ZAFER ÇAĞLAYAN'IN SAATİNDEN BİR SKANDAL DAHA

ZAFER ÇAĞLAYAN'IN SAATİNDEN BİR SKANDAL DAHA

17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu ardından ileri sürülen iddialara ilişkin skandallar bitmek bilmiyor. Bu seferde bakanlığın Zafer Çağlayan'ın saatine ilişkin kaçakçılık cezasında Rıza Sarraf!a indirim uyguladığı ortaya

17 Aralık Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması’ndan sonra istifa eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yolsuzlukların simgesine dönüşen saat için kesilen gümrük cezasında tam 81 bin lira indirim yapıldığı ortaya çıktı.Gazetecileronline'nin hürriyet2e dayandırdığı haberine göre, Çağlayan ve rüşvet olduğu iddia edilen saati veren İranlı işadamı Reza Zarrab'ın (Rıza Sarraf) para cezasından kurtarıldığı anlaşıldı.

213 BİN TL YATIRILMIŞ

Hürriyet’ten Umut Erdem’in haberine göre; Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, İsviçre’den eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a getirilen 700 bin TL’lik kol saati ile ilgili soru önergesine verdiği yanıtta saat için “AHL Gümrük Saymanlık veznesine 213 bin 300 TL usulsüzlük cezası yatırılmıştır” dedi.
 

SORU ÖNERGESİNDEN ANLAŞILDI

Canikli CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın İranlı iş adamı Rıza Zarrab’ın çalışanı Murat Yılmaz’ın İsviçre’den eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a getirdiği saatle ilgili verdiği soru önergesini şöyle yanıtladı: 

213 BİN 300 TL VEZNEYE YATIRILDI

“Gümrük Kanunu’nda ‘Yolcuların, gümrük mevzuatına göre kişisel ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşyası arasında veya taşıma araçlarında çıkan ya da başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince iki kat olarak alınır ve eşya sahibine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır’ hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda; AHL Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünce 284 bin 400 TL tutarındaki usulsüzlük para cezası kararı tanzim edilmiş, diğer kabahat fiillerinde olduğu gibi Kabahatler Kanunu’nun 17/6 ncı maddesi uyarınca dörtte bir oranında indirim uygulanarak AHL Gümrük Saymanlık veznesine 213 bin 300 TL yatırılmıştır.”

FİİLİ BİR KİŞİ İŞLEDİ

“Kabahatler Kanununun ‘İştirak’ başlıklı 14’üncü maddesinin birinci fıkrası; ‘Kabahatin işlenişine birden fazla kişinin iştirak etmesi halinde bu kişilerin her biri hakkında, fail olarak idari para cezası verilir’ hükmünü amirdir. Gümrük Kanununun kabahatin kanuni tanımında yer alan fiilin, yani ‘Yolcuların, ... başkasına ait olduğu halde kendi eşyasıymış gibi gösterdikleri eşyanın ...’ fiilinin bir kişi tarafından işlendiği anlaşıldığından, Kabahatler Kanununun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının uygulanmayacağı düşünülmektedir.”

BAKANLIK TAKTİR YETKİSİ KULLANILMIŞ

Rüşvet karşılığı verildiği iddia edilen saati isteyen Zafer Çağlayan. Saati satın aldıran ise Zarrab. Yanıtı, Zarrab ve Çağlayan’a da yasa gereği 284 bin 400’er lira ceza kesilmesi gerekirken, bakanlığın “Ben böyle düşünüyorum” diyerek cezaları kesmediğini gösteriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı