3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

3 GÜNLÜK YAS İLAN EDİLDİ

Madendeki çaresiz bekleyişi sürüyor.

SON DAKİKA GÜNCELLEMESİ

Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren 3 günlük milli yas ilan edildi. Bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecek.
Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle Başbakanlık tarafından 13 Mayıs 2014 tarihinden itibaren ülkemizde üç günlük milli yas ilan edilmiştir. Yas alameti olarak bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerimizde bayraklar yarıya indirilecektir."

6 İŞÇİ SAĞ KURTARILDI

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde dün öğleden sonra trafo patlamasıyla cehenneme dönen kömür ocağından kurtarma ekipleri aralıksız çalışırken, 6 işçi faciadan 18 saat sonra sağ çıkarıldı.
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait kömür ocağında dün 15.10 sıralarında trafoda elektrik panosunun neden olduğu arızanı neden olduğu patlamada, vardiya değişimi nedeniyle yüzlerce işçinin bulunduğu galeriler cehenneme döndü. Hemen başlatılan kurtarma çalışmalarına, başta AFAD ve Zonguldak'tan gelen deneyimli ekipler olmak üzere çeşitli yerlerden gelen 400'den fazla görevli katıldı. 

Faciada şehit olan 201 madencinin cansız bedeninin çıkarıldığı kömür ocağında, yangın nedeniyle ara verilen kurtarma çalışmaları bu sabaha karşı yeniden hızlandı. Saat 09.00 sıralarında kurtarma ekipleri cehenneme dönen ocaktan 6 madenciyi sağ çıkarmayı başardı. Patlamadan 18 sonra ölüm ocağından gün yüzüne çıkarılan bu madenciler hemen ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

Soma'daki facianın üzerinden yaklaşık 16 saat geçerken, kurtarma çalışmaları ocakta karbonmonoksit seviyesinin yükselmesi üzerine zaman zaman kesintiye uğruyor. İşçi ailelerinin ise hastane önünde ve madendeki çaresiz bekleyişi sürüyor.


MADEN İŞÇİSİ: HENÜZ ÇIKARILMAMIŞ 350-400 KİŞİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Manisa'nın Soma ilçesinde kömür ocağında meydana gelen faciayla ilgili olarak, arama kurtarma çalışmalarına da katılan maden işçisi Sami Kılıç, "İçeride yangın hala devam ediyor. Girilmeyen panolar var. O panolarda 350-400 kişi tahmin ediliyor, daha çıkmamış" diye konuştu. 

Soma'daki maden faciası sonrası kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Sami Kılıç, arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. 9 yıldır madende çalıştığını belirten Kılıç, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Bu tür kazalara karşı eğitim aldıklarını ifade eden Sami Kılıç, "Maske olsa da kurtulması zor. Pano patlayınca elektrik olmuyor, elektrik olmayınca vantilatörler çalışmadığı takdirde hava akımı kesiliyor. Hava akımı kesilince, yaşam ihtimali kesiliyor. Maskeyle 45 dakikada temiz havaya çıkma eğitimi verdiler bize. 1 buçuk kilometreyi 45 dakikada çıkamazsın" dedi. Kılıç, ölü sayısının artabileceğini kaydederken, "Oradaki şef ve amirlerle konuştum. Şu an 350-400 kişi tahmin ediyorlar. Patlama panosuna daha giriş yapılmadı. Oranın hava akımına ulaşıp, oradaki yangını söndürüp o şekilde girme tahmini var" diye konuştu.

İŞTE GERİDE KALANLARIN HALİ

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.


 
BAKAN YILDIZ:201 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

80 yaralı arasında kurtarma çalışmaları için madene inip dumandan etkilenen kurtarma ekiplerinden de kişilerin bulunduğu belirtildi. Bakan Yıldız, "Bizim endişemizi daha da artıracak bir durumdur bu. Daha da zorlanacağımız bir durum olabiilir. Daha kritik bir döneme giriyoruz, daha kritik bir noktaya gidiyoruz. Çalışmalara ara verilmedi, ancak zaman ilerledikçe daha da hızlı bir şekilde olumsuzluğa gidiyor. Endişemiz ondan. Şu anda 430 kişi kurtarma çalışmasında bulunuyor. İhmal varsa hiçbir yerde kayıtsız kalmadığımız gibi buna da kayıtsız kalmayız ama bu bu gecenin gündemi bu değil. Bu sabahın gündemi değil. Tek bir şeye fokuslandık, o arkadaşlarımız sağ olarak kurtarılması. İdari ve adli ne varsa zaten o yapılır. İşçiler çevre ilçelerden, özellikle Savaştepe'nin de bulunduğu yerlerden. Sayı endişe edeceğimiz bir noktaya doğru gidiyor. Şu andaki sayımız da çok fazla. Cenaze işlemlerinin de yapılması gerekiyor. Görev dağılımı yaptık. Yüreğimizde büyük bir acı dolarak bunları yapıyoruz. Herkesin bulunduğu ilçede köyde toprağa verilmesi daha doğru görünüyor" dedi.

47565_95415_14052014075542_7.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı