Zeki Alasya'ya Saygı Gecesi

Zeki Alasya'ya Saygı Gecesi

Zeki Alasya, Beşiktaş Belediyesi'nin Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Ustalara Saygı' gecesinin konuğu oldu.

ZEKİ ALASYA İÇİN ‘USTALARA SAYGI’ GECESİ DÜZENLENDİ
 

Süleyman KAYA/İSTANBUL

BEŞİKTAŞ Belediyesi'nin 8'incisi düzenlediği 'Ustalara Saygı' gecesinin konuğu bu kez tiyatro ve sinemada oyunculuk, yönetmenlik yapan mizah ustası Zeki Alasya oldu. Geceye, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Metin Akpınar, Hülya Koçyiğit, Halıt Kıvanç, Halit Akçatepe ile çok sayıda sinema ve tiyatro sanatçısı katıldı. 
 
Arena, Gen-Ar ve Ulvi Uyaz tiyatrolarında yaptığı çalışmalarının ardından Haldun Taner, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan ile Devekuşu Kabare'yi kurarak ülkemizde kabare kültürünün temelini atan yönetmen ve oyuncu mizah ustası Zeki Alasya, Beşiktaş Belediyesi'nin Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlediği 'Ustalara Saygı' gecesinin konuğu oldu. 
 
Sanatçı Nilgün Belgin'in sunuculuğunu yaptığı geceye, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Metin Akpınar, Hülya Koçyiğit, Halit Kıvanç, Halit Akçatepe ile çok sayıda sinema ve tiyatro sanatçısı katıldı. Halit Kıvanç, Zeki Alasya ile geçen anılarını anlattı. Bu sırada, Nilgün Belgin, doğum günü olan Halit Kıvanç'ın pastasını sahneye getirdi. Belediye Başkanı İsmail Ünal, Zeki Alasya'ya plaket verdi. 

HÜLYA KOÇYİĞİT BEŞİKTAŞ BELEDİYESİNE TEŞEKKÜR ETTİ
 
Sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, "Öncelikle bu organizasyonu 8 yıldır tertip eden Beşiktaş Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Ben Beşiktaş'ta oturmuyorum. Lakin çok koyu bir Beşiktaşlıyım. Hepimizin çok saygı duyduğu ve çok büyük aktör olan Zeki Alasya için buraya geldik. 1959 yılında ilk kez Sev Kardeşim adlı filmin setinde tanıştık" dedi. 
 
Yıllarca aynı sahneyi paylaşan Metin Akpınar, "Körü körüne kadere inanmam. O zamanlar DNA'yı bilmediğimiz zamanlar yazgıya inanırdık. Lakin Zeki ile bizim için yazgı var. Kesinlikle gerçek. Babalarımız Zeki ile aynı kurumda çalışırlardı. Derken kader bizi 1962 senesinde Milli Türk Talebe Birliğinde birleştirdi. Milli Türk Talebe Birliği Abdullah Gül gibi Cumhurbaşkanı yetiştirdi ama onlardan önce biz vardık. Talat Alman ilk Kültür Bakanımızdı. Vatan Kurtaran Şaban isimli tiyatro oyunumuzun içinde kültür bakanı yoktu. Sadece kültür müsteşarı vardı. Allah rahmet eylesin. Köşeli kafalı bir adamdı. Onun eleştirisi anlamında yazılmıştı Vatan Kurtaran Şaban oyunu. Bugünde biliyorsunuz Vatan Kurtaran Şabanlar çok. Allah bizi onlardan korusun. Oyun mükemmel bir oyun fakat Kültür müsteşarı geri kafalı köşeli kafalı bir adamdı " dedi. 
 
Sözlerine şöyle devam eden Metin Akpınar, "O dönemlerde Haldun Taner'imizin Devlet Tiyatroları ile kavgası vardı. Onları eleştirirdi. Yine böyle bir oyunda sevgili Halit Akçatepe'de, Hamlet'i oynuyor. Hamlet'in cinsel tercihi biraz karışıktır biliyorsunuz. O dönemlerde de İmam Hatip Okulları patlamış. Bu günkü ordunun yetiştirildiği dönemlerdi. Oyunun bir bölümünde de Zeki Alasya Hamlet'in kafasını okşayarak üzülme yavrucum ben seni imam hatip okullarında okutacağım diye bir repliği var. Turnemizde Konya – Ereğli'den sonra biraz mırındanmalar başladı. Adana'da bizi polisler karşıladı. Hiç unutmam orada ki emniyet amiri aydın bir polisti. Zor bulunur böyle polis ama hadi neyse o arkadaş bizi uyardı. 'Oyuna müdahale olabilir' dedi. Desturlu olun oyunu oynarken dediler. Salonda ışıklar yanıkken oynayacağız belki caydırıcı olur diye. Hepimiz gerildik. Zeki elini Halit'in kafasına attı.' Üzülme çocuğum ben seni… ' Birden ses geldi. 'Kansızlar imansızlar' diye. Zeki Alasya'da sözlerini şöyle bitirdi. 'İmam Bayıldı ile besleyeceğim yavrum seni' dedi. Her şeyin ustası Zeki o zamanda güzel bir laf ustalığı yapmıştı. Zeki'nin otomobil ve tekne merakı vardı" şeklinde konuştu. 

ZEKİ ALASYA ÇOK DUYGULANDI
 
Duygusal anlar yaşayan Zeki Alasya ise, "Beni tanıyan ve beni seven ama birçoğunu tanımadığım sizler buradasınız. Yola çıkarken bir karar verdim. Hatalarımı aksaklıklarımı pürüzlerimi temizlemeye başladım. Atabildiğim kadar attım. Bütün pisliklerimi iyi insan olmaya karar verdim. Öğrencilerime şunu söyledim. Çok iyi bir oyuncu olabilirsiniz. Ama en önemlisi iyi insan olmaktır. Benim için en önemlisi iyi insan olabilmektir.Bu zamana kadar bilerek hiç hata yapmadım. Yani insanlara hiç hata yapmadım. Elbette normal hayatımda hata yapıyorum. Lakin insanlara bilerek hiç hata yapmadım. İstemeden farkına varmadan yaptığım bütün hatalar için hepinizden özür diliyorum. Bütün sevenci ve pozitif enerjisiyle eşim burada benim yanımda. İyi insan olmayı seçtik ya aksi olabilir mi bilmiyorum ama eski eşimde yanımda. Ne söyleyebilirim. Nasıl noktalarım diye düşündüm. Bir tek söz buldum. En doğrusu da bu galiba hepinizi çok seviyorum" dedi. 

KIZI ZEYNEP ALASYA DA KONUŞMA YAPTI 
 
Zeki Alasya'nın kızı Zeynep Alasya, "Sanatçı Zeki Alasya'yı anlatacak çok insan var. Lakin baba olarak anlatacak tek insan var. O da benim. Çok şanslıyım. Bir tane de torunu var. O da dede olarak Zeki Alasya'yı anlatabilecek tek torun. Uzun yıllar yaşa babacım. Seni çok seviyorum" şeklinde konuştu. Halit Akçatepe'de, Zeki Alasya ile geçen anılarını anlattı. Zeki Alasya'nın kızı Zeynep Alasya babasının sevdiği şarkıları söyledi. Duygusal anların yaşandığı gecede, Zeki Alasya, torunu Ali Alasya'ya sarılarak öptü. Zeki Alasya'nın hayatını anlatan dia gösterisi yapıldı. Zeki Alasya gecenin sonunda sevenleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.