etkileyecek olan ‘örgüt üyesi gibi cezalandırma’ düzenlemelerinin korunması nedeniyle paketten yararlanacakların oranı, hükümete göre yüzde 5 civarına düştü. 


TEKKE VE ZAVİYELERİN DE ÖNÜ AÇILIYOR 

4’üncü Yargı Paketi’nden özgürlük çıkmadı. Öte yandan paket kapsamındaki bir düzenlenmeyle yasadışı Kuran kurslarına açılan davaların düşmesi, tekke ve zaviyelerin kurulması söz konusu.

AKP’nin 4’ncü Yargı Paketi kapsamında Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yasa tasarısı Meclis’ten geçerse, yasadışı olarak açılan eğitim kurumları hakkındaki tüm davalar düşecek. Bunun yanında tekke ve zaviyelerin önündeki engel de kalkacak.
AKP dün öğle saatlerinde Meclise 12 maddelik bir yasa tasarısı gönderdi. Gelen tasarının 10’ncu Maddesi ise çok tartışılacak bir değişikliği öngörüyor. Buna göre, 5237 sayılı TCK’nun 263. Maddesi yürürlükten kaldırılıyor. Tasarının madde gerekçesinde ise, “Madde ile kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açan veya işletenler için ceza hükmü öngören düzenleme yürürlükten kaldırılmıştır” dendi.

DAVALAR DÜŞER

Yasa tasarısını yorumlayan hukukçular ise, 263 maddenin yürürlükten kaldırılması ile daha önce yasa dışı olduğu gerekçesiyle işletmecileri hakkında açılan tüm davaların düşeceğini belirtiler. Böyle bir caydırıcı maddenin kaldırılmasının ayrıca, tekke ve zaviyelerin açılmasının da önünü açacağını kaydettiler. Bilindiği gibi bir süre önce Diyanet İşleri Başkanlığından sorumlu Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ, “tekke ve zaviyeler açılabilir” demişti.