Zenginler daha uzun yaşıyor

Zenginler daha uzun yaşıyor

ABD'de yapılan bir çalışma, zengin erkeklerin yoksul hemcinslerinden 12.7 yıl daha uzun yaşadığını gösterdi.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından yayınlanan yeni araştırma, nüfusun belirli bir bölümü için yaşam beklentisinin belirgin bir şekilde arttığını gösteriyor: Gelir dağılımının en üstünde olanlar!

Bu eğilim, daha uzun yaşayan erkeklerin daha fazla sosyal güvenlik avantajından yararlanma eğilimini de beraberinde getiriyor.

13 ekonomist ve sağlık politikası uzmanı tarafından yapılan çalışmada, 1930'da doğan erkeklerin geliri ile 1960'da doğanların geliri hakkında karşılaştırmalı veriler kullanıldı.

Sonuçlar ise endişe vericiydi. 1980'lerde en zengin beşinci gelir dağılımı grubunda yaşayan 50 yaşındaki bir erkeğin, en düşük gelir grubundakine nazaran beş yıl daha uzun yaşaması bekleniyordu. 2010'da ise aradaki fark 2 katından fazla artmış ve 12 yıl 7 aya çıkmıştı.

Bu sonuç, en zengin gruptaki 50 yaşında bir erkeğin 89, en yoksul gruptaki hemcinsinin ise 76 yaşına dek yaşaması anlamına geliyor.

Aradaki uçurum, zengin erkeklerin daha iyi bir sosyal güvenlik ödeneği tahsisi yapabilecekleri ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle bir takım avantajlara sahip oldukları anlamına da geliyor.

ABD sağlık hizmetleri açısından, dünyadaki en pahalı ülkeler arasında yer alıyor ve bu yaş farkı, toplumun en yoksul katmanlarının kendi sağlık programlarının faydalarını alamayacağı anlamını taşıyor.

Araştırma, 1980'de zengin bir erkeğin emekli maaşları ve diğer hükümet programları ile devletten 103 bin dolar tutarında bir geri dönüş elde edebileceğini, bu rakamın 2010'da 173 bin dolara çıktığını da gösteriyor.

İlgili Haberler