Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Youtube ve olası Facebook yasağına birde buradan bakalım

Son 10 gündür Twitter ile başlayan engelleme Youtube ile devam ediyor.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın kapatılmasından sonra video paylaşım sitesi YouTube da Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kararıyla Türkiye’den erişime kapatıldı.

Peki bu yasaklar nereye kadar sürecek? sıradaki muhtemel site Facebook olacak belkide çünkü
Türkiyede ve Dünyada en çok kullanılan ve popüler olan Sosyal Paylaşım Siteleri bunlar.

Olaya Youtube ve olası Facebook yasaklaması açısından bakmak istiyorum.
Hemen hepimiz Facebook TimeLineda yada sağ tarafta bir yerde “Sponsorlu Paylaşım” “Sponsorlu Reklam” görmüşüzdür. Aynı şekilde Youtube’ta bir videoyu izlemeye başlamadan önce genellikle 30 snlik olan reklamları ve bitiminde beliren , yada izlemeye devam ederken beliren yazılı reklamlarıda görmüşüzdür.

Bütün bunlar Facebook ve Youtube’a bir bedel karşılığı ödenerek görülmesi sağlanan reklamlardır.Yani bu işin artık bir endüstrisi oluşmuştur bu yasaklarla buraya reklam verenlerin hedef kitlelerine ulaşmasına engel olunmakta ve ödedikleri paralar boşa gitmiş olmaktadır.

Yine en az bunun kadar hatta daha önemli olan başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum.
Türkiye’de ve Dünyada artık bir çok firma ( mesela yazılım firmaları eğitim setlerini-ipuçlarını vs kısa kısa videolar ile Başta Youtube olmak üzere diğer sitelerde yayınlamaktadır.) ürün tanıtımı-reklamı-desteği gibi etkinliklerini Youtube üzerinden yapıyor. Aynı şekilde Türkiyede TV lerde yayınlana dizilere ait Youtube Channel dediğimiz hesaplarda geçmiş bölümler 2 bölüm yada tek bölüm olarak yine buradan veriliyor, buda en basitinden dizi sektörüne vurulmuş bir darbe anlamını taşıyor.

Bir başka Google hizmeti olan Google Hangout ile 10 kişiye kadar grup toplantılar yapılabiliyor. Google ve Google hizmetlerini,Twitter-Facebook gibi siteleri engelleyerek hiçbir yere varılamaz bu antidemokratik tutumla gittikçe çağdaş dünyadan uzaklaşıyoruz. Teknolojiyi yakından takip eden akıllı telefon-tablet vs kullanıcıları bilir artık bu tip cihazlardaki işletim sistemleri Twitter-Facebook-Google-Linkedin gibi sosyal ağlar ön tanımlı olarak geliyor buda artık bu tür sosyal ağların ne kadar önemli ve teknolojinin ayrılmaz bir parçası olduğunu gösteriyor.

Yasaklarla bir yere varılamaz varılamadığıda görüldü ve başka ülkelerdeki ağır sonuçlarınıda gördük,bu yüzden önce yerel seçimler başta olmak üzere sonraki seçimlerde artık teknoloji düşmanı olmayan-yaptıklarını-yaşadıklarını gizleme ihtiyacı duymayan siyasilere oyumuzu verelim , yarınlarımızı temiz-dürüst-ahlaklı insanlardan oluşan yöneticilerle kuralım ve mutlaka OY KULLANALIM!

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar