3 BİN 725 ASKER TSK'DAN İHRAÇ EDİLDİ

3 BİN 725 ASKER TSK'DAN İHRAÇ EDİLDİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) 3 bin 725 personel ihraç edilirken, kimlikleri belirlenen firari durumdaki 9'u general ve amiral 137 askerin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.

Olağanüstü hal kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan 3 bin 725 personelin TSK ile bağı kesildi.

Buna göre, 27 Temmuz'daki 668 sayılı kanun hükmünde kararnamede Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, 59 subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere bin 684 asker TSK'dan çıkarıldı. Bunların arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti de yer alıyor.

 

'EN YAKINDAKİ' İSİMLERE İHRAÇ


669 sayılı kanun hükmünde kararnameyle de Türk Silahlı Kuvvetleri'nde milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ'ye aidiyeti, iltisakı veya irtibatı bulunan bin 389 askeri personel TSK'dan ihraç edildi. Bunların arasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başyaveri Albay Ali Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ile başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan, eski özel kalem müdürü Albay Ramazan Gözel ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın özel kalem müdürü Albay Tevfik Gök de bulundu.


Diğer kanun hükmünde kararnamelerle TSK'daki ihraç edilenlerin sayısı 3 bin 725'e ulaştı. Kara, deniz, hava ve jandarma genel komutanlığında 2 orgeneral, 9 korgeneral, 26 tümgeneral, 4 tümamiral, 91 tuğgeneral, 28 tuğamiral, 2 bin 195 subay, 774 astsubay ile 56 uzman çavuş Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndaki ihraçlar da eklenince toplam sayı 3 bin 725 oldu.

 

FİRARİ ASKERLER


FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar sebebiyle firar eden şüphelilerin arasında askerler de yer aldı. Firar eden asker sayısı 137 olurken bunların 9'unu general ve amiraller oluşturdu.

TSK'dan ihraç edilen firari general ve amirallerin isimleri şöyle: "Tümamiral Zeki Uğurlu, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Ali Kalyoncu, Tuğamiral Ayhan Bay, Tuğamiral Nazmi Ekici, Tuğamiral İrfan Arabacı, Tuğamiral Ali Suat Aktürk, Tuğamiral Hayrettin İmren ve Tuğgeneral Mehmet Zeki Kıralp."

 

sputniktürkiye