YUNAN SOLUNA AB MERKEZ BANKASI ŞOKU

YUNAN SOLUNA AB MERKEZ BANKASI ŞOKU

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bankaların ellerindeki Yunanistan tahvillerini fonlama karşılığında kabul etme uygulamasını ani bir kararla iptal etti. AMB'nin internet...

Yunanistan'ın yeni hükümeti uzlaşma arayışlarıyla temaslarını sürdürürken, Avrupa Merkez Bankası (AMB), bankaların ellerindeki Yunanistan tahvillerini fonlama karşılığında kabul etme uygulamasını ani bir kararla iptal etti. AMB'nin internet sitesinden duyurduğu karar 11 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

AB MERKEZ BANKASI DEVRE DIŞI KALDI

Bu karar en çok Yunanistan Merkez Bankası ve bankalarını etkileyecek. Bankalar, 11 Şubat'tan sonra kaynak ihtiyaçlarını Avrupa Merkez Bankası yerine Yunanistan Merkez Bankası'ndan sağlayacak. Yunanistan Merkez Bankası da, euro ihtiyacını yürürlükteki programa bağlı kalındığı sürece Avrupa Merkez Bankası'ndan sağlayabilecek.

DESTEK SÖZÜ VERMİŞTİ AMA

AMB'nin bu kararının açıklanmasından kısa bir süre önce Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, AMB Başkanı Mario Draghi ile görüştü. Draghi görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan gibi üyelerini desteklemek için "gereken her şeyi yapacağını" ve Varoufakis de AMB'nin desteğine güvenebileceklerini söylemişti.

YUNANİSTAN'A BİR DERS VERMEK 

Yunanistan'ın, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile daha önce yapılan programı bir yana bırakıp borç koşullarını iyileştirmeye dönük girişimlerine bir yanıt olarak nitelendirildi.

Kaynak:Haber Kaynağı