Yurtkur’da Ayrımcılık Skandalı

Yurtkur’da Ayrımcılık Skandalı

Devlete ait Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (Yurtkur) bağlı Muğla’daki yurttan bir öğrencinin Alevi diye kaydının silindiği, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün araya girmesine karşın karşın genç kızın tekrar yurda alınmadığı iddia edildi.
 
AKP iktidarında ayrımcılığın hangi noktaya vardığını gösteren iddiayı Öğüt, gündeme getirdi. Yurttan kaydı silinen Cansu Çelik ve babasıyla birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısı düzenleyen Öğüt, Cansu Çelik'in iki yıl önce Muğla Milli Piyango Kız Yurdu'na girdiğini, bu yıl ise ailesinin durumu iyi olmadığı için borç alarak Muğla'ya gittiğinde para ödenmediği için kaydının silindiğini öğrendiğini aktardı. 
 
Bunun üzerine kendisine başvurduklarını, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde yurda alınmasının mümkün olmadığının kendisine aktarıldığını belirten Öğüt, "Ancak etnik yapısının Alevi olması nedeniyle bu sorunları yaşadığını öğrenmiş bulunuyorum. Bu durumu kınıyor ve lanetliyorum" dedi. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'den Cansu Çelik'e sahip çıkmasını ve tekrar yurda alınmasını isteyen Öğüt, kendi adını taşıyan vakfın Çelik'e burs vereceğini söyledi. 
 
Öğüt, "Bir çobanın kızı olan ve kendi çabasıyla bütün zorlukları aşarak okul kazanan bu kızımız için bütün sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partileri, dernekleri ve vakıfları Gürcistan sınırında yaşayan çobanın kızını okutmak için yardım yapmaya çağırıyorum" diye konuştu.
 
YURT SORUNU İÇİNDEN ÇIKILMAZ HAL ALDI
 
CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, fakülte ve üniversitelerin açılması sürecinde binlerce genci ve ailelerini yakından ilgilendiren yurt sorununun her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi. 
 
Yurt sürecinin aileler ve gençler ile eğitim sistemi açısından yıkıcı boyutları bulunduğunu öne süren Öz, gençlerin devlet üniversitelerinde okudukları halde, vakıf üniversitesine 1 yılda eğitim için ödeyecekleri paranın neredeyse yarısını özel yurtlara vermeye zorlandığını kaydetti. 
 
Gençlerin maddi ve manevi yönden desteklenmelerini, devletin TOKİ yoluyla daha fazla yurt yaptırması seçeneğini savunduklarını belirten Öz, ancak devlet yurtlarının cazip ve hak edene verilmesi sürecinin büyük ölçüde tükendiğini, yurtların, "hükümetin eğitim ve gençlik politikasızlığının deneme tahtası haline getirildiğini" bildirdi. 
 
Öz, ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yazılı olarak cevaplamasını istediği "yurt yerleştirmelerinde hangi kıstasların işlediği"ne yönelik soru önergesini basın mensuplarına dağıttı.