4.5G HAYATIMIZDA NE DEĞİŞTİRECEK

4.5G HAYATIMIZDA NE DEĞİŞTİRECEK

Turkcell, Vodafone ve Avea 4.5G ihalesinden birçok hat alarak ayrıldılar. Sonuçlanan 4.5G ihalesi artık geliştirilme aşamasına geçti ve Nisan 2016 itibarıyla hizmete girecek.

Turkcell, Vodafone ve Avea 4.5G ihalesinden birçok hat alarak ayrıldılar. Sonuçlanan 4.5G ihalesi artık geliştirilme aşamasına geçti ve Nisan 2016 itibarıyla hizmete girecek. Heyecanlanıyoruz elbette, ama neden heyecanlandığımızı biliyor muyuz? Nedir bu 4.5G? Bize ne kazandıracak? 4.5G ile erişim hızı artınca bu durum internet paket fiyatlarına nasıl etki edecek? İşte cevapları.

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G yani 4’üncü Jenerasyon adı veriliyor. Türkiye’de 4G yerine LTE Advanced kullanılacağı için bu isim, 4G yerine 4.5G olarak yeniden tanımlandı.

4.5G NE İŞE YARAR?

Aslında bugün NŞA (Normal Şartlar Altında) son derece yeterli olabilen 3G, web dolaşımlarında ve iletişimde işimize yarıyor. Öte yandan 4.5G ile video ve müzik akış hizmetleri daha kesintisiz “buffer” yapmadan çalışacak. Skype, Facebook Messenger ya da Hangouts gibi görüntülü iletişim uygulamaları yüksek görüntü kalitesiyle, takılmadan sohbet etmemize izin veriyor olacaklar. Özellikle büyük ve ağır dosyaları bulut tabanlı depolama sistemlerine indirip yüklerken son derece hızlı olduğu anlaşılacak. 

4-5g-nedir-hakkinda-hersey-3.jpg

4.5G NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANACAK?

İhaleden hemen sonra çalışmalarına başlayacak olan operatörler aksi bir durum olmazsa 1 Nisan 2016 itibarıyla bu hizmeti veriyor olacaklar. Ayrıca ihale şartlarına göre operatörler 4.5G hizmetini 2024 yılına kadar Türkiye nüfusunun yüzde 95'ine de ulaştırmak durumundalar. Kısaca gelecek seneden itibaren ilk önce pilot bölgelerde ki bunlar Türkiye’nin büyük şehirleri olacaklar, sonraki yıllarda da servis yavaş yavaş ülke geneline yayılacak. 

4.5G PAHALI BİR SERVİS Mİ?

Aslında hayır. Çünkü bir görüşe göre,  4.5G ile kullanıcılar internete çok daha hızlı bağlanacağından daha hızlı kota tüketecekler. Bundan dolayı operatörler örneğin 4GB internet paketlerini  6GB'a aynı tarifede çıkararak birim maliyet fiyatlarını düşürebilirler. Bu son derece mantıklı bir pazarlama stratejisi olabilir. Ancak burası Türkiye, dereyi görmeden de paçayı sıvamamak gerekiyor. 

3G'YE NE OLACAK?

Aslında 3G kullananlar da bu durumdan karlı çıkacaklar. 4.5G frekansının servis vermesiyle beraber, 3G hizmetlerinin kapasitesi artacak. Kısaca 4.5G kullanılmaya başlandığında 3G ile yaşanan sıkıntılarda göreceli olarak azalacaklar. 

Kaynak: Tamindir