YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI ONAYLANDI

YÜKSEK ASKERİ ŞURA KARARLARI ONAYLANDI

Flaş bir gelişme olarak önümüzdeki yıl Şura’da Genelkurmay Başkanlığı potasına tek isim olarak girecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Millî Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı kabul etti.

Çankaya Köşkü’ndeki kabulde, Şura’nın Ağustos ayı olağan toplantısının sona ermesi ardından Yüksek Askerî Şura (YAŞ) kararları Cumhurbaşkanı Gül’e sunuldu.

Şura kararları, Cumhurbaşkanı Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girdi. Komuta kademesindeki değişikliği Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever açıkladı.

Buna göre Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Abdullah Atay atandı. Orgeneral Servet Yörük emekliye ayrıldı.

2015’İN TEK ADAYI AKAR

Böylece Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, önümüzdeki yıl Şura’da Genelkurmay Başkanlığı potasına tek isim olarak girecek. YAŞ öncesi kulislerde Yörük’ün görev süresinin bir yıl daha uzatılabileceği bu durumda Akar’la birlikte 2015’te Genelkurmay Başkanlığı potasına gireceği konuşuluyordu.

ORGENERAL ABDULLAH ATAY

Orgeneral Abdullah Atay 1949 yılında çorum'da doğmuştur. 1970 yılında kara harp okulundan, 1971 yılında piyade okulundan mezun olmuştur.

 

1979 yılına kadar kara kuvvetleri komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanlığı yapan Orgeneral Atay, 1981 yılında kara harp akademisinden mezun olmuş, ardından kurmay subay olarak; 3'üncü piyade er eğitim tugay komutanlığında karargâh subaylığı, 1'inci mekanize tugay komutanlığı lojistik şube müdürlüğü, nato güneydoğu avrupa müttefik kara kuvvetleri komutanlığı harekât daire plan ve harekât şubede karargâh subaylığı, genelkurmay genel plan prensipler başkanlığında karargâh subaylığı, mons/belçika'da avrupa müttefik komutanlığı reaksiyon kuvveti planlama karargâhı (arfps) kara şube müdürlüğü ve genelkurmay özel kuvvetler komutanlığı 2'nci özel kuvvet alay komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1997 yılında tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile 2'nci komando tugay komutanlığı ve 14'üncü zırhlı tugay komutanlığı görevlerinde bulunmuş, 2001 yılında tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile larissa/yunanistan'da güney müşterek merkez karargâhı (jhq southcentre) kurmay başkanlığı, 3'üncü kolordu komutan yardımcısı ve 52'nci zırhlı tümen komutanlığı ile silahlı kuvvetler akademisi komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2006 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir. Korgeneral rütbesi ile jandarma asayiş kolordu komutanlığı, madrid/ispanya'da kara unsur komutanlığı (cc land) komutan yardımcılığı, genelkurmay askerî tarih ve stratejik etüt başkanlığı ve denetleme başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 30 ağustos 2011 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etmiş ve ege ordusu komutanlığı görevine atanmıştır.

Bayan mürvet atay ile evli olan Orgeneral Abdullah Atay'ın iki çocuğu vardır.

İngilizce bilmektedir.

ORGENERAL SERVET YÖRÜK

1950 yılında Samsun'da doğdu. 1970 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1971 Yılında Topçu ve Füze Okulu'ndan mezun olmuştur.

1978 Yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde Topçu İleri Gözetleyiciliği ve Yer Ölçme Subaylığı ile Takım VE Bölük Komutanlığı yapan Orgeneral Yörük, 1980 Yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olmuş, ardından kurmay subay olarak; 51’inci piyade tümen 247’nci piyade alayında muharebe destek bölük komutanlığı, 9’uncu kolordu istihbarat ve istihbarata karşı koyma şubede karargâh subaylığı, genelkurmay personel başkanı sekreterliği, genelkurmay personel daire personel yönetim şubesi proje subaylığı ile şube müdürlüğü ve kıbrıs türk kuvvetleri alay komutanlığı görevlerini yürütmüştür.

1997 yılında tuğgeneralliğe terfi etmiştir. tuğgeneral rütbesi ile 4’üncü zırhlı tugay komutanlığı ve kara kuvvetleri personel işlem daire başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2001 yılında tümgeneralliğe terfi etmiştir. tümgeneral rütbesi ile zırhlı birlikler okulu ve eğitim tümen komutanlığı ve özel kuvvetler komutanlığı görevlerini yürütmüş, 2005 yılında korgeneralliğe terfi etmiştir. korgeneral rütbesi ile genelkurmay personel başkanlığı ve özel kuvvetler komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2010 yılında orgeneralliğe terfi etmiştir. orgeneral rütbesi ile 2’nci ordu komutanlığı görevini yürütmüş, 2012 yılında kara kuvvetleri eğitim ve doktrin komutanlığı görevine atanmıştır.

2013 YAŞ Sonrası Jandarma Genel Komutanlığı görevine atanmıştır. Bayan Sibel Yörük ile evli olan orgeneral servet yörük’ün iki çocuğu vardır.

Kaynak:Haber Kaynağı