ZİRAAT BANKASI CEMAATİN BANKASINA TALİP

ZİRAAT BANKASI CEMAATİN BANKASINA TALİP

Ali Babacan; "Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa kamunun bir katılım bankası olu

Ali Babacan "Ziraat Bankası, Bank Asya'yı satın alırsa kamunun bir katılım bankası olur" dedi. Babacan’ın açıklamasının Bank Asya’ya karşı aylardır yürütülen planlı karalama kampanyalarından sonra gelmesi dikkat çekti. Bu spot Hükümet ve Erdoğan ile 17 Aralık Yolsuzluk operasyonu ardından müthiş bir çatışmaya giren Fethullah Gülen hareketinin medya gurubundan Samanyolu habere ait. Çatışma başladığından beri her zeminde süren cemaati sindirme ve yıpratma hakreketinde en büyük hedefin Asya Finans olduğu sürekli iddia ediliyordu. Bu iddialara ekonomiden sorumlu bakan Ali Babacan'a ait olduğu öne sürülen bir açıklama yepyeni bir boyut getiriyor.  İşte haberde ki ayrıntılar.

ZİRAAT ASYA FİNANS' SATIN MI ALACAK 

Kamunun katılım bankacılığına katılımıyla ilgili olarak  konuşan Ali Babacan , "Biz hükümet olarak kararımızı verdik. Kamunun da katılım bankacılığı sektöründe olmasını istiyoruz ve bu konuda bankalarımız nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. Ziraat Bankası, Bank Asya 'yı satın alırsa kamunun bir katılım bankası olur" dedi. Babacan’ın açıklamasının Bank Asya’ya karşı aylardır yürütülen planlı karalama kampanyalarından sonra gelmesi dikkat çekti. 17 Aralık Yolsuzluk operasyonundan sonra İçişleri Bakanı Efgan Ala, Bank Asya üzerinden 2 milyar dolarlık döviz vurgunu yapıldığını iddia etmiş, ancak bu iddia hem Merkez Bankası hem Ali Babacan tarafından yalanlanmıştı. Ala, üst üste gelen yalanlamalar üzerine Bank Asya’yı kast etmediğini belirterek çark etmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Bankacılık Kanunu’nun çiğneyerek Bank Asya hakkında beyanat vermesi tepkiyle karşılanmış, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Başbakan’ın suç işlediğini belirtmişti. Ayrıca Erdoğan'ın açıklamaları sonrası bankanın borsadaki değeri düşüşe geçmişti.. 

"ZİRAAT, BANK ASYA İLE GÖRÜŞMELERE BAŞLADI"

Başbakan yardımcısı, bir televizyon programında kamu bankalarının faizsiz bankacılık yapmasıyla ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ziraat Bankası, Halkbankası ve Vakıfbank'ın birer katılım bankasına sahip olmasını istediklerini dile getiren Babacan, "Ziraat Bankası'nın kendi katılım bankasını kurmayla ilgili çalışmaya başladıktan sonra Bank Asya ile görüşmelere başladı. Henüz o görüşmeler neticelendirilmedi. Neticelenirse, bizim arzu ettiğimiz bir şey olursa, Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa, kamunun bir katılım bankası olur. Alan ile satanın uzlaşması gerekecek ki bu alışveriş oluşsun. Öte yandan Vakıfbank bir ekip oluşturmuş durumda. 15-20 kişilik bir ekip. İş  planı çıkardılar ortaya. Türkiye Halk Bankası da bunların biraz daha gerisinden geliyor. Halkbank'ta genel müdür değişti. Hazırlıkları, 3-4 ay biraz ertelemiş oldular. 3 kamu bankası da bu işe girecek. Biz siyasi olarak kararımızı verdik. Talimatlarımızı verdik. Her bankanın kendi içi ile ilgili hazırlık süreci ve piyasa şartlarının uygun olduğu dönemdeler oluyor. Kamunun da katılım bankacılığı sektöründe olmasını arzu ediyoruz.   

KAMU KURULUŞLARI DA DEVREYE SOKULMUŞTU

Hükümetin Bank Asya'ya yönelik karalama kampanyasında kamu kuruluşları da devreye sokulmuş, THY ve bazı şirketler paralarını çekip bankayı zor duruma düşürmeye çalışmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı