'Zenci değilim' diyen rektör neden Afrika'ya gitti!

'Zenci değilim' diyen rektör neden Afrika'ya gitti!

ODTÜ olaylarını kınayan üniversitelerin başında gelen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Başbakan Erdoğan'ın beraberindeki 300 kişilik heyetle Afrika gezisine katılan isimlerin arasında yer aldı. İbicioğlu'nun Afrika gez

ODTÜ olaylarını kınayan üniversitelerin başında gelen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Başbakan Erdoğan'ın beraberindeki 300 kişilik heyetle Afrika gezisine katılan isimlerin arasında yer aldı. İbicioğlu'nun Afrika gezisi, geçtiğimiz yıl kendisi için alınan  Audi A6 model lüks makam aracını eleştirenlere söylediği, “Her rektör Audi A8’le geliyor. SDÜ Rektörü zenci mi yahu?” sözlerini akla getirdi.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nun da katılımcılarından biri olduğu Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Afrika gezisinin, Isparta'da "İbicioğlu Başbakan'la Afrika'ya uçuyor" şeklinde duyurulması dikkat çekti. Gabon, Nijer ve Senegal gibi gibi ülkeleri kapsayan Afrika gezisine Başbakan Erdoğan'ın 'özel daveti'yle katıldığı öne sürülen rektör İbicioğlu'nun geçtiğimiz yıl bir bankanın promosyonuyla makam aracı olarak rektörlüğe alınan 215 bin liralık Audi A6 model lüks otomobille ilgili eleştirilere yönelik kullandığı "SDÜ rektörü zenci mi yahu" ifadelerini akla getirdi.
'İYİ DE SDÜ REKTÖRÜ ZENCİ Mİ YAHU?
Rektör İbicioğlu, lüks makam aracıyla ilgili eleştiriler üzerine banka anlaşmasının kendisinden önceki dönemde yapıldığını belirterek, “ Bu şehre cumhurbaşkanları, bakanlar, rektörler geliyor. Dış ülkeden misafirlerimiz oluyor. Allah aşkına gelen cumhurbaşkanının altına 92 model zorla yürüyen bir otomobil mi verelim? Bana kalsa daha iyisini almak isterdim. İnsanlar giyimiyle karşılanır, konuşmasıyla uğurlanır. Kurul toplantılarına katılıyorum. Birçok üniversitenin rektörü çok daha lüks araçlarla geliyor. İyi de SDÜ Rektörü zenci mi yahu? Bu benim şahsi meselem değil. Benim kullandığım araç orta halli bir işadamının altında bile var” ifadelerini kullanmıştı.
REKTÖRLERİN LÜKS OTOMOBİL TUTKUSU
Öte yandan hacker grubu RedHack'ın, Yüksek Öğretim Kurulu’nu hackleyip ele geçirdiği ve binlercesini yayınladığı 60 bin sayfa belgenin içinden öne çıkanların arasında SDÜ rektörüne promosyonla bir banka tarafından verilen yaşanan lüks otomobil tartışmasının benzerleri ortaya çıktı. RedHack'ın yayınladığı belgeler arasında yer alan iddialardan biri de Fırat Üniversitesi’nde harçların yatırıldığı bankadan alınan promosyonun, üniversite bütçesine aktarılmayıp, eski rektör Prof. Dr. Feyzi Bingöl’e 480 bin TL’lik bir otomobil alındığı yönündeydi.
ESKİ REKTÖR, 'DÜŞÜNCESİZLİK YAPMIŞIZ' DEDİ
RedHack'ın yayınladığı belgeler arasında Uludağ Üniversitesi’nde de 535 bin TL’lik promosyonun vakfa aktarıldığı iddiaları yer alırken Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, bu akşam CNNTürk televizyonunda yayınlanan Cüneyt Özdemir'in sunduğu 5N1K programında iddialara yanıt verdi. Bingöl, söz konusu iddialardaki vakfın gerçek olmadığını belirterek, üniversite harçlarının yatırıldığı bankanın Vakıfbank olduğunu söyledi. Üniversitelerin bir çok ihtiyacı varken makam aracı olarak lüks otomobil ihtiyacının olup olmadığı yönündeki soruya, kendilerinin böyle bir taleplerinin olmadığını, bankanın tasarrufu olduğu yanıtını veren Bingöl, "düşüncesizlik yapmışız" dedi.
MAKAM ARACI 'JAGUAR' OLAN REKTÖR VAR
Programa katılan Milliyet Gazetesi Eğitim yazarı Abbas Güçlü ise üniversite rektörlerinin lüks otomobil tutkusunu eleştirerek, makam aracı olarak jaguar kullanan rektörlerin bile olduğunu dile getirdi. Rektörlerin lüks otomobil tutkusu tartışma konusu olurken Akdeniz Üniversitesi Rektörü İsrafil Kurtcephe'ye makam aracı olarak alındığı öne sürülen 800 bin liralık Audi A8 model lüks otomobil, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner tarafından rektör Kurtcephe hakkında TBMM'ne verilen gensoru önergesiyle meclis gündemine taşınmıştı.

Yusuf Yavuz