ZAMAN'A KAYYIM ATANMASINA DÜNYADAN BÜYÜK TEPKİ VAR

ZAMAN'A KAYYIM ATANMASINA DÜNYADAN BÜYÜK TEPKİ VAR

Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum ataması uluslararası alanda tepki çekti.Birleşmiş Milletler (BM) Genel...

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum ataması uluslararası alanda tepki çekti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SÖZCÜSÜNDEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcü yardımcısı Farhan Haq, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, basının görevini yapmasına yönelik her türlü kısıtlamaya karşı çıktıklarını söyledi. Farhan Haq, “Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Ancak Birleşmiş Milletler olarak medyanın görevini yapmasını engellemeye yönelik her türlü tehditten son derece kaygılıyız. Tüm hükümetler basın ve ifade hürriyetine saygı göstermelidir” diye konuştu.

GAZETECİLERİ KORUMA KOMİTESİNİN TEPKİSİ

Öte yandan, basın özgürlüğünü savunma konusunda dünyanın önde gelen kurumlarından biri olan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de, Zaman Gazetesi’ne kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kayyum atanmasını sert bir dille eleştiren CPJ İdari Müdürü Joel Simone, “Mahkemenin bugünkü girişimi Türkiye'de eleştirel gazetecilik adına geriye kalanları etkin şekilde bogmanın yoludur” diye konuştu. Joel Simon, Zaman gazetesi ve İngilizce yayınlanan Today’s Zaman’a kayyum atandığı haberini uluslararası basında çıkan haberler eşliğinde paylaştı.

YETKİLİLER GAZETELERİ SİNDİRMEK İSTİYOR

Zaman ile Today’s Zaman’ın hem Türk hem de dünya kamuoyunu bilgilendirmede önemli bir rol üstlendiğini belirten Simon, “Zaman ve Today’s Zaman, Türkiye toplumu ile dünyayı bilgilendirmekte önemli ve kritik bir rol oynuyorlar. Türkiyeli yetkililer, gazeteleri sindirmek için saldırgan hareketler yerine basın özgürlüğünü ve gazetecilerin haklarını korumaya yönelik anayasal yükümlülüklerini yerine getirmeliler” dedi.CPJ, söz konusu yayın organlarına kayyum atanmasına gerekçe olarak ‘terörizm propagandası yapmanın’ gösterildiğine dikkat çekti ve Zaman yayın grubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalifi olduğunu belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı