YOLSUZLUK YENİ KANUNLARLA KORUMA ALTINDA

YOLSUZLUK YENİ KANUNLARLA KORUMA ALTINDA

Dünya yolsuzlukla mücadele ederken, Türkiye’de yolsuzlukla mücadele zorlaştırılıyor... Yeni kanunlarla yolsuzluk koruma altına alınıyor.

6 Mart 2014 tarih ve 28933 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de, 6526 Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yayımlandı.
Kanun’un 10. maddesi yolsuzlukla mücadeleyi zorlaştıracak hükümler içeriyor.Dünya yolsuzlukla mücadele ederken Türkiye'de yolsuzlukla mücadele zorlaştırılıyor.

6526 sayılı Kanun ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 128. maddesi değiştirildi.
Değişiklik öncesinde madde; “…işlenen suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi bulunan hallerde, şüpheli veya sanığa ait mal varlıklarına el konulabileceğini” öngörüyordu. Ancak değişiklikle birlikte, “elde edildiğine dair” ibaresinden sonra gelmek üzere “somut delillere dayanan” ibaresi eklendi.

Önceki düzenlemede el koyma kararını hakim verirken, yeni düzenleme ile el koyma kararı alınabilmesi için ilgisine göre BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu, Hazine Müsteşarlığı ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ndan, suçtan elde edilen değere ilişkin “rapor” alınması gerekiyor.
Raporlar en geç 3 ayda hazırlanmak zorunda. Zorunlu hallerde süre 2 ay uzayabiliyor.

Bir değişiklik daha var. El koyma kararı, ağır ceza mahkemesince “oy birliğiyle” alınmak zorunda. Sonuçta, yolsuzlukla mücadele zorlaşıyor, “yolsuzluk yapanları cezalandırmak için bin dereden su getiriliyor.”

Kaynak:Haber Kaynağı