Zararları ne?

Zararları ne?

Çarpıcı olan bir nokta, sunuşta 2001 yılında biber gazı kullanımı nedeniyle iki yurttaşın yaşamını yitirdiği vurgulanarak; basit, zararsız, geçici etkilere sahip gibi nitelemelerle kamuoyuna sunulan ve kullanımı savunulan bu gazların insan sağlığına olan

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Kimyasal Silahlar Gösteri Kontrol Alanları adında bilimsel bir kitap yayımladı.

Son günlerde halkın üzerinde denenen biber gazı ve bilinmeyen diğer gazlarla ilgili kuşkuların artmasıyla, TTB aralarında Adli Tıp Uzmanları Derneği, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Farmakoloji Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği’nin de bulunduğu uzmanlık derneklerinin katkısıyla hazırlanan kitap, kimyasal silahların insan üzerindeki etkilerini basit bir dille anlatıyor.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi imzasıyla yayımlanan kitabın “sunuş” bölümü, “toplumsal olaylarda biber gazı kullanımı neredeyse gündelik bir uygulama oldu,” cümlesiyle başlıyor ve bunu kaygı verici olduğu belirtiliyor. Biber gazının sokaklardan meydanlara, tutukevlerinden hastane bahçelerine dek uzanan bir yelpazede halka karşı kullanılan bir silaha dönüştüğü kaydediliyor.

Çarpıcı olan bir nokta, sunuşta 2001 yılında biber gazı kullanımı nedeniyle iki yurttaşın yaşamını yitirdiği vurgulanarak; basit, zararsız, geçici etkilere sahip gibi nitelemelerle kamuoyuna sunulan ve kullanımı savunulan bu gazların insan sağlığına olan geçici ve kalıcı etkilerinin tanımlanmasının önemine değiniliyor.

Milli Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili olmadığını belirtmesi üzerine, konu İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne sorulmuş. Genel müdürlür, biber gazlarının kullanımının Türkiye’nin de taraf olduğu “Kimyazsal Silahlar Sözleşmesi” gereğince kullanıldığını, toplumsal olayların denetlenmesinde kullanımlarının yasaklanmadığını, kullanılan gazların insan sağlığı üzerinde kalıcı etkilerinin bulunmadığını belirtmiş.

Türk Tabipler Merkez konseyi, biber gazlarının doğası ve etki alanının genişliği nedeniyle pek çok uzmanlık alanını ilgilendirdiğini belirterek, yukarıda adı geçen derneklere yazılar yazarak yanıtlar istemiş.

Gelen yanıtlar sonucunda da kitap ortaya çıkmış. Sunuş, şu önemli cümleyle bitiyor: “Tüm çabamız kendi çocuklarına biber gazı püskürtmeyen bir ülke ve gelecek içindir. Bu mütevazı çalışmanın bu yolda katkı sağlayacağını umuyoruz. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi”